Bakuchiol i djelovanje na kožu

Razlog sadašnje popularnosti bakuchiola su nedavna istraživanja čiji su rezultati pokazali da je jednako učinkovit kao retinol pri tretiranju znakova starenja kao što su bore i hiperpigmentacije, uz bolju podnošljivost, odnosno uz manje iritacija i ljuštenja kože u odnosu na retinol.

Bakuhiol je biljni ekstrakt koji je posljednje dvije godine vrlo interesantan u svijetu kozmetike i dermokozmetike. Svoju popularnost postigao je time što je po svom djelovanju vrlo sličan retinolu iako sa njim nema nikakove sličnost u kemijskoj strukturi.
Bakuchiol se dobiva iz biljke babchi (Psoralea corylifolia, Ljeskoliki djeteljnjak ) koja raste u Indiji i Sri Lanki. Prvi put ga je izolirao 1966. Mehta i sur. iz sjemena navedene biljke i nazvao Bakuchiol na temelju sanskrtskog imena biljke Bakuchi. Bakuchiol je meroterpen (kemijski spoj koji ima djelomičnu terpenoidnu strukturu) u klasi terpenofenol. Sjeme biljke se stoljećima koristi u kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini za liječenje dermatitisa, lihena i psorijaze jer ima antioksidativno, protuupalno i antimikrobno djelovanje.Unatoč tome što nema strukturnu sličnost s retinolom, otkriveno je da Bakuchiol ima isto djelovanje kroze ekspresiju gena poput retinola.

Razlog sadašnje popularnosti bakuchiola su nedavna istraživanja čiji su rezultati pokazali da je jednako učinkovit kao retinol pri tretiranju znakova starenja kao što su bore i hiperpigmentacije, uz bolju podnošljivost, odnosno uz manje iritacija i ljuštenja kože u odnosu na retinol.

Retinol je duže poznat jer je otkriven 1909 godine , a izoliran 1931 godine i desetljećima se primjenjuje u dermatologiji i kozmetologiji.[Retinol je derivat vitamina A i zlatni je standard u pomlađivanju kože jer potiče stvaranje novog kolagena, smanjuje fotostarenje kože, usporava starenje kože i ublažava hiperpigmentacije. Retinol stimulira sve procese odgovorne za obnavljanje kože. Pozitivni učinci retinola su su poboljšanje čvrstoće i elastičnosti kože, smanjivanje bora, poboljšanje konture lica, samnjivanje hiperpigmentacija.Izvrsno djeluje i na akne pa se nalazi u mnogobrojnim proizvodima za liječenje akni. No, kao preparat nije idealan je vrlo često uzrokuje iritaciju, dehidriranost i crvenilo kože pa ga mnogi ne podnose i izbjegavaju u kozmetičkim proizvodima i tretmanima. Duljom primjenom koža postaje jako osjetljiva na sunce i tijekom dana mora se provoditi stroga fotozaštita uz primjenu krema s visokim zaštitinim faktorom pa se vrlo često tijeko ljeta prestaje sa njegovom primjenom.

Bakuhiol je jednako učinkovit kao retinol no ne isušuje kožu, ne uzrokuje iritaciuj i crvenilo. Može ga se primjenjivati i tijekom sunčanog doba godine , jer koža ne postaje fotoosjetljiva. Kako ga mogu primjenjivati i najosjetljivije kože ali i trudnice njegova će primjena biti sve veća.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci