Smokve – najslađe ljetno voće

Smokve povoljno djeluju na zdravlje cijelog organizma, uključujući očuvanje zdravlja probavnog sustava, srca i krvnih žila te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Ove male kraljice Mediterana, latinskog naziva Ficus carica, prave su riznice prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, polifenola i antioksidansa. Jedinstvenog je oblika poput suze, a može biti različitih boja kore, od žute i zelene, tamno ljubičaste ili crvene. Meso joj je jarke ružičaste boje, a kada su na vrhuncu sezone izuzetno su slatke i sočne. Sezona im je nažalost iznimno kratka i prilično su osjetljive, a najukusnije su netom nakon branja. Stoga ove godine na godišnjem odmoru krenite u potragu za ovim malim sočnim plodovima.

Nutritivni profil smokava
Plod svježe i suhe smokve obiluje cijelim nizom nutrijenata, poput kalcija, magnezija, bakra, kalija, vitamina B skupine te vitamina K. Smokve su iznimno bogat izvor prehrambenih vlakana, posebno onih topljivih u vodi koje povoljno utječu na regulaciju probave te razinu glukoze i kolesterola u krvi. Bogate su i polifenolima, sterolima te brojnim fitokemikalijama zbog čega su svježe smokve idealan ljetni međuobrok. Uz plod smokve, njezin list također obiluje nutrijentima koji imaju potencijalne blagotvorne učinke na zdravlje.

Zdravstvene blagodati smokava
Smokve povoljno djeluju na zdravlje cijelog organizma, uključujući očuvanje zdravlja probavnog sustava, srca i krvnih žila te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.
Od davnina su smokve dio „kućne ljekarne“ kada govorimo o rješavanju problema konstipacije. S obzirom na bogati sadržaj vlakana, smokve omekšavaju stolicu te olakšavaju njen prolaz kroz probavnu cijev što opravdava njihovu ulogu u rješavanju problema zatvora.

Smokve djeluju pozitivno i na krvni tlak te razine masnoće u krvi, što znači da redovita konzumacija smokvi smanjuje rizik od razvoja različitih kardiovaskularih bolesti. Naime, one sadrže biljne sterole koji se vežu na molekule kolesterola u crijevima te na taj način ometaju njegovu apsorpciju. Također, sadrže brojne polifenole koji imaju snažno antioksidativno djelovanje te djeluju povoljno na prevenciju pojave aterosklerotskog plaka na krvnim žilama. Obilje kalija koje smokva sadrži djeluje povoljno na regulaciju krvnog tlaka, a prethodno spomenuta topljiva prehrambena vlakna djeluju povoljno i na razinu kolesterola u krvi.

Isto tako, istraživanja su pokazala da su u smokvama pronađeni i spojevi koji mogu imati potencijalno antikarcinogeno djelovanje, a posebno blagotvorno djeluju na stanice karcinoma debelog crijeva, jetre, prostate i kože.
Istraživanja su pokazala i blagotvorne učinke konzumacije smokava na zdravlje kože, posebno kod ljudi s osjetljivom i suhom kožom te pojedincima koji imaju atopijski dermatitis.

Postoje li negativne strane konzumacije smokava?
Uz sve navedene blagodati, postoje pojedina stanja u kojima se ne preporuča prekomjerna konzumacija smokava. Kao što je prethodno navedeno, smokve se koriste za liječenje zatvora, pa konzumacija velikih količina smokava može uzrokovati proljev ili druge probavne tegobe. Isto tako, smokve su relativno bogate vitaminom K, koji ulazi u interakciju s pojedinim lijekovima kao što su antikoagulansi, odnosno lijekovi koji smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi. Stoga osobe koje su na antikoagulantnoj terapiji trebaju ograničiti unos smokava, ali i ostalih namirnica bogatih vitaminom K.

Smokve u kuhinji
Kao što je prethodno spomenuto, smokve su prave kraljice ljetne kuhinje. Najukusnije su svježe ubrane ili tek kratko ohlađene u hladnjaku, a možete ih uvrstiti u svoj slatki, pa čak i slani ljetni jelovnik. Tako napravite domaći voćni jogurt sa komadićima svježih smokava, dodajte ih u zobenu kašu ili napravite domaći sladoled od smokvi i skute. Osim u slatkim kombinacijama, isprobajte ih u slanim varijantama. Dodajte ih salatama ili sendvičima, a probajte ih i u kombinaciji s kriškom pršuta.

Uz svježu smokvu, njezina suha inačica može biti prisutna na vašem jelovniku tijekom cijele godine. Suha smokva odličan je izvor antioksidansa i prehrambenih vlakana, a idealna je nutritivno bogata grickalica za sve generacije. U kombinaciji s orašastim voćem odličan je međuobrok, a možete ju dodati i različitim slasticama, domaćoj granoli, jogurtu ili chia pudingu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]