Kako pravilno rukovati namirnicama u doba pandemije?

U trgovinama, najveći rizik kontaminacije je kontakt s drugim osobama i površinama koje se često dodiruju, poput vage, ručke kolica ili tipki dizala, iako mnoge trgovine poduzimaju mjere za dezinfekciju tih površina.

Novootkriveni oblik virusa promijenio nam je svakodnevni život iz temelja. Uobičajene rutine i navike naglo su promijenjene, pa se tako sve više pažnje poklanja osobnoj higijeni i održavanju distance. Svakodnevni odlazak u kupovinu namirnica pretvorio se u pravi pothvat, a javljaju se i brojna pitanja i nedoumice vezane za širenje virusa putem hrane. Stoga ćemo u nastavku pokušati razbiti najčešće mitove vezane za ovu tematiku.

Možete li se zaraziti koronavirusom konzumacijom određene hrane?

Stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) tvrde kako trenutno ne postoje dokazi o infekciji Sars-CoV-2 virusom prilikom konzumacije hrane. Iako je vjerojatnost prenošenja virusa putem kontaminirane hrane vrlo mala, uvijek se preporuča održavanje sigurnosti hrane kako bi se smanjio rizik od zaraza koje se prenose hranom. Prilikom rukovanja ili pripremanja hrane obavezno:

·         Perite ruke sapunom prije i nakon pripreme ili konzumiranja hrane 20 sekundi.

·         Pokrijte usta i nos papirnom maramicom ili rukavom kada kašljete ili kišete i ne zaboravite nakon toga oprati ruke.

·         Operite voće i povrće prije nego što ih konzumirate.

·         Dezinficirajte površine i predmete prije i nakon uporabe.

·         Držite sirovu i kuhanu hranu odvojeno kako biste izbjegli prijenos štetnih mikroorganizama sa sirove na gotovu hranu.

·         Za sirovu i kuhanu hranu koristite različito posuđe/daske za sjeckanje kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju.

·         Obavezno kuhajte i ponovno zagrijte hranu na odgovarajuću temperaturu (≥72 °C tijekom 2 minute).

Možete li se zaraziti koronavirusom dodirom ambalaže hrane?

Glavni način na koji se bolest COVID-19 širi s osobe na osobu je kapljičnim putem, odnosno kašljanjem i kihanjem zaražene osobe. Postoje pojedini znanstveni dokazi kako virus može opstati na kartonskoj ambalaži hrane jedan dan, a na plastičnoj ambalaži i do nekoliko dana. Međutim, rizik zaraze koronavirusom dodirom kontaminirane ambalaže hrane vrlo je nizak, a ovaj oblik infekcije nije prijavljen.

U trgovinama, najveći rizik kontaminacije je kontakt s drugim osobama i površinama koje se često dodiruju, poput vage, ručke kolica ili tipki dizala, iako mnoge trgovine poduzimaju mjere za dezinfekciju tih površina. Stoga je potrebno temeljito oprati ruke nakon povratka kući iz kupovine, kao i nakon rukovanja s novo kupljenom ambalažom hrane. Slijedom navedenih higijenskih mjera nema potrebe za dezinfekcijom ambalaže hrane.

Kako biste pokušali umanjiti rizik od infekcije, potrebno je poduzeti sljedeće mjere prilikom kupovine i pripreme hrane:

·         Perite ruke u trajanju od 20 sekundi sapunom i vodom prije i poslije kupovine namirnica, raspakiravanja hrane, sakupljanja robe i prijema isporučene hrane.

·         Tijekom kupovine držite se sigurne udaljenosti (minimalne preporučene udaljenosti variraju od 1 do 2 metra) od drugih osoba.

·         Nemojte odlaziti u trgovinu ako ste bolesni, već zamolite nekoga od obitelji ili prijatelja da to učine umjesto vas ili ako je moguće naručite potrebne namirnice putem interneta.

·         Izbjegavajte dodirivanje hrane osim ako ćete je kupiti.

·         Pokušajte ograničiti odlaske u trgovine planiranjem obroka, obavljati kupnje u satima kada nema gužve, koristiti samoposlugu koliko god je moguće i plaćati elektroničkim sredstvima.

·         Pokrijte usta i nos papirnatom maramicom ili rukavom kada kašljete ili kišete i ne zaboravite nakon toga oprati ruke.

·         Izbjegavajte dodirivanje lica, nosa i usta prije pranja ruku.

Može li se COVID-19 širiti putem vode iz slavine?

Virus Sars-CoV-2 nije otkriven u vodi iz slavine. Iako virus može ostati aktivan u vodi kratko vrijeme i voda iz slavine kao i flaširana voda prolaze kroz nekoliko postupaka obrade, poput filtracije i dezinfekcije, što bi u konačnici inaktiviralo virus.

Na kraju, poznato je kako uz pravilne prehrambene navike, tjelesna aktivnost, smanjenje razine stresa i dovoljna količina sna doprinose održavanju normalnog funkcioniranja imunosnog sustava. Uz navedeno, dobra higijenska praksa, socijalno distanciranje i izoliranje zaraženih najbolji su poznati načini za sprječavanje širenja infekcije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

gađenje prema hrani

Imam želju jesti hranu, ali mi se gadi i bude mi muka. Što da poduzmem po tom pitanju?

Anskioznost

Povećana pojava depresije i anksioznosti kod sindroma post-COVID-19

Nova istraživanja ukazuju na povišene rate depresije i anksioznosti kod osoba s post-COVID-19 sindromom. Prema jednom istraživanju osobe s post-COVID-19 sindromom mogu proživljavati više mentalnog distresa od osoba koje pate od kroničnih bolesti, kao što su karcinom, dijabetes, Alzheimerova bolest, kardiovaskularne bolesti. Studija koju je objavio The Lancet provedena je na 236,379 pacijenata s ovim […]

COVID-19

Osobe rizične za razvoj depresije tijekom pandemije

Prema istraživanjima, osobe koje su već ranije imale depresiju, češće su ponovo razvile depresiju krajem 2020. godine. Istraživanje provedeno na više od 22.000 ispitanika u Kanadskoj longitudinalnoj studiji o starenju, osobe s poviješću 3.79 puta su češće imale depresiju tijekom pandemije, u odnosu na osobe koje nisu imale depresiju (studija je objavljena u International Journal […]

Dodaci prehrani

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Dojenje

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

Bol

Bol u glavi i vratu – koje pretrage trebam napraviti?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]