Prijelom palčane kosti – 5. dio

Većina bolesnika smatra da su upotreba leda, elevacije (dižući ruku iznad razine srca) i lijekova za bol bez recepta učinkoviti u ublažavanju bolova kod ovog prijeloma.

Prognoza bolesti.

Budući da su vrste prijeloma distalnog radijusa toliko raznolike, a mogućnosti liječenja razne, oporavak je različit za svakog pojedinca.
Većina ozljeda je umjereno bolna nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon prijeloma. Većina bolesnika smatra da su upotreba leda, elevacije (dižući ruku iznad razine srca) i lijekova za bol bez recepta učinkoviti u ublažavanju bolova kod ovog prijeloma.
Ponekad se može preporučiti kombiniranje ibuprofena i paracetamola  za ublažavanje boli i upale. Kombinacija oba lijeka je mnogo učinkovitija od bilo kojeg pojedinačnog lijeka. Ako je bol jaka, liječnik može nekoliko dana propisati i jače analgetike kao opioide, poput Zaraceta. Važno je imati na umu da iako opioidi pomažu u ublažavanju boli nakon operacije, oni mogu izazivati ovisnost i zato se uzimaju samo kratko vrijeme, te im se postepeno smanjujem doza nakon što se bol stavi pod kontrolu.
Za vrijeme liječenja gips se mora držati suhim. Plastična vrećica se stavlja preko ruke tijekom tuširanja.

Rehabilitacija i povratak aktivnosti

Većina ljudi vraća se svim svojim bivšim aktivnostima nakon loma distalnog radijusa. Priroda ozljede, vrsta liječenja i reakcija tijela na tretman imaju utjecaj, tako da je odgovor različit za svakog pojedinca.
Gotovo svi bolesnici će imati određenu ukočenost u zglobu. Navedena ukočenost će obično trajati nekoliko mjeseci nakon operacije i nastavit će se poboljšavati kroz 2 godine. Fizikalna terapija se započinje odmah nakon skidanja gipsa.
Većina bolesnika će moći nastaviti lagane aktivnosti, poput plivanja ili vježbanja donjeg dijela tijela u teretani, u roku 1 do 2 mjeseca nakon operacije. Snažne aktivnosti, poput skijanja ili nogometa, mogu se nastaviti između 3 i 6 mjeseci nakon ozljede. Potpuni oporavak obično traje do 1 godine.

Bolovi prilikom izvođenja intezivnijih aktivnosti se mogu očekivati tijekom prve godine. Ukočenost se može očekivat kroz prve dvije godine nakon prijeloma. Kod određenih bolesnika, poput onih s osteoartritisom, starijih ili kod bolsnika s osteoporozom, ukočenost može biti trajna posljedica prijeloma.
Konačno, osteoporoza je čimbenik mnogih prijeloma ovog zgloba. Predlaže se da se bolesnici s rizičnim faktorima za osteoporozu koji imaju prijelom ovog zgloba obrade za osteoporozu.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci

Vezana pitanja i odgovori