Djelovanje cinkove masti ili paste na kožu

Zbog svojstva da reflektira svjetlost i učinkovito apsorbira UV-A i UV-B zrake jedan je od najpoznatijih mineralnih zaštitnih filtera u proizvodima za zaštitu od sunca koji se preporučuju kao zdravija alternativa kemijskim zaštitnim sredstvima.

Cink je mineral koji je vrlo bitan za zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju. Bitan je za rad svake pojedine stanice u našem tijelu, prisutan je u svim organima i tkivima i sadržimo ga oko 2 do 3 g. Cink je jedan od najčešćih minerala koji se primjenjuje u dermokozmetici i kozmetici. Najčešće se primjenjuje cinkov oksid -  bijeli prah s visokom snagom pokrivanja, koji se u različitim veličinama čestica proizvodi iz pročišćene cinkove rude.  Dobro je poznata njegova primjena u dermatologiji u obliku lokalnih pripravaka   za rješavanje mnogobrojnih kožnih problema. Djelovanje cinka u obliku lokalnih pripravaka  za nanošenje na kožu  može se podijeliti  u  četiti  stavke: smanjuje količinu prirodnog  sebuma na koži, ubrzava cijeljenje rana , ublažava upalu kože i smanjuje oksidativni stres u koži i time  oštećenja kože. Stoga mnogi dermokozmetički preparati za tretiranje akne, prhuti, ozljeda kože, dermatitisa, iritacija, alergija, svrbeža sadrže cink. Već u 19. stoljeću cinkov oksid se koristio kao puder za kozmetičku podlogu, a i danas ga sadrže mnogobrojni kozmetički proizvodi.

Zbog svojstva da reflektira svjetlost i učinkovito apsorbira UV-A i UV-B zrake jedan je od najpoznatijih mineralnih zaštitnih filtera  u proizvodima za zaštitu od sunca  koji se preporučuju kao zdravija alternativa kemijskim zaštitnim sredstvima. Do danas su osmišljeni  različiti oblici  pripravaka cinka za kožu pa se on može naći u  mineralnim vodicama za lice, šamponima, tonicima, kremama , mastima i pastama.

Jedan od najstarijih načina primjene , ali i danas  vrlo čest oblika je cinkova pasta ili mast.Cinkova mast djeluje protiv iritacija na koži, ogrebotina, površinskih oštećenja, kao zaštita u pelenskoj regiji i na svim pregibima kože. Mjesta koja su iritirana blagim crvenilom  trebaju se tretirati kremom koja sadrži koncentarciju od 15% cinka, dok se za jače osipe i iritacije koristi proizvod  sa 40% koncentracije cinka. Cinkova mast često se primjenjuje u bržem  cijeljenju kože nakon herpesa jer erozije na koži nastale djelovanjem herpes virusa nakon primjena aciklovir kreme cinkova pasta dodatno ubrzava. Pelensku regiju  ciknova mast  štiti od crvenila i infekcije kože i potrebno ju je nanositi na suhu kožu nakon  svakog  previjanja djeteta. Osim za pelensku regiju, ona se može nanositi i na sve pregibe kože kako u odraslih tako i u djece. U žena je djelotvoran u liječenju deramatitisa  koji nastaje ispod dojki i koji je čest tijekom ljeta kada se koža jako znoji. U crvenilu  koje nastaje na kutovima usana, pogotovo u osoba koji nose umjetna zubala , dijabetičarima ili u onih koji su jako osjetljivi i skloni crvenilu na  tom dijelu lica preporučuje se redovita primjena cinkove paste koja će sprječavati infekciju kože i sluznice na tom dijelu lica.Kako bi se ubrzalo cijeljenje kože nakon površinskih oštećenja i opekotina kože cinkova mast je djelotvorna u kombinaciji s antibiotičkim ili kortikosterodnim kremama. U liječenju dermatitisa na licu  koji se naziva perioralni dermatitis  kreme sa cinkom o često se kombiniraju s drugom dermatološkom terapijom.Cinkova mast ili krema  smije se  koristiti svakodnevno nekoliko puta dnevno, ovisno o simptomima i dugotrajnosti problema koji se želi riješiti.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci