Navodne i stvarne dobrobiti soka od celera

Celer sadrži 1,8 g vlakana na 100 g celera, a navodna preporučena količina ovog soka je otprilike pola litre na dan.

Svakodnevno svjedočimo pojavljivanju novih „bombastičnih“ vijesti vezanih uz prehranu, a u današnje doba društvenih mreža takve se vijesti šire nekontroliranom brzinom. Veliki je broj popularnih trendova u prehrani već pomalo zaboravljeno, ali se zato novi svakodnevno populariziraju. U posljednje vrijeme jedan od značajnijih svakako je ispijanje soka od celera.

Autor ovoga trenda tvrdi da je do saznanja o ljekovitosti ovog napitka došao, ne pomoću stručne literature, znanstvenih istraživanja ili mišljenja stručnjaka, već na jedan sasvim nekonvencionalan način, od strane duhova. Ova bi činjenica bila pomalo duhovita, da broj osoba koji slijepo slijede ovaj trend značajno raste iz dana u dan. U nastavku saznajte navodne i provjerene dobrobiti ispijanja soka od celera.

Koje su navodne dobrobiti ispijanja soka od celera?

„Sok od celera je jedan od onih tonika koji vam čisti jetru – tako vas liječi i tako gubite na tjelesnoj masi, i postajete sveukupno zdravi!” – samo je jedna od izjava koju autor ovoga trenda navodi u svojoj knjizi. On ističe kako je sok od celera neotkriveni lijek našeg doba, a ovo su samo neke od navodnih dobrobiti žarko zelenog napitka:

·        sadrži natrijevu kristaliziranu sol i tako oštećuje patogene,

·        čisti jetru od metala, toksina, pesticida, herbicida,

·        liječi autoimune bolesti,

·        bori se protiv streptokoka,

·        detoksicira tijelo,

·        čisti krv,

·        liječi nadbubrežne žlijezde,

·        dovodi do gubitka tjelesne mase.

Treba naglasiti kako niti jedan od ovih navoda nije znanstveno potkrijepljen, odnosno zasnovan na znanstvenim istraživanjima, a bez obzira na to brojne se slavne osobe, „influenceri“ te pobornici ovog trenda kunu u ovaj zeleni napitak.

Koje su stvarne dobrobiti soka od celera?

Celer sadrži 1,8 g vlakana na 100 g celera, a navodna preporučena količina ovog soka je otprilike pola litre na dan. Očigledno je kako se na ovaj se način unosi značajna količina vlakana čime se može približiti zadovoljavanju dnevnih potreba za vlaknima. Poznato je kako netopiva vlakna prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena i zato imaju sposobnost apsorpcije vode čime pripomažu redovito pražnjenje crijeva. Posljedično, vlakna imaju pozitivan utjecaj na probavu. Za usporedbu 100 g jabuke s korom ima 3,2 g vlakana, 100 g kupina ima 7,3 g, a malina čak 9,3 g vlakana na 100 g. Odnosno, za manju količinu ovoga voća, može se unijeti jednaka količina vlakana kao u pola litre soka od celera. Celer ima izrazito malu kalorijsku vrijednost i to 17 kcal na 100 g. Ispijanjem pola litre soka, u organizam se unesi manje od 100 kcal, a zbog velikog volumena, zasigurno pridonosi održavanju sitosti te samim time može pomoći održavanju ili smanjenju tjelesne mase.

Na životinjskim modelima je u više studija  pokazano kako celer ima antihipertenzivni učinak i to zbog prisutnosti kemijskog spoja 3-n-butil ftalida koji je uz sedanolid u prvenstveno odgovoran za aromu i okus celera. U kliničkim studijama pacijenti koji su konzumirali sok od celera također su pokazali bolje nalaze u vidu smanjenja krvnog tlaka te su tako potvrđeni rezultati prethodnih studija.

Hoće li vam sok od celera naškoditi?

Rizik je najmanji za zdrave pojedince, a problem nastaje kad se vjerovanje u čudesne ljekovite pripravke „prodaje“ pacijentima s određenim dijagnosticiranim bolestima i na taj ih se način čini izrazito ranjivima.

Kao što je prethodno navedeno, ovaj sok može imati i neke pozitivne učinke. Ako ste ga probali, znate kako mu okus i nije najprivlačniji. Ne postoji razlog zašto celer ne biste smjeli pomiješati s drugim voćem i povrćem i tako mu poboljšati ne samo okus, već i sveukupan nutritivni sastav.   

Zaključno, kada se na tržištu pojavi određeni „čarobni“ proizvod, ljekovita namirnica ili superiorna dijeta treba se zapitati jesu li njihove zdravstvene tvrdnje „predobre da bi bile istinite“, tko je autor tih tvrdnji i jesu li izvori pronađenih informacija vjerodostojni, odnosno školovani stručnjaci. Uravnotežena i raznolika prehrana uvijek će imati veće dobrobiti na sveukupno zdravlje pojedinca od jedne izolirane namirnice.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]