Intragastrični balon

Intragastrični balon je relativno jednostavna endoskopska metoda kojoj je cilj kratkoročno i dugoročno mršavljenje morbidno pretilih osoba. Zasniva se na mekanom, rastezljivom, silikonskom balonu koji se postavlja endoskopski u lumen želuca.

Intragastrični balon – nekirurška metoda za redukciju prekomjerne tjelesne težine

Intragastrični balon je relativno jednostavna endoskopska metoda kojoj je cilj kratkoročno i dugoročno mršavljenje morbidno pretilih osoba. Zasniva se na mekanom, rastezljivom, silikonskom balonu koji se postavlja endoskopski u lumen želuca i na taj način smanjuje apetit i količina hrane koju pacijent može pojesti. Nakon postavljanja, balon se ispuni sterilnom fiziološkom otopinom, koja se uz to oboji najčešće metilenskim plavilom, da bi pacijent mogao točno znati da je došlo do oštećenja balona i da ga je potrebno izvaditi. Balon je u početku najčešće bio most prema barijatrijskoj kirurgiji (kirurški zahvat na želucu koji dovode do smanjenja tjelesne težine), da bi bolesnici izgubili jedan dio prekomjerne težine kako bi operacija bila jednostavnija i s manje komplikacija.
Postavljanje je relativno lako i podnošljivo za pacijenta, kao i vađenje balona nakon planiranih 6 mjeseci. Odnedavno su registrirani i intragastrični baloni koji se mogu nositi i 12 mjeseci, jer su manje skloni oštećenjima i gubljenju tekućine, što je osnovni razlog vremenskih limita do kada ih se mora izvaditi.

Balon postavljen u želudac smanjuje njegov volumen i količinu hrane koju je moguće uzeti u jednom aktu hranjenja. Istovremeno izaziva osjećaj ispunjenosti želuca i smanjuje želju za uzimanjem hrane, što pacijenta olakšava restrikcije u ishrani i osjećaj gladi.

Balon postavlja kvalificirani gastroenterološki tim koji uključuje liječnika i dvije do tri sestre uz vrlo važnu asistenciju anesteziologa i anesteziološkog tehničara. Nakon rutinskog endoskopskog pregleda jednjaka i želuca i potvrde da nema anatomskih malformacija koje bi mogle ometati postavljanje ili funkciju balona, isti se uvodi kroz usta i preko ždrijela i jednjaka ostavlja u želucu. Potom se uz vizualnu kontrolu endoskopom ispuni sterilnom fiziološkom otopinom obojenom kroz tanku cijev koja je jednim krajem pričvršćena na balon, a tijekom postavljanja drugim krajem ostane izvan usta. Nakon što je balon ispunjen željenom količinom tekućine, kateter se lagano odvoji od balona i izvuče kroz usta, ostavljajući balon u želucu.

Postavljanje balona traje otprilike 20-tak minuta, nakon čega se bolesnika intenzivno prati kroz 24 sata. Nakon toga može ići kući uz stalni telefonski kontakt prvih nekoliko dana te povremene posjete liječniku kroz slijedećih 6 mjeseci. Ako je učinak bio vidljiv, ali nedovoljan, novi balon se može postaviti 6 mjeseci nakon prvog balona.

Vrlo je vjerojatno da će prisutnost balona u želucu uzrokovati mučninu ili nagon na povraćanje kroz nekoliko dana nakon postavljanja. Uobičajeno je da se istovremeno uzima oralne lijekove koji smanjuju lučenje želučane kiseline (uglavnom inhibitori protonske crpke, npr. pantoprazol – Zoltex), jer smanjuju mogućnost iritacije želuca i oštećenja balona.

Balon se nakon 6 mjeseci vadi gotovo ideničnom procedurom: endoskopski se kateterom najprije balon u potpunosti isprazni, a potom hvataljkom čvrsto uhvati i izvuče iz želuca. Ukoliko se balon spontano isprazni i prije željenog roka, stolica postaje obojena plavo. Odmah se obavijesti liječnika i balon dodatno isprazni i izvadi iz želuca. U slučaju da migrira u tanko crijevo dovoljno je mekan da spontano prođe i evakuira se stolicom. Ponekad se ipak mora izvaditi kirurški.

Najvažnije je shvatiti da je želučani balon sustav pomoći za gubitak težine i mora se koristiti u kombinaciji s prehranom, tjelovježbom i promjenom ponašanja. Također će dostignuto smanjenje tjelesne težine trajati toliko dugo koliko je usvojena dugoročna promjena načina života koje uključuju prehrambene navike i vježbe. Ponekad osobe s ugrađenim balonom izgube vrlo malo ili čak nimalo na tjelesnoj težini, ali se tada nedvojbeno radi o nekritičnim prehrambenim navikama. Ukoliko je gubitak težine prebrz i prevelik, također treba korigirati prehranu jer se vjerojatno radi o pretjeranoj redukcijskoj dijeti.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)