Proljetni umor nije bauk

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Dugo očekivane tople zrake sunca i rano proljeće mnogi pojedinci, osobito oni koji su podložniji utjecaju meteoroloških prilika na zdravlje i raspoloženje, dočekuju pod okriljem.

Dugo očekivane tople zrake sunca i rano proljeće mnogi pojedinci, osobito oni koji su podložniji utjecaju meteoroloških prilika na zdravlje i raspoloženje, dočekuju pod okriljem više ili manje izraženih neugodnih tegoba poput konstantnog umora, manjka koncentracije i energije te povećane potrebe za snom. Riječ je o sindromu proljetnog umora, zdravstvenom poremećaju koji udružen s pratećom razdražljivošću i bezvoljnošću, ponekad i depresijom, značajno smanjuje radnu sposobnost pojedinca. Proljetni umor ne obara u postelju, ali utječe na kvalitetu života te slabeći obrambenu snagu organizma priprema teren za razvoj drugih bolesti, osobito respiratornih infekcija.

Uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina – prvenstveno vitamina C te minerala. Upravo zbog manjka vitamina C smanjenja je iskorištenost kisika u stanicama i tkivama, a istovremeno dolazi do slabljena imunološkog sustava organizma. Dobra je vijest da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku.

Na tržnicu po vitamin C

Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog lokalno uzgojenog voća i povrća. U rano proljeće to nije lak zadatak, osobito kada je riječ o voću jer najbolji predstavnici voća bogatog vitaminom C poput jagoda stižu na naše tržnice tek u svibnju. Srećom, dostupno nam je citrusno voće koje će vrlo učinkovito zadovoljiti povećane potrebe za ovim vitaminom.

Naše tržnice ipak u rano proljeće nude mnoštvo namirnica s velikom moći obnove usporenog metabolizma organizma. Tako će simptomi proljetnog umora ubrzo nestati nakon što se u prehrani nađe zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata ili kelja zatim rotkvice, mlade artičoke i šparoge.

Energizirajući vitamini i minerali

Adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicima može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno pridonose normalnoj funkciji živčanog sustava.

Od minerala čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa valja istaknuti magnezij. Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, zatim integralnih žitarica, orašastog voća i čokolade s visokim sadržajem kakaovca organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija za hvatanje u koštac sa simptomima proljetnog umora.

U borbi protiv proljetnog umora i stimulaciji posrnulog imuniteta važnu ulogu ima željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije stoga je u prehranu poželjno uključiti namirnice bogate željezom poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamno zeleno lisnato povrće. Imajući na umu da blitva, kelj i špinat kao predstavnici tamno zelenog lisnatog povrća upravo u rano proljeće, ujedno sadrže i vitamin C neophodan za apsorpciju željeza, ono se uistinu može smatrati pravim saveznicima u borbi protiv proljetnog umora.

Za energiju su potrebni ugljikohidrati

Kako biste otjerali umor i bezvoljnost prehranu biste trebali bazirati na ugljikohidratima. Pritom prednost imaju složeni ugljikohidrati kakve nalazimo u cjelovitim žitaricama i proizvodima od cijelog zrna žita, krumpiru, tjestenini jer uzrokuju dugotrajno povećanje razine šećera u krvi što znači i više energije. Prehrana koja obiluje ugljikohidratima podiže i razinu hormona serotonina u organizmu. To je jamstvo za dobro raspoloženje i pregršt energije, a proljetni umor tada postaje stvar prošlosti.

Dodatno, prehrana koja se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću organizmu osigurava i prijeko potrebna prehrambena vlakna neophodna za pravilan rad probavnog sustava te rast tzv. dobrih crijevnih bakterija.

Dodacima prehrani protiv proljetnog umora

Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To osobito vrijedi kod pojedinaca koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i kroničnih bolesnika te pojedinaca koje zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe. Proljeće je i doba kada je našem imunološkom sustavu nerijetko potrebna dodatna potpora, stoga se posezanje za kvalitetnim vitaminsko – mineralnih preparatima nameće kao praktičan i učinkovit način borbe protiv proljetnog umora. Ovi proizvodi, također, mogu poslužiti kao prva pomoć kada simptomi umora već nastupe.

Koji proizvod odabrati?

Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala, općenito, će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Pritom je za najbolje rezultate protiv proljetnog umora poželjno odabirati proizvode koje sadrže prvenstveno vitamin C, ali i vitamine B skupine te magnezij i željezo. Nije naodmet da odabrani pripravak osigurava i adekvatne količine vitamina A i E te minerale selen i cink budući da ovi nutrijenti rade u službi jačanja imunološkog sustava.

Proljetni savjeti za vitalnost i borbu protiv proljetnog umora

Evo još nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u borbi protiv proljetnog umora:

  • Boja proljeća je šareno – stoga obogatite svoj jelovnik svim bojama s tržnice
  • Ne zaboravite na žitarice poput ječma i mahunarke poput leće koje su odlične za pročišćavanje organizma
  • Na tržnici potražite mladi luk i hren te mladi češnjak – snažne neprijatelje viroza i prehlada
  • Svakodnevno doručkujte jer će vam kvalitetan doručak dati energiju potrebnu za obavljanje dnevnih obaveza
  • Jedite lagano i malo, ali često
  • Pijte dovoljno tekućine, prvenstveno vodu i nezaslađene biljne čajeve
  • Povrće pripremajte što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane
  • Tople povrtne juhe su pravi način za podizanje energije, a pomoći će i sokovi od svježeg voća i povrća
  • Krećite se što više i dišite duboko.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Fizikalna terapija

Akutna ozljeda meniska – 7. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRehabilitacija nakon ozljede meniska Fizioterapiju s individualno prilagođenim programom vježbanja bilo bi poželjno započeti čak i prije operacije. Potrebna je redovita tjelovježba za vraćanje pokretljivosti i snage koljenskog zgloba. Nakon operacije se prvo kreće s vježbama za poboljšanje raspona pokreta, a zatim se vježbe jačanja mišića postupno dodaju rehabilitacijskom planu. U početku je cilj minimizirati […]

EEG

Na što ukazuje moj EEG?

Spermij

O plodnosti i neplodnosti muškarca – općenito

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePitanjem plodnosti (fertilitet), neplodnosti (infertilitet) i smanjenom plodnošću (subfertilitet) u muškaraca bave se urolozi koji su subspecijalisti andrologije. O andrologiji je već bilo ranije riječi na ovim stranicama. Prije stotinjak, pa i dosta manje godina, je pitanje infertiliteta uglavnom bilo tradicionalno adresirano ženama, ali, osobito u posljednjih pedesetak godina smanjena plodnosti ili neplodnost muškarca postaje […]

Sindrom iritabilnog crijeva

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gljivice na noktima

Gljivične infekcije noktiju u odraslih

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGljivične infekcije noktiju vrlo su česta pojava u odrasloj populaciji – prema nekim procjenama pogađaju čak 10 % ljudi. Određene životne navike pogoduju razvoju infekcije, poput učestalog pranja ruku, oštećenja noktiju zbog posla, nestručno izvedene manikure ili pedikure, nošenja zajedničke obuće, rada u vlažnim uvjetima, korištenja tvrde radne obuće, česte upotrebe bazena i sauna, znojenja […]

Mozak

Je li moja aneurizma velika i opasna?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?