Alergija na kirurške maske

Koža lica bi se na neki način morala pripremiti za nošenje maske, a to podrazumijeva da se lice očisti s nježnim gelom za umivanje lica kako bi se uklonile površinske nečistoće.

Pandemija uzorkovana Covid 19 virusom razlog je nošenja maski za lice koje su neizostavni dio u borbi protiv virusa. Maske su različite i od različitih materijala koji su vrlo često sintetički u obliku kirurških maski, pa do pamučnih koji su prirodni materijal. Svakodnevno se nose u različitim situacijama, pa je i očekivani odgovor kože lica na novonastalu situaciju.

Koža pod maskom je u jednoj vrsti okluzije jer je pokrivena i ne diše. Podložna je znojenju pa je vrlo često vlažna ispod maske, a znoj natapa i masku koja može time još dodatno iritirati kožu.Maska diskretno grebe kožu pa nastaje crvenilo uslijed mehaničke iritacije. Koža lica bi se na neki način morala pripremiti za nošenje maske, a to podrazumijeva da se lice očisti s nježnim gelom za umivanje lica kako bi se uklonile površinske nečistoće. Nakon umivanja potrebno je namazati cijelo lice nježnu hidratantnu kremu kao bi se koža zaštitila. Nikako se ne preporučuje nanositi kreme s retinolom, glikolnom kiselinom, azelaičnom kiselinom prije nošenja maske jer djeluju poput pilinga na kožu i iritacija kože bi mogla biti još pojačana.Zaštitna njegujuća krema mora se nanijeti barem pola sata prije nošenja maske kako bi se upila u kožu.Maska se ne može nositi cijeli da i morala bi se povremeno skinuti kada je za to odgovarajuća situacija, kako bi se koža odmorila.Na kraju dana kada nije potrebno nositi masku kožu lica je potrebno umiti blagim gelom ili očistiti blagom micelarnom otopinom kako bi se očistio površinski sloj kože. Tijekom noći koža zahtijeva njegu koja može biti u obliku hijaluronskog seruma ili kreme. Suha koža zahtijeva masnije noće kreme ili ulja. Koža sklona anama i masnija koža za njegu preferira gel kreme ili fluide.U osjetljive kože sklone alergijama nedvojbeno je primjena provjerenih dermokozmetičkih proizvoda,a ne eksperimentiranje s mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima.Ako se na licu pojavi crvenilo i iritacija može se pokušati ublažiti i smanjiti s kremama koje sadrže bakar i cink. No, ako crvenilo ne bi prolazilo tada se savjetuje pregled kod dermatologa koji će tijekom pregleda utvrditi da li se radi o iritaciji kože uzrokovanom nošenjem maske ili o dermatitisu kože lica koje nije povezano sa tim kao što je pogoršanje seboroičkog dermatitisa, rozace, atopijskog dermatitisa ilikontaktnog dermatitisa drugog uzroka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika