Angiokeratom

Ponekad pojedine promjene na koži mogu zbunjivati i navesti na potpuno krivu dijagnozu jer su vrlo slične na neke druge promjene na koži.

 

Ponekad pojedine promjene na koži mogu zbunjivati i navesti na potpuno krivu dijagnozu jer su vrlo slične na neke druge promjene na koži. Angiokeratom je dobroćudna promjena na koži koja izgleda poput tamno crvene točkice, poput tamnog prištića ili podljeva na koži koji može uslijed grebanja i manje traume krvariti. Na koži može biti zastupljen kao pojedinačna promjena ili više njih na pojedinim dijelovima kože ili difuzno. Angiokeratom predstavlja proširenje malenih kapilara u koži koje su ispunjene krvlju. Najčešće nastaje sponatno i pojedinačno, ali i u nekim nasljednim bolestima.

Angiokeratom može imati nekoliko kliničkih oblika, može se javiti kao pojedina promjena ili u sklopu metaboličke bolesti, pa se razlikuje pojedinačni angiokeratom, angiokeratoma of Mibelli, angiokeratoma of Fordyce, angiokeratoma circumscriptum i Fabryeva bolest.

Pojedinačni angiokeratom se može pojaviti iznenada na koži bilo gdje na tijelu te radi svoje tamne boje može izgledati poput nodularnog melanoma. Ovakova tamna pojedina promjena na koži uvijek zahtijeva pregled kod dermatovenerologa koji će dermatoskopskim pregledom utvrditi da li se radi o pigmentnoj promjeni ili vaskularnoj. Angiokeratoma of Mibelli može se vidjeti već u djetinjstvu kao mnogobrojne bradavičaste točkice po rukama i nogama. Angiokeratoma Fordyce podrazumijeva tamne paule koje se najčešće viđaju na koži skrotuma, ove malene crne točkice ponekad mogu uslijed iritacije krvariti što može raditi problem uslijed sporta, spolnog odnosa i sl.

Angiokeratoma circumscriptum predstavlja vaskularnu malformaciju te se opaža već kod rođenja u obliku većih ili manjih hrapavih tamno crvenih areala. Pojedinačne angiokeratome je moguće ukloniti kirurškim putem, elektrokoagulacijom, radiofrekventnim i laserskim postupcima.

Fabrijeva bolest (angiokeratoma corporis diffusum) je rijetka metabolička bolest sfingolipidoza uzrokovana manjkom enzima  α–galaktozidaze A, radi čega nastaju angiokeratomi, akroparestezija, zamućenja rožnice, visoke temperature, zatajenja bubrega ili srca. Dijagnoza u muškaraca je klinička, zasnovana na izgledu tipičnih kožnih promjena (angiokeratoma) na donjem dijelu trupa i karakterističnim osobinama periferne neuropatije (koja izaziva opetovano pečenje u ekstremitetima), zamućenjima rožnice i opetovanim napadima vrućice. Do smrti dolazi uslijed zatajenja bubrega te srčanih ili moždanih komplikacija u vidu hipertenzije ili drugih bolesti žila. Heterozigotne žene su obično bez simptoma, no mogu imati ublaženi oblik bolesti često obilježen zamućenjima rožnice. Dijagnoza se postavlja pretragom aktivnosti galaktozidaze—prenatalno u amniocitima ili korionskim resicama, a postnatalno u serumu ili leukocitima. Liječi se nadoknadom enzima rekombinantnom α–galaktozidazom A.

Na osnovu detaljnog dermatološkog pregleda pojedine promjene koje su suspektne za angiokeratom kao i cijele kože može se utvrditi da li se radi o pojedinčanom angiokeratomu ili se može posumnjati na rijetku metaboličku bolest. Prema tome se određuje potrebno daljnje liječenje.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika