Cink i koža

Cink je mineral koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože i kose. Iako se vrlo često govori o manjku drugih minerala ili vitamina u organizumu, vrlo često se zaboravlja na cink. U razvijenim zemljama često se bilježi manjak cinka što je uvjetovano nepravilnom prehranom, nedovoljnim unosom namirnica koje sadrže cink i uzimanjem alkohola.

Cink je mineral koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože i kose. Iako se vrlo često govori o manjku drugih minerala ili vitamina u organizumu, vrlo često se zaboravlja na cink. U razvijenim zemljama često se bilježi manjak cinka što je uvjetovano nepravilnom prehranom, nedovoljnim unosom namirnica koje sadrže cink i uzimanjem alkohola. Radi učestalosti problema postoje i tvrdnje koje navode da pola svjetske populacije boluje od manjka cinka.

Izvori cinka su različiti, ali ga imaju najviše meso (piletina, govedina, puretina, iznutrice)  riba, školjke, plodovi mora, mlijeko i mliječni proizvodi. Rooibos čaj također sadrži cink pa ga se preporučuje piti kod akni i različitih dermatitisa.

Vegetarijanci trebaju više cinka  nego osobe koje jedu meso – čak i do 50 posto više. No, određene metode pripremanja hrane, poput namakanja graha i žitarica u vodi, može smanjiti  njegovu količinu. Cink je važan jer održava razinu šećera u ravnoteži, igra ulogu u dijeljenju stanica kao i formiranju proteina. Nedostatak cinka  opisan je i dokazan tek 1961  godine. Nedostatak može uzrokovati zaostajanje u rastu i razvoju djece, komplikacije u trudnoći, neodgovarajuću reakciju imuno sustava i povećenu osjetljivost na infekcije. Cink pokazuje određenu direktnu aktivnost protiv virusa (naročito prehlade) i herpesa, no točan mehanizam djelovanja za sada nije poznat.
Cink ima mnogobrojne   važne uloge jer  je građevni element mnogobrojnih enzima, sudjeluje u mnogobrojnim metaboličkim procesima u tijelu,  važan je u imunološkim procesima, važan je za reproduktivne organe,  štiti od kroničnog umora,  važan za zdravlje kose i kože.
Najčešći su simptomi nedostatka cinka  vezano uz kožu i kosu su suha  koža, akne, česte  upale kože koje ne prolaze, infekcije kože,  otežano cijeljenje rana, suha i lomljiva kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima.

Ako se sumnja na nedostatak cinka potrebno ga je nadoknaditi konzumiranjem određenih namirnica ili u tabletama. Uobičajena  dnevna doza cinka u tabletama  je  od 10 do 20 mg, a uzima se   6 do 8 tjedana. Ako se uzima dulje  pogotovo uz  određene lijekove potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Lokalna primjena cinka na kožu  i djegovo djelovanje poznato je dugo godina. Zna se da  lokalno cink djeluje protuupalno pa se stoga primjenjuje kod upalnih stanja na koži – pogotovo kod atopijskog dermatitisa,  intertriginoznih dermatitisa,  u liječenju akne, rozacee , perioralnog dermatitisa, perleche,herpes simplexa,seboroičnog dermatitisa i dr. Na tržištu su mnogobrojni kozmetički i dermokozmetički proizvodi koji sadrže cink u različitim kombinacijama.  Sami proizvodi mogu biti u obliku gustih pasta , krema, losiona, emolijensa i dr.Cink na kožu djeluje tako da sprečava razvoj bakterija, porčišćava pore , djeluje protuupalno i smanjuje crvenilo.Da bi se pojačalo djelovanje vrlo često se u preparate dodaje bakar, zob i dr.Losioni sa cinkom vrlo su djelotvorni u liječenju seboroičnog dermatitisa vlasišta jer se mogu nanositi svakodnevno i neograničeno dugo.U kožnih bolesti koje se često ponavljaju kao što je pelenski osip ili crvenilo u naborima kože kreme sa cinkom  vrlo su djelotvorne, jer smanjuju uplu i sprečavaju vlažnost kože i iritaciju.  Cink u kremama i ima i fotozaštitno djelovanje što se primjenjuje u  proizvodima koji se nazvaju mineralni zaštitni faktori jer cink ostaje na površini kože i odbija sunčeve zrake, a takovi su preparati namijenjeni osjetljivoj koži,  dječjoj koži i koži  alergičnoj na sunce.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika