Crvenilo i svrbež kože na preponama

Određeni problemi na koži učestaliji su dolaskom toplijeg doba godine jer se koža pojačano znoji, pa neki dijelovi tijela mogu biti iritirani i crveni što je učestalije na pregibima kože kao što su prepone.

Određeni problemi na koži učestalije su dolaskom toplijeg doba godine jer se koža pojačano znoji, pa neki dijelovi tijela mogu biti iritirani i crveni što je učestalije na pregibima kože kao što su prepone. Crvenilo na preponama koje ne prolazi i širi se najčešće prema natkoljenicama vrlo je čest  razlog  dolaska pacijenta dermatologu tijekom ljeta. Uz uporno crvenilo uvijek  je prisutan svrbež  koji može biti  vrlo intenzivan, neugodan i ometati uobičajene aktivnosti, hodanje, jača sportska naprezanja i svakodnevni rad. Nošenjem uske odjeće i uskog donjeg rublja problem se pojačava jer trenje tkanine pogoršava iritaciju kože. Estetski problem je s vremenom sve veći  jer je crvenilo vidljivo i ne može se prikriti. Ovo crvenilo prepona često  je u svim životnim razdobljima i može nastati već u dojenačko doba radi nošenja pelena i vlaženja kože, a u odrasloj dobi je učestalije u sportaša, osoba koje se pojačano znoje, dijabetičara i pretilih osoba. Osobe kojima se koža prepona iritira radi debljine ili građe tijela učestalije imaju crvenilo na bedrima i preponama. Crvenilo kože na pregibima pacijenti često doživljavaju kao obične ojedine, pa se pokušavaju samoinicijativno izliječiti  različitim narodnim lijekovima i aromaterapijskim  pripravcima, a najčešće se primjenjuju oblozi od octa, dječji puder, ciknova pasta, nevenova mast, ulje čajevca i dr. Ovi preparati mogu kod nekih osoba pomoći, ali vrlo često se crvenilo na preponama samo prolazno ublaži, ne prođe u cijelosti i ponovo se pojavi.

Crvenilo na preponama vrlo često je uzrokovano gljivičnim infekcijom kože pa iz toga razloga gore navedeni preparati ne mogu u cijelosti pomoći i izliječiti već se mora provesti liječenje antimikotičkim kremama. Uz primjenu ovih krema crvenilo prolazi, ne naglo, već sporo, pa je potrebna njihova primjena u trajanju od tri do četiri tjedna. U slučajevima jakog crvenila i težeg oblika bolesti lokalna terapija se može započeti kremama koje  sadrže antibiotik, kortikosteroid i antimikotik kroz kraće vrijeme, te kasnije nastaviti samo s kremom koja sadržava antimikotik. Ovakav oblik liječenja ubrzava proces izlječenja. Prolaskom crvenila kože smanjuje se i postepeno nestaje osjećaj svrbeža, peckanja i neugode. Čim crvenilo prođe vrlo je važna terapija održavanja zdravlja kože što se postiže održavanja higijene tuširanjem, izbjegavanjem uske odjeće, uskog donjeg rublja i sintetičke odjeće. Kako bi koža na preponama bila suha potrebno je izbjegavati znojenje i trljanje kože pa se kremama koje sadrže bakar i cink može održavati suha koža i sprečavati razvoj gljivične infekcije. Mora se napomenuti da gljivična infekcija kože ne mora uvijek biti uzrok crvenila kože na preponama jer  kožne bolesti poput psorijaze mogu biti i na tim dijelovima tijela, pa i neki osipi poput lihena također. Svrab kože može zahvaćati prepone i uzrokovati jak noćni svrbež kože, a crvenilo kože može biti posljedica stalnog grebanja kože. Atopijski dermatitis može također zahvaćati prepone, natkoljenice i biti uzrok crvenilu koje ne prolazi. Depilacija dlaka na preponama može biti uzrok iritacije i posljedične infekcije kože u obliku folikulitisa, svrbeža kože i neugode. Stoga je vrlo često potreban pregled kod dermatologa kako bi se otkrio uzrok crvenila kože na preponama te isključila gljivična infekcija i provelo liječenje prema postavljenoj dijagnozi.

Sama dermatološka terapija nije dovoljna već se vrlo često moraju mijenjati higijenske navike i stil života, te napraviti i laboratorijsku obradu uz određivanje šećera u krvi.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika