Jogurt i opekline od sunca

U različitim životnim situacijama koje nam se najčešće neplanski dogode često posežemo za lijekovima iz kućne radinosti. Jedan od tako primjenjivanih proizvoda je jogurt kao poznati pripravak za liječenje opeklina od sunca. Iako nema znanstvenih dokaza da zaista ubrzava cijeljenje opeklina svaka će osoba koja se susrela s opeklinama u svom životu odmah reći da joj je jogurt pomagao.

U čemu je tajna jogurta i kože? Jogurt je namirnica koja je poznata stoljećima, a svoju je popularnost dobio u Americi pedesetih godina prošlog stoljeća kada je proglašen zdravom namirnicom te se počeo obilno proizvoditi i konzumirati. Nastaje djelovanjem bakterija na mlijeko kada se zagrijavanjem u mlijeko dodaju jogurtne kulture bakterija mliječne kiseline – Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Jogurt sadrži, osim vode, i 0,7% mliječne kiseline, cink, kalcij, vitamine B5 i B12 pa je zbog toga izrazito ljekovit ako se redovito konzumira jer pospješuje imunitet i rast dobrih bakterija u crijevima.

U slučaju oštećenja kože jogurt djeluje površinski i ne ulazi sistemski u tijelo. Svojom hladnom i tekućom konzistencijom hladi površinu kože što povoljno djeluje kod crvene i tople kože. No, efekt hlađenja ne traje dugo, pa se svakih petnaest minuta, kada više nema efekta hlađenja, mora s kože oprati i ponovo namazati.

Probiotici kao i vitamini i minerali iz jogurta pomažu u cijeljenju kože što također djeluje povoljno. Malen postotak mliječne kiseline koji se nalazi u jogurtu hidratizira kožu jer je mliječna ili laktična kiselina vrlo dobra za jako osjetljivu kožu. Ona se ubraja u alfa-hidroksilne kiseline koje ne prodiru duboko u kožu već djeluju površinski. U kozmetici se ova kiselina koristi za njegu jako osjetljive i fotooštećene kože lica.

Time je jogurt našao primjenu za njegu kože lica pa osobe koje vole prirodnu kozmetiku i prirodne proizvode često posežu za maskama s jogurtom ili pilingom za lice koji sadrži jogurt. Ovi su proizvodi dostupni za svakoga i kako ne uzrokuju iritacije na koži niti alergije dobrodošli su za sve tipove kože.

Jogurt apliciran na opekotinu od sunca djelovat će samo površinski i ubrzavati cijeljenje kože, no oštećenja koja su nastala u dubini kože mogu trajati dugo i poneke će koža sigurno memorirati. Sunce kao izvor ultraljubičastih zraka na kožu djeluje površinski i duboko, a ovo površinsko djelovanje uzrok je nastajanju opeklina. One se očituju kao naglo crvenilo kože uz koje mogu nastati mjehuri te kasnije ljuštenje. Mogu zahvaćati manju ili veću površinu kože, a pogotovo treba biti oprezan ako je opeklina od sunca nastala na velikoj površini kože. U slučaju manje opekline na kožu se mogu namazati gelovi koji hlade, hladniji oblozi, hladni jogurt, ali nije preporučljivo nanositi masne kreme, uljaste proizvode, ljekovite trave koje su fototoksične poput gospine trave. U slučaju pojave općih simptoma kao što je povišena temperatura, zimica, tresavica, jaka glavobolja, mučnina svakako je potrebno obratiti se liječniku.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika