Kako liječiti svrbež kože?

U prošlom sam članku pisala o vrstama svrbeža i o najčešćim uzrocima te o posebnom obliku – psihogenom pruritusu. Sam svrbež kože ili pruritus može biti uzrokovan kožnim bolestima, najčešće su to psorijaza, atopijski dermatitis, lihen, scabies, gljivične bolesti kože, urtikarija i dr.

U prošlom sam članku pisala o vrstama svrbeža i o najčešćim uzrocima te o posebnom obliku – psihogenom pruritusu. Sam svrbež kože ili pruritus može biti uzrokovan kožnim bolestima, najčešće su to psorijaza, atopijski dermatitis, lihen, scabies, gljivične bolesti kože, urtikarija i dr. Može biti  vezan uz neke internističke bolesti kao što su šećerna bolest, leukemije, bolesti bubrega i dr. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati jak svrbež kože kao što su barbiturati, antibiotici, acetilsalicilna kiselina i dr. Također nepravilna njega kože  može dovesti do jakog svrbeža.

Sam svrbež kože može biti blag ali može biti tako neizdrživ i nesnosan da bolesnika navodi na suicid. Promjene na koži mogu biti vrlo diskretne ili uopće nezamjetljive ili mogu zahvaćati cijelu kožu. Radi toga vrlo je važna adekvatna terapija kako bi ovo neugodno stanje smanjilo i izliječilo.

U samoj terapiji koristi se lokalna terapija koju mi dermatolozi dobro poznajemo i primjenjujemo ju svakodnevno. U lokalnoj terapiji vrlo se često koriste lokalni kortikosteroidi koji su u obliku kreme ili losiona, različiti emolijensi koji kožu hrane i vlaže, a postoje i specifične kreme  protiv svrbeža koje sadrže termalnu vodu i kalamin. Pomoći mogu i oblozi od hladne vode koji umanjuju osjećaj svrbeža.

Također je važna i opća terapija ili sistemska ako je svrbež vezan uz neke druge bolesti koje zahtijevaju liječenje. U liječenju se često primjenjuju  antihistaminici koji blokiraju djelovanje histamina i na taj način smanjuju svrbež.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika