Kolagen i koža

Jedan od najučinkovitijih načina da se ublaži i uspori prirodni gubitak stvaranja kolagena je pridržavanje zdravih životnih navika što znači dovoljno kretanja, hodanja,vježbanja i boravka na svježem zraku.

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu koji se nalazi u kostima, mišićima, koži i tetivama. Riječ kolagen potječe iz grčke riječi »kólla« što znači ljepilo, i sufiksa »gen« što znači stvoriti. Kolagen predstavlja čak 30 % svih bjelančevina te je tako najzastupljenija bjelančevina u ljudskome tijelu. Prisutan je u koži, hrskavici, kostima, mišićima i tetivama te u svim vezivnim tkivima.U ljudskom tijelu ima više od 28 raznih vrsta kolagena. Kolagena su vlakna glavni tvorci međustaničnih tvari vezivnih tkiva, čime stanicama daju potporu i brinu se za stabilnost tkiva.

Važna uloga kolagena je održavanje strukture i otpornosti kože jer u dermisu doprinosi stvaranju vlaknaste mreže koja učvršćuje slojeve kože, omogućavajući rast novim stanicama.
Proizvodnja kolagena prirodno opada s godinama, jer se starenjem smanjuje broj i aktivnost fibroblasta – stanica koje proizvode kolagen Prije 30. godine počinje se smanjivati proizvodnja kolagena, a starenjem sve više,pa ga svake godine imamo sve manje. Smanjena količina i kvaliteta kolagena u tijelu može se odraziti na kožu, kosti, zglobove, mišiće i ligamente. Kosti mogu postati krhkije, a zglobovi nefleksibilni, akoža sve tanja i dehidrirana.
Ovaj proces ima za posljedicu stvaranje sitnih linija i bora, obješenosti kože, uvelog lica s umornim izgledom sa naglašenim podočnjacima, sivom bojom tena, izraženom suhoćom i hiperosjetljivošću.

Jedan od najučinkovitijih načina da se ublaži i uspori prirodni gubitak stvaranja kolagena je pridržavanje zdravih životnih navika što znači dovoljno kretanja, hodanja,vježbanja i boravka na svježem zraku. Prehrana koja je bogata kvalitetnim bjelančevinama kao što je puretina, kvaliteno meso, proteini biljnog porijekla pridonosi kvaliteti kože . Voće i povrće koje obiluje vitaminom C smatra se hranom koja usporava starenje jer je C vitamin vrlo bitan za stvaranje i održavanje kolagena u koži. Pravilna i redovita njega kože uz izbjegavanje pretjeranog sunčanja i pušenja čuva kolagen.

Danas je vrlo moderno uzimati različite suplemente kolagena mogu biti u obliku praha, kapsula ili otopina i glavna razlika je u veličini molekula kolagena i njihovom porijeku U pojedinim razvijenim zemljama je došlo prave pomame za uzimanjem kolagena, pogotovo u Aziji i Velikoj Britaniji pa je time i sve više prirpavaka koji se mogu nabaviti. Mogu biti namijenjeni ženama, sportašima, za kosti i zglobove, iznad 50 godine života ili dr.Na tržištu se pojavljuju u obliku ribljeg, goveđeg i biljnog kolagena najčešće u kombinaciji sa C vitaminom i hijaluronskom kiselinom.

Vrlo je trendi već u jutranji smoothie dodati kolagen u prahu ili ga uzimati i nakon manjih napora. No, suplementi kolagena ne mogu biti učinkoviti ako se ne pridržavamo zdravih životnih navika, pa ako mislimo da se uz nezdravi način života i brzoj instant hrani možemo uz pomoć suplemenata sačuvati i održati zdravlje, ljepotu i usporiti starenje -zamka je u razmišljanju. Suplementi se mijenjaju kao i mišljenje stručnjaka o njima a kako je kolagen sada jako moderan na svakom od nas koji ih uzimamo je da ocjenimo koliko su nam učinkoviti i koliko smo zadovoljni rezultatom primjene.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika