Niacinamid – pomoć protiv nesavršenosti kože

U mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima učestalo se nalazi, kao jedna crvena nit, sastojak koji se naziva niacinamid.

Primjena mu je zaista raznolika kao i oblici u kojima se nalazi pa se može pronaći u svim vrstama proizvoda za njegu kože, od krema i seruma do proizvoda za čišćenje lica, a čest je sastojak i u kremama za područje oko očiju i tretiranju hiperpigmentacija.

Niacinamid je jedan od oblika vitamin B3, a nalazi se u hrani i koristi se kao dodatak prehrani i kao lijek. Kemijska formula mu je C6H6N2O.

Niacinamid je pogodan za sve tipove kože, a njegovo djelovanje na kožu i razlog radi kojeg se primjenjuje određuje njegova koncentracija u proizvodima, a najčešće je to od 1-10%.

U niskim koncentracijama (od 1 do 2%) djelotvoran je za hidrataciju kože, a u višim postocima (iznad 4%) djeluje na postupalne pigmentacije inhibirajući sintezu melanina, zaglađuje površinu kože i time smanjuje veličinu pora u koži i smanjuje masnoću kože. Time je izrazito ljekovit za tretiranje kože s aknama i seboroičnom dermatitisu jer ih karakterizira crvenilo kože i upala u koži.

Masna koža izrazito dobro reagira na niacinamid jer je smanjen sjaj i masan izgled kože i time koža djeluje zaglađenija.

Na pigmentacije nastale djelovanjem sunca kao i na one koje su nastaje nakon upalnih procesa u koži djeluje izrazito ljekovito jer ih izbljeđuje pa je time vrlo čest i neizostavni sastojak proizvoda koji liječe pigmentacije nastale od akni. 

Kako se na tržištu u slobodnoj prodaji može nabaviti niacinamid kao monokomponenta i u različitim koncentracijama bitno je prije primjene se informirati što želimo postići s takvim proizvodom i je li određena koncentracija niacinamida dovoljna za rješavanje nekog problema na koži. Pojedina istraživanja utvrdila su da je u koncentraciji od minimalno 4%, djelotvoran u liječenju akni kao i antibiotik klinadmicin 1% što je izvrsno jer se antibiotik bilo koje vrste ne smije dugo primjenjivati na kožu kako se ne bi stvorila otpornost tkz., rezistencija na primjenu antibiotika, dok je primjena niacinamida neograničena. U liječenju hiperpigmentacija, koje su danas sve veći problem na koži, slične rezultate postiže kao hidrokinon u koncentraciji od 4%.

2%-tni niacinamid već ima antioksidativna i hidratantna svojstva, dok sve više od 2% ima pozitivan učinak na tonus kože, proizvodnju sebuma i upale kože.

Ispod 5% koncentracije, niacinamid djeluje umirujuće i hidratizirajuće, smanjuje lučenja sebuma i smanjenje nepravilnosti. 

Iznad 5% ciljano će ujednačiti ten i ublažiti hiperpigmentacije i crvenila, ali i pročistiti pore koje će time biti vizualno manje vidljive. Niacinamid može povećati proizvodnju ceramida, pa time i ojačati kožnu barijeru i potaknuti regeneraciju kože što je bitno u dugotrajnih kožnih bolesti kao što je psorijaza i atopijski dermatitis.

Zbog poticanja stvaranja kolagena i antioksidativnog djelovanja može usporiti starenje i time ublažiti nastajanje bora.

Kako je niacinamid dobro topiv u vodi vrlo često se nalazi u tonicima, serumima, hidratantnim kremama, losionima u različitim postotcima već prema tome koji se rezultati na koži želi postići. Njegova primjena nije vezana uz godišnja doba, pa je kao kozmetički sastojak primjenjiv tijekom cijele godine.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika