Ožiljci od akne

Akne su vrlo česta pojava na koži u pubertetu i u odrasloj dobi koje već prema svojoj izraženosti na koži zahtijevaju različitu dermatološku terapiju.

Blaži oblici akne mogu se liječiti lokalnim dermatološkim pripravcima u obliku krema, losiona, gelova no teži oblici akne zahtijevaju uz lokalnu terapiju liječenje hormonskom kontracepcijom, izotetioninom ili antibioticima. Usprkos mnogobrojnim terapijskim mogućnostima ožiljci od akne nisu rijetka pojava i vrlo često pacijenti se obraćaju dermatologu baš radi liječenja ožiljaka od akne.

Ožiljci mogu biti posljedica ne liječenja akne, ili neredovite primjene dermatološke terapije pa akne ostavljaju jak upalni trag u koži i posljedične ožiljke. Ponekad je lokalna dermatološka terapija nedovoljna, no pacijent nije voljan uzimati peroralanu terapiju pa je time i terapijski odgovor slabiji i veća mogućnost nastajanja ožiljaka. Akne cističnog oblika poput crvenih kvržica u koži uvijek zahtijevaju diferentniju dermatološku terapiju u obliku peroralne terapije.

Pacijenti koji grebu i istiskuju akne i mitesere imaju veću mogućnost za nastanak ožiljaka u koži. Ožiljci od akne mogu imati nekoliko oblika, mogu biti praćeni crvenilom kože ili hiperpigmentacijama i biti više ili manje izraženi. Atrofični ožiljci od akne su udubljeni ožiljci i nazivaju se i “ledeni ožiljci”. Oni se razvijaju kada rana ne zacjeljuje na pravilan način i stvara se premalo vezivnog tkiva. Ožiljak se tada razvija ispod okolnog tkiva i stvaraju se vidljiva udubljenja koja izgledaju poput malenih rupica u koži. Uzdignuti ožiljci se nazivaju i hipertrofični ožiljci i mogu djelovati kao crvene uzdignute točkice na koži.
Keloidi ožiljci su rjeđi kao posljedica akne, oni su izrazito crveni  i veliki i kao takovi mogu ostati godinama.

Kako su ožiljci najčešće na licu i vidljivi su, vrlo često predstavljaju estetski nedostatak. Ožiljci od akne zahtijevaju dugotrajnije liječenje i za sada ne postoji čaroban lijek ili postupak koji bi u trenu riješio ovaj problem na koži. U koži se nastoji potaknuti stvaranje novog kolagena u čemu pomažu postupci koji rade mikrooštećenja u koži nakon čega se koža nastoji regenerirati i zacijeliti novim kolagenom. Ova mikrooštećenja izvode se dermarolerom, microneedlingom i frakcijskim laserom već prema izraženosti ožiljaka na koži.

Kreme i serumi te kemijski piling s retinolom također snažno potiču regeneraciju jer nastaje obnova svih slojeva kože, učvršćivanje kolagena i stvaranje novih fibroblasta koji sintetiziraju međustanične važne molekule u dubokim slojevima kože. Retinol je regenerira iz dubine pa je stoga opravdana primjena retinolskog pilinga u liječenju ožiljaka od akne. Piling se na kožu lica nanosi u obliku  maske ili seruma i ostaje na koži 6 do 8 sati, pa pacijent s nanesenim pilingom na licu odlazi kući. Retinolski piling ne mora seneutralizirati već pacijent kod kuće nakon navedenog vremena sam umiva lice i na taj način uklanja piling. Nakon umivanja pilinga koža lica nije crvena i djeluje kao da ništa nije učinjeno, no nije tako, jer ljuskanje kože počinje tri do četiri dana nakon pilinga i traje do dva tjedna.

Postupci koje se primjenjuju u liječenju ožiljaka od akne su kemijski medicinski pilinzi, dermoabrazija microneedling, mezoterapija, punjači s hijaluronskom kiselinom i skinboosteri. U udubljenih ožiljaka nastoji se defekt u koži popuniti što se može postići aplikacijom hijalurona te poticanjem  stvaranjem kolagena u koži koje se postiče  radiofrekventnim postupcima, frakcijskim laserom, mikronedlingom i dermarolerom. Kod hipertorifičnih ožiljaka nastoji se kožu izjednačiti i zagladiti u čemu su djelotvorni kemijski medicinski postupci, ablativni  laserski postupci. Koji će postupak biti najbolji odredit će dermatolog nakon pregleda kože, utvrđivanja oblika ožiljaka i  zastupljenosti na koži.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika