Što je PRP metoda?

Svaki tretman koji potiče oporavak i pomlađivanje kože, a nije škodljiv i ne može izazvati alergijsku reakciju uvijek je dobro prihvaćen, pa tako i postupak pomlađivanja i regeneracije kože faktorima  rasta iz vlastite krvi.

Njime se nastoji postići  prirodan izgled lica i  prirodnim metodama pomladiti lice. Sama metoda i ideja nije nova  jer se već dugi niz godina primjenjuje u liječenju reumatskih degenerativnih bolesti zglobova i kralješnice, ozljeda i oštećenja mišića i tetiva. PRP tretman se koristi za korekciju i poboljšanje izgleda lica, popunjavanje nazolabijalne bore, podočnjaka, usana, brade, čela, vrata i dekoltea, ruku te za korekciju ožiljaka od akni.

Također, primjenjuje se i u liječenju ispadanja kose u muškaraca i žena. Postupak se izvodi tako da se pacijentu uzme mala količina krvi, koja se centrifugira kako bi se dobio  koncentrat trombocita i faktora rasta u plazmi, preparat nastao centrifugiranjem krvi pacijenata. Trombocitima obogaćena plazma (engl. Platelet Rich Plasma, PRP) sastoji se od trombocita i plazme. Uzorak krvi normalno sadrzi 93% eritrocita, 6% trombocita i 1% leukocita, a kako bi  se povećala koncentracija trombocita  krv se centrifugira kako bi se dobila plazma koja je bogata trombocitima.

Trombociti ili krvne pločice nastaju u koštanoj srži iz megakariocita- u krvi ih ima 300×109/L. Alfa-granule, koje se nalaze u trombocitima, sadržeodređene faktore rasta od kojih svaki ima određenu ulogu-faktor rasta podrijetlom iz trombocita (PDGF), transformirajući faktor rasta β (TGF-β, uključujući izo-mere TGF-β-1 TGF-β-2), vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF), epidermalni faktor rasta iz trombocita (PD-EGF) te inzulinu sličan faktor rasta (IGF-1) koji se nalazi i u plazmi. Nakon aktivacije trombocita, α-granule se spajaju sa staničnom membranom i luče aktivne oblike faktora rasta. Faktori rasta potiču  proliferaciju fibloblasta i keratinocita koji sa druge strane proizvode kolagen i keratin. Imaju i značajnu ulogu u stvaranju krvnih žila   i u sintezi kolagena.

Nakon toga se taj koncentrat ubrizgava ponovo u kožu na mjesta koja su problematična bilo da se radi o borama, ožiljcima ili o staroj koži. Odvajanje plazme i trombocita od ostalih dijelova krvi postiže se patentiranim gelom koji predstavlja izuzetno siguran postupak. Prije postupka  na kožu se  nanosi  krema koja sadrži  lokalni  anestetik, pa cijeli postupak ne boli, a nakon toga se sa sitnim ubodima unosi  preparat u kožu. Već nakon prvog tretmana koža postaje mekša, elastičnija i vidljivo mlađa.

Cijeli se tretman bazira na prirodnoj sposobnosti krvi da regenerira i  stimulira kožu. PRP metoda se preporučuje osobama koje imaju  želju za pomlađivanjem prirodnim tretmanom ,umornu i suhu kožu bez elastičnosti, kožu neujednačene pigmentacije, koži sa  izraženim znakovima starenja. PRP metoda se pokazala uspješna u liječenju različitih oblika ispadanja kose u muškaraca i žena. Istraživanja pokazuju da je djelotvorna  kod  difuznog ispadanja kose, kao i u androgenetske čelavosti kao i kod alopecije areae. No, u određenog broja pacijenata nije djelotvorna, pa je potrebno  vrijeme i dodatna istraživanja kako bi se postigao dogovor dermatologa diljem svijeta  o upješnosti u liječenju ispadanja kose.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika