Svrbež potkoljenica

Tijekom zime vrlo čest problem kože na potkoljenicama je jak svrbež. On može biti prisutan i u djece, ali i u odraslih osoba.

Tijekom zime vrlo čest problem kože na potkoljenicama je jak svrbež. On može biti prisutan i u djece, ali i u odraslih osoba. Svrbež je uvijek praćen i grebanjem kože radi čega nastaju oštećenja na koži.

Ako svrbež kože traje kratko nije potreban pregled kod liječnika, no ako traje dugo i uporan je tada je svakako potreban pregled. Uzroci ovog upornog svrbeža mogu biti raznoliki i mogu se tijekom zime intenzivirati radi  boravka u grijanim prostorijama,  nižim temperaturama i nošenjem deblje odjeće.

Koža koja je stalno  grebana može izgledati crvenije nego što je bila, zatim mogu na njoj nastati malene točkice i kvržice, može se  zadebljavati i imati smećkastu boju, pa to sve ne izgleda lijepo. Kako bi  se izbjegao zatvoreni krug neprekidnog svrbeža kože  potkoljenica  potrebno je  otkriti  eventualni uzrok i prema tome ciljano liječiti.  Vrlo čest uzrok je suha koža tijela  koja se tijekom zimskim mjeseci još  pojača. Nastaje radi neodgovarajuće njege tijela  jer se koža nedovoljno  njeguje losionima iii uljima. Ovdje ne mora alergija biti u pozadini svrbeža, no u osoba koje su atopičari i imaju atopijski dermatitis alergijska sklonost je uvijek u pozadini. Atopijski dermatitis najčešće počinje oko trećeg mjeseca života , a do poboljšanja može doći  u trećoj, šestoj godini života ili u pubertetu. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kroničnog tijeka. U male djece počinje kao crvenilo na licu, vlasištu, pregibima ali se može proširiti i na cijelo tijelo. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krasta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko mjeseci života. Atopična koža je iznimno suha koža koju prati osjećaj zatezanja i svrbež kojeg dermatolozi nazivaju pruritus. Vidljivi simptomi uključuju ljuštenje i ponekad hrapava crvena područja na licu i tijelu, pregibima vrata, laktova i koljena te na dlanovima i stopalima. U odraslih osoba atopijski dermatitis može biti izražen samo na jednom dijelu tijela- npr. na potkoljenicama ili samo na koži jedne potkoljenice .

Na koži potkoljenica može biti izražena i psorijaza, a tada je koža žarko crvena s bjelkastim ljuskama. Koža zahvaćena  psorijazom i ne mora svrbjeti, ali je crvenilo i ljuskanje jako izraženo. Neke druge kože bolesti mogu  biti izražene na potkoljenicama-poput lichen ruber plausa- kada se opažaju crvene papule koje jako svrbe. Dugotrajan svrbež može uzrokovati svrab no koža na potkoljenicama i nije tipično mjesto za svrab, ali kod sumnje je potrebno napraviti  pretragu na Acarus.

U gljivičnih i bakterijskih infekcija kože potkoljenica također može biti izražen jak svrbež. Ako je  dijagnoza impetigo ( bakterijska infekcija kože)  vidljiva su  okrugla žarišta prekrivena  žutim krasticama, a u gljivičnih infekcija su također okrugla žarišta koja se rubno ljuskaju. Ove se bolesti dokazuju uzimanjem brisa kože bakteriološkom ili mikološkom obradom te premanalazu ciljano liječe.

Svrbež kože potkoljenica može biti uzrokovan lošom cirkulacijom u nogama,  pa je vrlo često potrebno napraviti Color doppler arterija i vena nogu kako bi se utvrdilo stanje cirkulacije. Osobe koje imaju i neurološka oštećenja mogu imati izražen svrbež potkoljenica te je stoga često potrebna i neurološka obrada i pregled kod fizijatra.

Svrbež kože potkoljenica zaista može biti izražen mnogobrojnim uzročnim čimbenicima i prisutan u svim životnim dobima, te je vrlo često potreban pregled kod dermatologa kako bi se vidjelo što je u pozadini problema i prema tome se odredilo liječenje.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika