Voda i zdravlje kože

Voda je vrlo važna za zdravlje kože i njezina je uloga neprocjenjiva u svim važnim funkcijama kože kao velikog organa. Za zdravlje kože važna je i količina vode koja se popije svaki dan i zna se da je potrebno popiti svakodnevno 2 litre vode.

Voda je vrlo važna za zdravlje kože i njezina je uloga neprocjenjiva u svim važnim funkcijama kože kao velikog organa. Voda čini čak 70% našeg tijela i bez nje je život nemoguć. Koliko je važna za zdravlje kože pokazuje i tim jer je ljekovita kod mnogobrojnih kožnih oboljenja što je poznato već tisućama godina i primjenjivano u mnogobrojnim civilizacijama kroz stoljeća. Voda može bit u obliku obične vode, potom danas populane obogaćene vode, zatim morske vode i termalnih  voda.

Svima je znana najpoznatija obična voda jer ju na kožu primjenjujemo svakodnevno prilikom održvanja higijene. Povoljno djeluje u obliku kupke ili tuširanja jer vlaži kožu, uklanja nečistoću i znoj. Pravilnom svakodnevnom higijenom održava se zdravlje kože, ali pretjerana higijena može narušiti ph kože, potaknuti suhoću i svrbež, pa se nikako ne preporučuje učestalo tuširanje tijekom dana i duge kupke u vreloj vodi.

Za zdravlje kože važna je i količina vode koja se popije svaki dan i zna se da je potrebno popiti svakodnevno 2 litre vode. Danas su vrlo moderne obogaćene vode koje se nazivaju infused water ili voda s okusom, a  to su vode u koje je dodano voće, povrće i začini čime se postiže bolji okus vode i zdraviji učinak, pa je ionako zdrava voda još zdravija i ukusnija za piće. Obogaćena voda  može se kupiti gotova pakirana u bočice što je hit u svijetu, pa čak i neki dermatolozi u Americi imaju  svoje proizvode ovakovog tipa. Obogaćena voda može se napraviti samostalno kod kuće time da se u vodu stave komadići limuna, grejpa, jagode, borovnice i dr. Od povrća je najomiljeniji krastavac, ali se mogu staviti celer ili mrkva. Od začina koji su omiljeni su vanilija, štapić cimeta, lavanda, bosiljak i menta. Također mogu se dodati i  latice cvijeća poput latica ruža i ljubičica (oprez jer nije sve cvijeće jestivo). Voće i povrće se dodaje narezano u manje komadiće u posudu ili vrč s vodom i mora stajati barem jedan sat ili najbolje tijekom noći. Postoje i posebne bočice poput termosica kao i vrčevi za primjenu ovakovog napitka. Okus ovih voda je različit i svatko može pronaći okus koji odgovara.

O ljekovitosti morske vode i ne mora se naglašavati je mnogobrojne ljekovite tvari poput silicija, joda, magnezija i ekstrakta algi izrazito ljekovito djeluju na kožu. Morska voda u kombinciji sa sunčanjem liječi psorijazu, atopijski dermatitis, akne i kronične dermatitise.

Termalne vode se također primjenjuju stoljećima u liječenju Definicija termalnog izvora označava da voda mora biti najmanje 8,3 °C toplija od okolne temperature zraka. Ove vode na površini otapaju različite minerale, soli i elemente u tragovima. Danas se termalne vode široko primjenjuju u kozmetičkoj industriji te dermokozmetički proizvodi kao temeljni sastojak imaju termalnu vodu u proizvodima za njegu suhe kože, kože s atopijskim dermatitisom, koži sklonoj aknama, te u anti age proizvodima. Vrlo su omiljeni proizvodi termalne vode u obliku spreja koji se primjenjuju kao ovlaživači lica, te za ublažavanje svrbeža i iritacija kože lica, a neki ih primjenjuju i za uklanjanje šminke. Termalne vode u spreju primjenjuju se tijekom cijele godine i u svim dobnim skupinama. Tijekom zime kada je koža dehidrirana i suha može se termalnom vodom posprejati cijelo lice ili odmah nakon umivanja ako je izraženo peckanje nakon umivanja s običnom vodom. Tijekom ljeta ove vode smanjuju crvenilo lica i nadraženost što je izrazito poznato osobama s rozaceom. Sve ove vode u spreju nisu jednake pa su neke više ili manje slane pojedine više odgovaraju osjetljivoj koži.

Ljekovitost vode za kožu je velika i nedjeljiva od svakodnevne primjene.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika