Zašto je dobro uzimati astaksantin tijekom ljeta?

Antioksidansi čuvaju naše tijelo od pretjeranog učinka oksidativnog stresa kojeg potiče stres, pretjerano sunčanje, pušenje, smog, zračenja.

Fotooksidativni stres najviše je izražen tijekom ljeta što može dovesti do oštećenja stanica i staničnih struktura u koži te uzrokovati preuranjeno starenje i nastanak prekanceroza i malignih tumora kože.

Uzimanjem antioksidansa tijekom ljeta ljekovito je za kožu ali i za cjelokupno zdravlje. U tome nam mogu pomoći karotenoidi koji zapravo biljne boje, a pogotovo narančasti aksantin koji se nalazi u algama, lososu, morskom raku , prepelicama, škampima i jastogu.Sisavci ne mogu sintetizirati astaksantin koji se smatra da je najpotentniji antioksidans u prirodi pa ga moraju uzimati u hrani ili u suplementima. Ovaj prirodni antioksidans danas se komercijalno dobiva se iz alge Hematococcus pluvialis koja kada pluta po površini mora njezina narančasta boja štiti ju od djelovanja sunca.

Astaksantin je otkriven 1938. godine i do danas su poznata njegova mnogobrojna pozitivna djelovanja na zdravlje. Astaksantin je vrlo snažan antioksidans jer je 550 puta jači od vitamina E, 10 puta snažniji od beta-karotena, te 6000 puta od C vitamina.

Kao antioksidans djeluje protiv fotooksidativnog stresa koji oštećuje stanice i stanične strukture. Astaksantin usporava starenje, djeluje povoljno na imunitet, štiti mozak od demencije, povećava nivo HDL u krvi. Djeluje protuupalno pa stoga smanjuje bolove u zglobovima i mišićima što se je pokazalo koristo u oboljelih od artritisa ili u sportaša.Vrlo često se navodi da osim što podiže imunite i štiti od upala, štiti i oči i kožu od UV zračenja te poboljšava plodnost u muškaraca. Njegovo fotoprotektivno djelovanje pokazalo se izrazito u osoba koje su alergične na sunce kao i u osoba s rozaceom jer je za njih ljeto godišnje doba kada su im navedeni kožni problemi najizraženiji pa ih ovaj antioksidans štiti od reakcije kože na sunce.

Na ljepotu kože djeluje izrazito time što ju čuva od štetnog djelovanja UV zraka, smanjuje i sprečava nastajanje hiperpigmentacija, poboljšava elastičnost i vlažnost kože.

Osim primjene kao dodatka prehrani 1997. godine je dozvoljena i njegova primjena u lokalnim pripravcima u kozmetici. Na tržištu nema puno proizvoda za njegu kože koji sadrže astaksantin jer su takovi proizvodi vrlo osjetljivi nakon otvaranja i mogu kožu bojati u narančasto. Nakon nanošenja na kožu lagano se upijaju i mogu biti u obliku dnevne ili noćne kreme i seruma. Pojedini proizvodi koji sadrže astaksantin imaju i UV zaštitu.

Astaksanin u kapsulama može se uzimati tijekom cijele godine, a svakako se preporučuje tijekom ljeta jer štiti od fotooštećenja kože i oksidativnog strasa u koži. Njegova preporučena doza je od 4-12mg dnevno a prilikom kupovine proizvoda dobro je provjeriti koliko astaksantina ima proizvod jer se ponekad zna dogoditi da ga u određenim proizvodima ima dosta manje jer je u kombinaciji s uljima, ostalim karontenoidima i dr.


Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)definirala je prihvatljiv dnevni unos ADI) astaksantina koji iznosi 0,2 mg/kg tjelesne mase. 
Uzimajući u obzir dnevni unos astaksantina putem hrane, EFSA je zaključila kako su suplementi astaksantina u dozi od 8 mg dnevno sigurni za primjenu u odraslih osoba. Osobe koje su bile alergične na karotenoide kao pacijenti s različitim endokirnološkim i imunološkim bolestima ne bi ga trebali uzimati, a osobe s hipertenzijom, astmom, poremećajima paratireoidne žlijezde, trudnice prije uzimanja bi se trebale savjetovati sa svojim liječnikom. Pretpostavlja se da djeluje zajedno sa lijekovima za astmu, hormonalnim nadomjescima, peroralnim kontraceptivima, te lijekovima za snižavanje kolesterola.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika