Zaustavite herpes, prije nego ga i drugi primijete

Herpes izaziva herplex simplex virus 1, ili skraćeno HSV-1. Primarna HSV-1-infekcija se obično događa tijekom djetinjstva. Procjenjuje se da je njime do 10. godine života zarazi oko 60% djece. Kad jednom uđe u organizam, u njemu i ostaje do kraja života. Nakon primarne infekcije, kod nekih osoba nikad ne dođe do povratka infekcije, a neke osobe imaju 4 do 5 ponavljanja godišnje.

Virus herpesa simplexa tip 1 vezan je za infekciju usnica, usta i okolnog područja i taj se oblik bolesti naziva oralni herpes. Najčešće se prenosi u kontaktu direktno sa zaraženom osobom ili tjelesnim tekućinama zaražene osobe odnosno slinom (poljupcima), kašljanjem i kihanjem, a može se prenijeti i hranom i pićem.

Većinu vremena virus ne uzrokuje nikakve simptome, ali određeni okidači kao što su izlaganje suncu tijekom ljeta i temperaturne promjene, mogu dovesti do pojave herpesa na usnama. Svi koji su ga barem jednom imali znaju koliki je to neugodan osjećaj pa će učiniti sve da do izbijanja ne dođe nakon prvih simptoma ili kad se već pojavi, da bude što manje vidljiv i što prije prođe.

Prvi simptomi poput peckanja, svrbeža i boli javljaju se jedan do dva dana prije pojave vidljivih promjena na koži usana i okolne kože.

Aciklovir je lijek koji se prvi počeo koristiti u liječenju simptoma herpesa i još uvijek je najčešće primjenjivan lijek u terapiji infekcija herpes simplex virusom. Može se primjenjivati parenteralno, oralno (tablete) ili lokalno u vidu kreme/masti.

Herplex krema od 2g je lijek koji značajno smanjeno vrijeme liječenja i intenzitet boli*, ali je istovremeno i rješenje za prevenciju estetskog problema u vidu mjehurića i krastica koje uzorkuje herpes na usnicama i okolnoj koži na način da se herpes može zaustaviti ako se osjeti žarenje, peckanje i bol oko usana kao najava izbijanja herpesa.

Svima nam je važno da nas ne boli, ali neugodne estetske promjene smetat će puno više čak i kad osjećaj boli ili neugode nije prisutan.

Herplex krema nanosi se 5 puta na dan u razmacima od otprilike 4 sata, izostavljajući primjenu tijekom noći. Liječenje treba trajati najmanje 4 dana. Liječničku pomoć potrebno je potražiti ako herpes ne prođe u roku od 10 dana.

 (*Rezultati dvaju velikih, dvostruko slijepih, randomiziranih kliničkih ispitivanja koja su obuhvatila 1385 ispitanika s ponavljajućim infekcijama herpes labijalisa pokazala su da su ispitanici koji su primali aciklovir u obliku kreme imali značajno smanjeno vrijeme liječenja i rezoluciju boli u usporedbi s ispitanicima koji su primali placebo kremu. Izvor: SmPC)

Herplex sadrži aciklovir. Za lokalnu primjenu na koži.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika