Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji a zabilježen je i kod  izrazito pretile djece i adolescenata zbog nezdravog i pretežno sjedilačkog  načina života.  Može se reći da približno svaki treći stanovnik naše zemlje boluje godinama bez postavljene dijagnoze. Dugačko asimptomatsko razdoblje nosi veliki rizik od nastanka mikrovaskularnih komplikacija u vidu ateroskleroze malih krvnih žila, osobito mrežnice oka, bubrega, srca, mozga te do periferne mikroangiopatije i polineuropatije. Progresivno napredovanje ateroskleroze dovodi do makrovaskularnih komplikacija i konačno do začepljenja  arterija s teškim komplikacijama kao što su srčani udar, moždani udar i periferna vaskularna bolest. Zapravo, vrlo često postojanje šećerne bolesti bude dijagnosticirano s  najgorim mogućim scenarijem: srčanim ili moždanim udarom. 

Dijagnozu predijabetesa poželjno je što prije postaviti te započeti s provođenjem preventivnih i terapijskih mjera. Za postavljanje dijagnoze potrebno je izmjeriti vrijednosti glukoze natašte, 8 sati nakon noćnog gladovanja i postprandijalno, dva sata nakon doručka.
Kod oštećenja tolerancije glukoze  vrijednosti  glukoze u krvi natašte te se kreću između 5,6 i 6,9 mmol/L, a postprandijalno se kreću između 7,8 i 11,1 mmol/L. 

Vrijednosti glikoziliranog hemoglobina-HbA1c u predijabetesu variraju između 5,7 i 6,4%.

Oštećena tolerancija glukoze kroz desetak godina dovodi do razvoja punog oblika šećerne bolesti. I usprkos tome što je kardiovaskularni rizik koji nosi predijabetes 2 puta veći u odnosu na opću populaciju, a manji od onoga koji nosi razvijeni dijabetes 4 puta veći u odnosu na opću populaciju, potrebno je rano započeti s preventivnim mjerama usmjerenima na kardiovaskularni sustav. Prvi koraci u borbi protiv razvoja vaskularnih komplikacija su regulacija krvnog tlaka, lipidograma i prestanak pušenja. Jednako važna stavka u prevenciji razvoja dijabetesa, pa čak i redukciju oštećenja tolerancije glukoze svakako su higijensko-dijetetske smjernice:  redovita tjelesna aktivnost i provođenje redukcijskog i dijabetičkog plana prehrane. Gubitak 5-10% tjelesne mase, u kombinaciji sa intenzivnom tjelesnom aktivnošću od samo 30 minuta dnevno pokazao se odličnim preventivnim čimbenikom koji uvelike usporava razvoj bolesti i nastanak komplikacija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ateroskleroza

Ateroskleroza – molim savjet

B.Fit

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa – liječenje

Hidradenitis suppurativa je kronična kožna bolest u kojoj nastaju upalni i bolni čvorovi na dijelovima tijela kao što su pazusi, prepone, ispod dojki, pubično, perianalno i genitalno.Smatra se da je uzrok bolesti zatvaranje izvodnog kanalića apokrinih žlijezda u koži radi poremećene keratinizacije folikula i time upale. Bolesti nije zarazna i nije uvjetovana lošom higijenom, ali […]

Mentalni poremećaji

Mentalni poremećaji i tjelesne bolesti

Nova meta-analiza objavljena u The Lancet Psychiatry The Lancet Psychiatry (Sean Halstead), pokazuje kako su ozbiljni mentalni poremećaji (serious mental illness – SMI), uključujući bipolarni afektivni poremećaj ili poremećaje iz spektra shizofrenije, povezani s dvostruko većim rizikom za istovremenu pojavu (komorbiditet) tjelesnih bolesti. Autori istraživanja smatraju kako su navedeni rezultati važni za primjenu integriranog modela […]

Bakar

Wilsonova bolest

Wilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

EKG

Je li ovaj nalaz Holtera u redu, treba li napraviti dodatne pretrage?

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.

Dijabetologija

Gestacijski dijabetes

Dijabetes je metabolički poremećaj višestruke etiologije obilježen stanjem kronične hiperglikemije s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, masti i bjelančevina uslijed oštećene sekrecije inzulina.