Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji a zabilježen je i kod  izrazito pretile djece i adolescenata zbog nezdravog i pretežno sjedilačkog  načina života.  Može se reći da približno svaki treći stanovnik naše zemlje boluje godinama bez postavljene dijagnoze. Dugačko asimptomatsko razdoblje nosi veliki rizik od nastanka mikrovaskularnih komplikacija u vidu ateroskleroze malih krvnih žila, osobito mrežnice oka, bubrega, srca, mozga te do periferne mikroangiopatije i polineuropatije. Progresivno napredovanje ateroskleroze dovodi do makrovaskularnih komplikacija i konačno do začepljenja  arterija s teškim komplikacijama kao što su srčani udar, moždani udar i periferna vaskularna bolest. Zapravo, vrlo često postojanje šećerne bolesti bude dijagnosticirano s  najgorim mogućim scenarijem: srčanim ili moždanim udarom. 

Dijagnozu predijabetesa poželjno je što prije postaviti te započeti s provođenjem preventivnih i terapijskih mjera. Za postavljanje dijagnoze potrebno je izmjeriti vrijednosti glukoze natašte, 8 sati nakon noćnog gladovanja i postprandijalno, dva sata nakon doručka.
Kod oštećenja tolerancije glukoze  vrijednosti  glukoze u krvi natašte te se kreću između 5,6 i 6,9 mmol/L, a postprandijalno se kreću između 7,8 i 11,1 mmol/L. 

Vrijednosti glikoziliranog hemoglobina-HbA1c u predijabetesu variraju između 5,7 i 6,4%.

Oštećena tolerancija glukoze kroz desetak godina dovodi do razvoja punog oblika šećerne bolesti. I usprkos tome što je kardiovaskularni rizik koji nosi predijabetes 2 puta veći u odnosu na opću populaciju, a manji od onoga koji nosi razvijeni dijabetes 4 puta veći u odnosu na opću populaciju, potrebno je rano započeti s preventivnim mjerama usmjerenima na kardiovaskularni sustav. Prvi koraci u borbi protiv razvoja vaskularnih komplikacija su regulacija krvnog tlaka, lipidograma i prestanak pušenja. Jednako važna stavka u prevenciji razvoja dijabetesa, pa čak i redukciju oštećenja tolerancije glukoze svakako su higijensko-dijetetske smjernice:  redovita tjelesna aktivnost i provođenje redukcijskog i dijabetičkog plana prehrane. Gubitak 5-10% tjelesne mase, u kombinaciji sa intenzivnom tjelesnom aktivnošću od samo 30 minuta dnevno pokazao se odličnim preventivnim čimbenikom koji uvelike usporava razvoj bolesti i nastanak komplikacija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi (gabapentin), antidepresivi (amitriptylin, duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster […]

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Laktobacili

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Dermatitis

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Analni otvor

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Gestacijski dijabetes

Dijabetes je metabolički poremećaj višestruke etiologije obilježen stanjem kronične hiperglikemije s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, masti i bjelančevina uslijed oštećene sekrecije inzulina.