Spolni odgoj mladih

Spolno zdravlje i s tim u vezi spolni odgoj jedna je od najvažnijih teme kada su u pitanju naša djeca. Djeca i mladi u Hrvatskoj od najranije su  dobi izloženi  ljudskoj spolnosti.

Spolno zdravlje i s tim u vezi spolni odgoj jedna je od najvažnijih teme kada su u pitanju naša djeca. Djeca i mladi u Hrvatskoj od najranije su dobi izloženi ljudskoj spolnosti putem medija-reklama, filmova, časopisa, serija za mlade koji mogu biti dominantni u formiranju njihovih stavova. Osim što roditelji nemaju dovoljno vremena za razgovor sa svojom djecom o spolnosti, spolnost je često i tabu tema. Nedostatak razgovora i roditeljskog nadzora, jer roditelji najveći dio dana rade, a djecu su školi i na različitim izvanškolskim aktivnostima često rezultiraju rizičnim spolnim ponašanjem mladih, neprimjerenim istraživanjem spolnosti  mladih putem interneta, časopisa i njihovim negativnim posljedicama. Činjenica da je prosječna doba prvog spolnog odnosa 17 godina (ako je vjerovati anketama) i podatak o 5237 maloljetničkih trudnoća u posljednje tri godine nameće potrebu uvođenja spolnog odgoja u našim školama. Vjerujem da se znatan broj ovih maloljetničkih trudnoća odnosi na pripadnice određenih društvenih zajednica za koje je poznato da ranije stupaju u brak. Osim maloljetnički trudnoća druga negativne posljedica preranog i nepromišljenog ulaska u spolne odnose su namjerni prekidi trudnoće. Točnih podataka koliko je namjernih prekida trudnoće u Hrvatskoj nema, a sigurno se jedan dio odnosi i na maloljetne osobe. Maloljetničke trudnoće ostavljaju trajne tjelesne i psihičke posljedice na zdravlje mlade djevojke, a namjerni prekidi trudnoće često rezultiraju sterilitetom. Rađanje bez dobre i socijalne podrške roditelja i prijatelja dovodi do preranog napuštanja školovanja i nepripremljenosti mlade majke i oca za roditeljstvom. Primjerice u SAD-u godišnje se registrira 360.000 maloljetničkih trudnoća i polovina mladih majki ne završava srednju školu. Bez obzira na statističke pokazatelje i jedna maloljetnička trudnoća godišnje ili namjerni prekid trudnoće dovoljno je za poduzimanje preventivnih aktivnosti i programa kojim je cilj odgađanje ulaska u prve spolne odnose, smanjenje broja spolnih partnera i pravilna kontracepcija.

U svijetu se provode brojni edukacijski programi o spolnom odgoju ovisno o svjetonazoru i vjerskim uvjerenjima. Neki od njih temelje se  na promoviranju apstinencije od spolnog odnosa prije braka ili trajne veze, a neki na promoviranju kontracepcije i „sigurnog spolnog odnosa“ (ako uopće postoji). U Hrvatskoj je od ove školske godine uveden spolni odgoj u okviru zdravstvenog odgoja na satu razredne nastave. Budući da je univerzalan i  „prepisan“ od „naprednijih“ zemalja koje imaju dugu tradiciju spolne edukacije u školama izazvao je dosta polemike uslijed različitih kulturoloških, vjerskih i moralnih stajališta i uvjerenja.

Spolni odgoj i roditelji

Cilj spolnog odgoja je da pouči mlade ljude o ljudskoj spolnosti kao bi postale zrele i odgovorne osobe. Obitelj je temelj u koje dijete živi i stječe prva iskustva, stoga je zdravo, emocionalno toplo obiteljsko ozračje preduvjet razvitka emocionalno, duhovno i tjelesno zdrave mlade osobe. Tradicionalna obitelj  u današnjem suvremenom liberalnom svijetu nastoji se potisnuti i onemogućiti joj da djeluje kao uporište za razvitak zdravog mladog čovjeka. Roditeljima i djeci ne daje se mogućnost izbora da odgajaju djecu po svom roditeljskom pravu i svjetonazoru unatoč tome što živimo u demokratskom društvu, primjerice u Velikoj Britaniji roditelji imaju pravo izbora spolnog odgoja. Naravno da nitko od roditelja ne bi imao ništa protiv spolnog odgoja kada nam se pod krinkom spolnog odgoja ne bi uvodila u škole rodna ideologija mimo svih prirodnih zakona.

Spolni odgoj i edukacija

Primarna prevencija u spolnom odgoju temelji se na edukaciji mladih ljudi, izgradnji samosvjesne, odgovorne mlade osobe koje će odgoditi ulazak u spolne odnose jer je to prvenstveno u njenom vlastitom interesu i u cilju očuvanja njenog tjelesnog i duhovnog zdravlja. Cijeli je niz tema koje obuhvaćaju spolni odgoj- građa i funkcija ljudskog tijela, ljudski rast i razvoj, spolno sazrijevanje, promjene u tijelu koje se dešavaju tijekom puberteta, ljudska reprodukcija, trudnoća, spolni odnosi, briga o apstinenciji i kontracepciji, prevencija spolno prenosivih bolesti, odgovorno spolno ponašanje, spolno zdravlje i spolna orijentacija u skladu s njihovim tjelesnim i duševnim, te kognitivnim razvojem poštujući razvojnu psihologiju djeteta, stavove i mišljenje pedijatara, dječjih psihologa i psihijatara. Treba ih upoznati sa rizikom preranog stupanja u spolne odnose od spolno prenosivih bolesti jer je biološki sustav adolescenata nedovoljno razvijen i podložniji tim bolesti osobito kod čestog mijenjanja partnera i starijih partnera.

Sekundarna prevencija temelji se na upoznavanju načina djelovanja i načina uporabe svih kontracepcijskih sredstva, te s postotkom sigurnosti tih sredstava. U Kanadi koja ima jedan od najboljih zdravstvenih, školskih i socijalnih sustava u svijetu spolnim odgojem u školama smanjen je broj maloljetničkih trudnoća, broj spolno aktivnih mladih ljudi, ali je i povećana upotreba prezervativa.

Mlade treba upoznati da niti jedno kontracepcijsko sredstvo nije u potpunosti pouzdano niti u cilju zaštite od neželjenih trudnoća niti od spolno prenosivih bolesti. Naime, brojna znanstvena istraživanja objavljena u medicinskim časopisima dokazala su neučinkovitost prezervativa u zaštiti od infekcije humanim papiloma virusom, vodećim uzročnikom raka grlića maternice.

Cilj je spolnog odgoja promicanje zdravlja, stjecanje pozitivnog stava prema ljudskoj spolnosti i stjecanje odgovarajućeg znanja i vještina kako bi donosili ispravne odluke. Cilj je spolnog odgoja i poticanje komunikacije mladih s roditeljima.

Mišljenja sam da pojam spolne/rodne orijentacije i ideologije  ne treba uvoditi u osnovne škole jer i sam naslov medicinski neutemeljen, a i sama Svjetska zdravstvena organizacija nejasno definira (prema 10. reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti) psihološke poremećaje i  poremećaje ponašanja povezane sa spolnim razvojem i spolnom orijentacijom. Kako i u stručnim medicinskim krugovima postoje nejasnoće oko pojma roda i spolne/rodne orijentacije, te je rodna ideologija suprotna znanstvenim činjenicama, postavlja se opravdano pitanje o potrebi uvođenja ovog dijela sadržaja kurikuluma u zdravstveni (spolni) odgoj osnovnoškolske djece.

Spolni odgoj potrebno je fokusirati na vlastite vrijednosti, poštovanje i dostojanstvo pojedinca primjereno dobi djeteta uz poštivanje individualnih različitosti, učiti ih uvažanju, toleranciji i poštovanju svakog pojedinca bez obzira na rasnu, nacionalnu, spolnu orijentaciju i vjersku pripadnost.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Hren

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

MR torakalne i cervikalne kralježnice

Prilažem nalaz MR torakalne i cervikalne kralježnice – molim Vaše mišljenje

Crvena riža

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

MR mozga

Bolujem od multipla skleroze te bih Vas molila ako biste mi mogli razjasniti nalaz MR mozga

Antacidi

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]