Bolno stopalo – 11. dio

Ruptura Ahilove tetive.

Općenito o ozljedi.

Ruptura ili puknuće Ahilove tetive je ozljeda koja zahvaća stražnji dio potkoljenice. Uglavnom se javlja kod rekreativnih sportaša, no može se javiti kod bilo koga.

Ahilova tetiva snažna je vlaknasta vrpca koja povezuje mišiće stražnjeg dijela potkoljenice s petnom kosti. Tetiva ima visoke funkcionalne zahtjeve i od presudne je važnosti prilikom hodanja i trčanja. Tetiva se sastoji od kolagenskih vlakana koja su dijelom elastična. U mirovanju kolagena vlakna poprimaju valovitu strukturu, ali s povećanjem opterećenja postaju ravne strukture. Ukoliko istezanje tetive (produženje) prelazi 4 posto, dolazi do djelomičnog oštećenja, a kod 8 posto istezanja tetive može doći do potpunog puknuća.

Tetiva mora biti čvrsta budući da trčanje i penjanje uz stepenice stvara silu unutar tetive koja je 10 puta veća od same tjelesne mase pojedinca.

Postoji relativni nedostatak opskrbe krvlju u donjem dijelu tetive neposredno iznad mjesta gdje se tetiva pripaja za petu i moguće je da je taj relativni nedostatak protoka krvi povezan s mjestom puknuća tetive.

Prilikom prekomjernog istegnuća Ahilove tetive može doći do njenog potpunog ili djelomičnog puknuća.

Prilikom puknuća Ahilove tetiva može se čuti pucanje, praćeno trenutnom oštrom boli u stražnjem dijelu potkoljenice i nemogućnost podizanja stopla prema gore i na kraju samog hoda.  

Moguća je i pojavnost i modrice i otekline oko donjeg dijela potkoljenice u gležnju i stopalu.

Kod koga i kako se ozljeda javlja?

Puknuće Ahilove tetive se najčešće događa u srednjoj dobi (30 – 50 godina), a može biti povezano s ponovljenim naprezanjem i upalom. Uglavnom se javlja kod muškaraca (6 : 1; muškarci : žene). Možda postoji anatomski razlog za prevlast muškaraca kod ove ozljede. Naime, Ahilova tetiva kod žena ima manju površinu i tanja je, te zbog toga se uglavnm ne razvija dovoljno jaka sila koja bi izazvale puknuće.

U većini slučajeva puknuće Ahilove tetive se događa 2 – 6 cm iznad hvatišta tetive za petnu kost. Ahilova tetiva je tu najuža i ima ograničenu krvnu opskrbu na tom mjestu.

Najčešće do puknuća dođe kod naglog, snažnog kretanja stopala prema dolje protiv otpora, na primjer kada pojedinac velikom silom odgurne stopalo prilikom skoka. To se često događa u sportovima poput košarke, tenisa ili nogometa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika