Giht – učestala bolest – 3. dio

Učestalost gihta.

Giht je najčešća upalna bolest zglobova, a pojavnost u populaciji se izrazito povećava u Zapadnom svijetu. Pojavnost se povećava s godinama i veća je kod muškaraca nego kod žena u svim dobnih skupina. Kod muškaraca starijih od 70 godina učestalost gihta je preko 10 posto, što, uzimajući u obzir i druge bolesti i stanja ispada da je giht jedna od češćih bolesti u kod starije populacije, ali i u zdravstvenom sustavu općenito.

Učestalost gihta se povećala na globalnoj razini tijekom posljednjih 50 godina. U većini zapadnih zemalja učestalost gihta je procijenjena na manje od 1 posto i niža je u zemljama u razvoju. Smatra se da genetski čimbenici objašnjavaju velik dio razlika u učestalosti gihta u svijetu, zajedno s čimbenicima okoliša kao što su prehrana i konzumacija alkohola. Najveća učestalost gihta u svijetu nalazi se među maorskom populacijom u Australiji i Novom Zelandu.

Zaključno, možemo reći da je giht bolest s uvelike poznatim načinom nastanka i kliničkom slikom, ali se ipak ne liječi uvijek učinkovito. Bolest je sve učestalija i treba joj posvetiti više pažnje.

Povezanost s bolestima srca i krvnih žila.

Povišena vrijednost urata u krvi je povezana s hipertenzijom (povišenim krvnim tlakom). Povezanost između urata, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma poznata je već duže vrijeme. Povišena vrijednost urata u krvi (hiperuricemija) može dovesti do skladištenja masti i rezistencije na inzulin, koji su mehanizmi u nastanku dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma. Također postoji jaka povezanost između hiperuricemije i kardiovaskularnih bolesti općenito.

Možda je upala ključ koji može objasniti povezanost hiperuricemije i gihta s kardiovaskularnim bolestima. Postoje jake povezanosti i sličnosti u mehanimu nastanka između hiperuricemije i gihta s jedne strane i kardiovaskularnih bolesti s druge strane.

Povezanost s metaboličkim sindromom.

Metabolički sindrom definiraju pretilost, hipertenzija, dijabetes i poremećaji lipida. Sva ova stanja očito su jako zastupljena u bolesnika s gihtom. Nadalje, više razine urata u krvi predviđaju nastanak metaboličkog sindroma. Smanjenje urata u krvi smanjuje inzulinsku rezistenciju, a gubitak težine značajno smanjuje rizik od incidenata gihta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika