Iščašenje ramenog zgloba – 1. dio

Da bismo razlikovali istinsku slabost i slabost / ukočenost zbog bola, od ključne je važnosti da bolesnik bude bez boli.

Građa i funkcija ramenog zgloba?

Rameni zglob je kuglasti spoj između nadlaktične kosti i lopatice. Glava nadlaktične kosti (caput humeri) vodi prema plitkom i malom zglobu u lopatici (cavitas glenoidalis), što znači da je samo četvrtina glave nadlaktične kosti u dodiru sa zglobom. Ovakva građa daje ramenom zglobu širok raspon pokreta, ali je i razlog zašto je luksacija (iščašenje) ovog zgloba tako česta.

Budući da je zglob građen tako da omogućuje maksimalnu pokretljivost, stabilnost ramenog zgloba u potpunosti ovisi o okolnim mišićima i ligamentima. Hrskavični prsten (labrum glenoidale) obavija cijeli zglob, čineći zglob širim. Na labrum glenoidale se veže zglobna kapsula i tetiva duge glave bicepsa. U zidu zglobne kapsule postoje snažni ligamenti koji zajedno jačaju gornji, prednji i donji dio zgloba.

U pokretu se osovina ramenog zgloba stabilizira okolnim mišićima, i to tetivom duge glave bicepsa i mišićima rotatorne manžete. Rotatorna manžeta se sastoji od četiri mišića (supraspinatus, infraspinatus, teres minor i subscapularis) čiji je glavni zadatak centrirati glavu nadlaktične kosti u zglobu.

Rameni zglob ima najveći raspon pokreta u tijelu, što povećava rizik od iščašenja (luksacije). Rizik je najveći kod mladih sportski aktivnih muškaraca, te kod starijih žena koje padaju na ispruženu ruku. Prednje iščašenje ramenog zgloba se javlja u 95 posto slučajeva i znači da glava nadlaktične kosti  izlazi iz zgloba s prednje strane u odnosu na zglobno tijelo u lopatici. Postoji veliki rizik od ponovnog iščašenja i to po nekoliko puta kod pojedinaca koji su već imali iščašenje zgloba.

Klasifikacija

Prednje iščašenje (luksacija) ramenog zgloba

Prednje iščašenje ramenog zgloba je uzrokovano naglom i snažnom vanjskom rotacijom nadlaktice u abduciranom (nadlaktica odmaknuta od tijela) položaju ramena.

Bankart ozljede

Gotovo sva prednja iščašenja rezultiraju akutnom ozljedom u zglobu gdje labrum glenoidale (hrskavični prsten) se odvaja od hrskavice u lopatici.  Rendgenski pregled ponekad pokazuje i otpuštanje fragmenta kosti s ruba cavitas glenoidalis (hrskavica na lopatici), što se naziva koštana ozljeda Bankart. Ozljeda Bankart je dobila ime po britanskom ortopedu Arthuur Bankartu, koji je još 1923. opisao da je oštećena zglobna kapsula vjerojatno uzrok rezidualne (ostatne) nestabilnosti i opetovanih lezija ramenog zgloba.

Hill-Sachsova ozljeda

Hill – Sachsova ozljeda je prijelom na vanjskoj i stražnjoj strani glave nadlaktične kosti. Ova ozljeda se javlja kod oko 50 posto onih kojih imaju prednje iščašenje ramenog zgloba. Do ozljede dolazi zbog toga što se zglobna glava nadlaktične kosti snažno povlači prema prednjem rubu cavitas glenoidalis na lopatici kao rezultat tonusa mišića ramena.

 Stražnje iščašenje (luksacija) ramenog zgloba

Stražnje iščašenje ramenog zgloba čini manje od 5 posto sveukupnih ozljeda iščašenja ramena, što dovodi do toga da ponekad treba više vremena da bi se dijagnosticiralo. Na stražnju luksacija treba posumnjati kod strujnog udara, električne nesreće i epileptičnog napada.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika