Palindromski reumatizam – 3. dio

Palindromski reumatizam je rijetka bolest pa ga zato i nje lako dijagnosticirati.

Dijagnoza

Palindromski reumatizam je rijetka bolest pa ga zato i nje lako dijagnosticirati. Ponekad se može zamijeniti s bolestima kao giht ili reumatoidni artritis. Kako bi potvrdili dijagnozu i kako bi se osiguralo da se liječenje započne što ranije, bilo bi dobro da liječnik obiteljske medicine uputi bolesnika reumatologu. Vjerojatno će reumatolog preporučiti nekoliko krvnih testova prije potvrđivanja dijagnoze kako bi se isključili najčešći oblici artritisa, budući da simptomi mogu biti vrlo slični. Dijagnoza će se temeljiti na simptomima koji su izraženi kod bolesnika kao i na testovima krvi i rendgenskim pretragama. Liječnik će postaviti pitanja bolesniku, te napraviti pregled zglobova kako bi se isključili drugi oblici upalnog artritisa. U idealnom slučaju bi bilo najbolje da liječnik pregleda bolesnika tijekom akutnog napada bolesti, prije nego simptomi nestanu. Ako tijekom napada bolesnik nije pregledan, fotografiranje zahvaćenih zglobova i vođenje dnevnika simptoma može pomoći liječniku pri postavljanju dijagnoze.

Prisutnost simptoma palindromskog reumatizma varira od bolesnika do bolesnika. Neki bolesnici smatraju da njihovi simptomi potpuno nestaju između napada, dok drugi imaju povremene napade cijelo vrijeme.

Krvne pretrage

Za dijagnozu se mogu koristiti krvne pretrage za sedimentaciju eritrocita (SR) i C-reaktivni protein (CRP), jer one pokazuju razinu upale u tijelu bolesnika. Također će se pogledati je li postoji i kakva infekcija koja može uzrokovati navedene simptome. Drugi testovi iz krvi kao antitijela – poput reumatoidnog faktora (RF), anti-CCP antitijela – mogu pomoći u dijagnosticiranju palindromskog reumatizma. Navedeni testovi (RF i anti CCP) su obično pozitivni kod bolesnika s reumatoidnim artritisom.

Rendgenske pretrage

Palindromski reumatizam obično ne uzrokuje oštećenje zglobova. Stoga je bitno napraviti rendgen zahvaćenih zglobova kako bi se isključile druge bolesti. Rendgenske snimke Share on Facebook  imaju ograničenu vrijednost u ranoj fazi nastanka bolesti. Rezultati će bili normalni kod bolesnika s palindromskim reumatizmom, jer stanje ne uzrokuje eroziju zglobova, ali također mogu biti normalne rendgenske pretrage i kod bolesnika s reumatoidnim artritisom u ranoj fazi bolesti. 

Kada palindromski reumatizam pređe u reumatoidni artritis?

Nejasno je koliko će ljudi s palindromskom reumtizmom dobiti reumatoidni artritis, jer broj varira od studije do studije. Jedna od novijih studija je pronašla da gotovo 13 posto bolesnika s palindromnom reumom na kraju razvije reumatoidni artritis. Također je pronađena povezanost  palindromskog reumatizma s većim rizikom od razvoja  Sjogrenovog sindroma, lupusa, sistemske skleroze i polimoizitisa.

Nažalost, nema dostupnih specifičnih testova koji bi mogli odrediti koji su bolesnici s palindromskim reumatizmom skloniji razvoju RA. Međutim, testovi krvi ipak mogu biti korisni, jer postoji mogućnost da bolesnici s palindromskim reumatizmom koji su pozitivni na reumatoidni faktor i anti-CCP antitijela su oni s najvećim rizikom za napredovanje palindromskog reumatizma u reumatoidni artritis.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika