Ciroza jetre

Ciroza je kronična bolest jetre obilježena oštećenjem parenhima jetre, stvaranjem fibroznih ožiljaka i progresivnim propadanjem jetrene funkcije, stvaranjem ascitesa (tekućine u trbuhu), krvarenjem uslijed koagulopatija povišenim tlakom u protalnom sustavu, tzv. portalnom hipertenzijom te portalnom encefalopatijom.

Ciroza je kronična bolest jetre obilježena  oštećenjem parenhima jetrestvaranjem fibroznih ožiljaka i progresivnim propadanjem jetrene funkcije,stvaranjem ascitesa (tekućine u trbuhu), krvarenjem uslijed koagulopatija,

Kad govorimo o cirozi jetre u svakodnevnom životu uvijek pomislimo na  alkoholnu cirozu jetre,no uzrok cirozi nije samo alkohol već ona nastaje i kao posljedica kroničnog hepatitisa B ili C,kao posljedica bolesti nakupljanja npr.nakupljanja željeza(j hemokromatoza),nakupljanja bakra(Wilsonova  bolest),kod cistične fibroze,a kao poseban primjer postoji i primarna bilijarna ciroza koja je vrlo rijetka a vjerojatno se radi o autoimunoj bolesti gdje imunološki sistem napada stanice jetre koje je zamijenio s nekim antigenom.Primarno su napadnute stanice  žučnih vodova a kasnije i stanice jetre.

Znači uslijed različitih štetnih čimbenika  dolazi do nakupljanja masti u jetri,zatim imunološki sistem reagira  stvaranjem upalnog procesa koji u konačnici dovodi do stvaranja vezivnih ožiljaka i čvorića u jetri,pa tako od masne velike jetre nastaje malena ožiljkasto promijenjena jetra s otporom protoku krvi i smanjenim brojem  zdravih jetrenih stanica.

Često pitanje je zašto svi alkoholičari ne obole od ciroze.U stvari malen broj ih oboli.Oko 10-35% alkoholičara razvija alkoholni hepatitis ,što može biti prva stepenica prema razvoju ciroze jetre.To je zato što jetra ima velik regeneratiuvni potencijal i dovoljno je nekoliko dana apstinencije pa da ne dođe do ciroze a u isto vrijeme i količina alkohola mora biti poprilično velika za razvoj ciroze.Kod muškaraca 70 g,a kod žena dvostruko manje.Unos mora biti dugotrajan i kontinuiran.

Simptomi ciroze su umor,gubitak apetita,mučnina,tzv.”spider nevusi”na koži,postepeni razvoj žutice,crvenilo dlanova,smanjena dlakavost kod muškaraca,razvoj atrofije testisa,

ginekomastija,ascites(tekućina u trbuhu),povišena temperatura i bol u trbuhu su znak infekcije ascitesa i razvoja peritonitisa.Bolesnici su konfuzni,smeteni,zaboravni,te postepeno mogu uz porast bilirubina razviti tešku encefalopatiju sve do kome.Javljaju se i simptomi tipa tremora ruku.

Znači zbog kompleksne uloge jetre u našem organizmu njenim oštećenjem nastaju simtomi od strane  svih organskih sustava .

Dijagnoza bolesti se postavlja uzimanjem anamneze,laboratorijskim pretragama,UZV -om abdomena ,MSCT-om,MR-om,scintigrafskim metodama,biopsijom jetre te endoskopskim pretragama.

Cilj dijagnostike je rana dijagnostika i prevencija komplikacija u vidu ascitesa,encefalopatije,krvarenja iz GI trakta i liječenje varikoziteta,te razjašnjenje etiologije (uzroka)bolesti.Posljednjih godina gotovo da je rijetkost vidjeti krvarenje iz variksa jdnjaka zbog ranog otkrivanja i uvođenja beta blokatora u terapiju,dok u vrijeme kada sam počela raditi kao liječnik  vrlo često sam imala priliku vidjeti ta krvarenja koja kada se jednom vide teško se zaborave.Ostale komplikacije ciroze su ascites,spontani bakterijski peritonitis,hepatorenalni sindrom,te hepatocelularni karcinom.

Prognoza bolesti  povezana je s progresivnim i perzistentnim ikterusom,produljenjem PV-a,intraktibilnim ascitesom,progresijom encefalopatije,gastrointestinalnim krvarenjima,starijom dobi,daljim uzimanjem alkohola,niskim serumskim albuminima te hiponatremijom.Pojava encefalopatije je loš znak kao i ascites koji se brzo puni nakon abdominalnih punkcija.Veličina jetre ima značenje, jer velika jetra je bolja od malene i tvrde jetre.

Liječenje

Ciroza je neizlječiva bolest ali pravilnim dijetalnim programom i simptomatskim liječenjem se može usporiti njen tok.Kod bolesnika s alkoholnom cirozom ako prestanu piti alkohol, petogodišnje preživljenje je 85%,a za  one koji nastave piti petogodišnje preživljenje je 60%,s druge strane vrlo teško je ustanoviti kada je bolest započela.

Kronični  hepatitis C i B liječe se antivirusnim lijekovima,a,varikozitete liječimo i preveniramo beta blokatorima,dok kod ascitesa pomažu diuretici,te punkcije ascitesa,Simptomatski se može davati K vitamin zbog sklonosti krvarenjima unedostatku istog..Jako bitna je prehrana bogata vitaminima(voćem povrčem )i cjelovitim žitaricama.Treba smanjiti unos soli,a bjelančevine iz mesa zamijeniti bjelančevinama iz soje.Unos bjelančevina treba smanjiti na 1 gram/kg TT na dan.Varikoziteti se liječe endoskopski ili kirurški te lijekovima kako je već i rečeno.

Kod hemokromatoze treba raditi venepunkcije i smanjiti unos željeza hranom

Terminalna faza ciroze jetre liječi se danas transplantacijom jetre koja je vrlo uspješna i ima visok postotak preživljavanja.                             

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dislipidemija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Jetra

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Jetra

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Hemangiom

Možete li mi očitati UZV sina?

Jetra

Kako si pomoći kod masne jetre?

Pojava masne jetre posljednjih godina bilježi porast u mnogim dijelovima svijeta.

Jetra

Masna jetra – ima li razloga za paniku?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Možete li mi očitati nalaze gastroskopije i kolonoskopije?

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Kako se riješiti bijelih naslaga na jeziku?

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.