Ciroza jetre

Ciroza je kronična bolest jetre obilježena oštećenjem parenhima jetre, stvaranjem fibroznih ožiljaka i progresivnim propadanjem jetrene funkcije, stvaranjem ascitesa (tekućine u trbuhu), krvarenjem uslijed koagulopatija povišenim tlakom u protalnom sustavu, tzv. portalnom hipertenzijom te portalnom encefalopatijom.

Ciroza je kronična bolest jetre obilježena  oštećenjem parenhima jetrestvaranjem fibroznih ožiljaka i progresivnim propadanjem jetrene funkcije,stvaranjem ascitesa (tekućine u trbuhu), krvarenjem uslijed koagulopatija,

Kad govorimo o cirozi jetre u svakodnevnom životu uvijek pomislimo na  alkoholnu cirozu jetre,no uzrok cirozi nije samo alkohol već ona nastaje i kao posljedica kroničnog hepatitisa B ili C,kao posljedica bolesti nakupljanja npr.nakupljanja željeza(j hemokromatoza),nakupljanja bakra(Wilsonova  bolest),kod cistične fibroze,a kao poseban primjer postoji i primarna bilijarna ciroza koja je vrlo rijetka a vjerojatno se radi o autoimunoj bolesti gdje imunološki sistem napada stanice jetre koje je zamijenio s nekim antigenom.Primarno su napadnute stanice  žučnih vodova a kasnije i stanice jetre.

Znači uslijed različitih štetnih čimbenika  dolazi do nakupljanja masti u jetri,zatim imunološki sistem reagira  stvaranjem upalnog procesa koji u konačnici dovodi do stvaranja vezivnih ožiljaka i čvorića u jetri,pa tako od masne velike jetre nastaje malena ožiljkasto promijenjena jetra s otporom protoku krvi i smanjenim brojem  zdravih jetrenih stanica.

Često pitanje je zašto svi alkoholičari ne obole od ciroze.U stvari malen broj ih oboli.Oko 10-35% alkoholičara razvija alkoholni hepatitis ,što može biti prva stepenica prema razvoju ciroze jetre.To je zato što jetra ima velik regeneratiuvni potencijal i dovoljno je nekoliko dana apstinencije pa da ne dođe do ciroze a u isto vrijeme i količina alkohola mora biti poprilično velika za razvoj ciroze.Kod muškaraca 70 g,a kod žena dvostruko manje.Unos mora biti dugotrajan i kontinuiran.

Simptomi ciroze su umor,gubitak apetita,mučnina,tzv.”spider nevusi”na koži,postepeni razvoj žutice,crvenilo dlanova,smanjena dlakavost kod muškaraca,razvoj atrofije testisa,

ginekomastija,ascites(tekućina u trbuhu),povišena temperatura i bol u trbuhu su znak infekcije ascitesa i razvoja peritonitisa.Bolesnici su konfuzni,smeteni,zaboravni,te postepeno mogu uz porast bilirubina razviti tešku encefalopatiju sve do kome.Javljaju se i simptomi tipa tremora ruku.

Znači zbog kompleksne uloge jetre u našem organizmu njenim oštećenjem nastaju simtomi od strane  svih organskih sustava .

Dijagnoza bolesti se postavlja uzimanjem anamneze,laboratorijskim pretragama,UZV -om abdomena ,MSCT-om,MR-om,scintigrafskim metodama,biopsijom jetre te endoskopskim pretragama.

Cilj dijagnostike je rana dijagnostika i prevencija komplikacija u vidu ascitesa,encefalopatije,krvarenja iz GI trakta i liječenje varikoziteta,te razjašnjenje etiologije (uzroka)bolesti.Posljednjih godina gotovo da je rijetkost vidjeti krvarenje iz variksa jdnjaka zbog ranog otkrivanja i uvođenja beta blokatora u terapiju,dok u vrijeme kada sam počela raditi kao liječnik  vrlo često sam imala priliku vidjeti ta krvarenja koja kada se jednom vide teško se zaborave.Ostale komplikacije ciroze su ascites,spontani bakterijski peritonitis,hepatorenalni sindrom,te hepatocelularni karcinom.

Prognoza bolesti  povezana je s progresivnim i perzistentnim ikterusom,produljenjem PV-a,intraktibilnim ascitesom,progresijom encefalopatije,gastrointestinalnim krvarenjima,starijom dobi,daljim uzimanjem alkohola,niskim serumskim albuminima te hiponatremijom.Pojava encefalopatije je loš znak kao i ascites koji se brzo puni nakon abdominalnih punkcija.Veličina jetre ima značenje, jer velika jetra je bolja od malene i tvrde jetre.

Liječenje

Ciroza je neizlječiva bolest ali pravilnim dijetalnim programom i simptomatskim liječenjem se može usporiti njen tok.Kod bolesnika s alkoholnom cirozom ako prestanu piti alkohol, petogodišnje preživljenje je 85%,a za  one koji nastave piti petogodišnje preživljenje je 60%,s druge strane vrlo teško je ustanoviti kada je bolest započela.

Kronični  hepatitis C i B liječe se antivirusnim lijekovima,a,varikozitete liječimo i preveniramo beta blokatorima,dok kod ascitesa pomažu diuretici,te punkcije ascitesa,Simptomatski se može davati K vitamin zbog sklonosti krvarenjima unedostatku istog..Jako bitna je prehrana bogata vitaminima(voćem povrčem )i cjelovitim žitaricama.Treba smanjiti unos soli,a bjelančevine iz mesa zamijeniti bjelančevinama iz soje.Unos bjelančevina treba smanjiti na 1 gram/kg TT na dan.Varikoziteti se liječe endoskopski ili kirurški te lijekovima kako je već i rečeno.

Kod hemokromatoze treba raditi venepunkcije i smanjiti unos željeza hranom

Terminalna faza ciroze jetre liječi se danas transplantacijom jetre koja je vrlo uspješna i ima visok postotak preživljavanja.                             

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog kolona i kronična idiopatska konstipacija

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) i kronična idiopatska konstipacija dva su najčešća funkcionalna gastroenterološka poremećaja. Smatra se da oko 5 do 15% ukupnog stanovništva zadovoljava.