Ciroza jetre

Ciroza jetre je difuzni proces karakteriziran fibrozom i konverzijom normalne arhitekture jetre u strukturno abnormalne nodule što dovodi do dezorganizacije normalne lobularne strukture.

Ciroza jetre je difuzni proces karakteriziran fibrozom i konverzijom normalne arhitekture jetre u strukturno abnormalne nodule što dovodi do dezorganizacije normalne lobularne strukture. Načelno je taj proces ireverzibilan, iako je u ranijim stadijima moguće poboljšanje. Točno vrijeme nastupa ireverzibilnog stadija još nije poznato.

Ciroza jetre javlja se u svim dobnim skupinama, proširena je u cijelom svijetu i zahvaća sve rase i nacionalnosti. Po učestalosti je 5. uzrok smrti u osoba u dobi od 45 do 65 godina. Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje zbog ciroze jetre umire oko 15-20 bolesnika/100 000 stanovnika, odnosno 600-800 osoba godišnje.

Epidemiološki, najčešći uzroci ciroze jetre su prekomjerna konzumacija alkohola (u 50-80% slučajeva), te hepatitisi B i C (u 10-30% slučajeva). Značajni uzroci su također primarna bilijarna ciroza (5-10%), hemokromatoza (2-5%) i Wilsonova bolest (oko 1%).

Ciroza jetre može se klasificirati patohistološki, morfološki, etiološki ili klinički. Patohistološki cirozu jetre klasificiramo kao portalnu (alkoholne etiologije), postnekrotičku (najčešće posljedica hepatitisa B i C, ali moguća je i zbog hepatotoksičnih lijekova te metaboličkih bolesti), bilijarnu (posljedica dugotrajne opstrukcije intra- ili ekstrahepatalnih žučnih vodova) te kardijalnu (uslijed dugotrajne dekompenzacije desnog srca). Morfološki cirozu jetre dijelimo na mikronodularnu (regeneratorni čvorovi manji od 1 cm i približno iste veličine), makronodularnu (regeneratorni čvorovi od 3-5 cm u promjeru) te miješanu (regeneratorni čvorovi raznih veličina). Prema etiologiji cirozu jetre  klasificiramo kao alkoholnu, uzrokovanu virusima hepatitisa ili drugim infektivnim uzročnicima (shistostomoza, bruceloza, toksoplazmoza), lijekovima ili toksinima, sarkoidozom, intra- ili ekstrahepatalnom kolestazom, metaboličkim poremećajima (poput Wilsonove bolesti ili hemokromatoze) ili autoimunim hepatitisom, a ako je uzrok nepoznat, govorimo o kriptogenoj cirozi. Klinički se ciroza jetre dijeli na kompenziranu i dekompenziranu.

Pacijent s  cirozom jetre klinički se može prezentirati s brojnim simptomima kao što su bol pod desnim rebrenim lukom, osjećaj opće slabosti i umor, gubitak na tjelesnoj težini, povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, svrbež kože. Pregledom pacijenta mogu se uočiti spider angiomi, palmarni eritem, karakteristične promjene na noktima (Muehrckeovi i Terryjevi nokti), Dupuytrenove kontrakture, ginekomastija, atrofija testisa, hepatosplenomegalija, ascites, „caput medusae“, žutica i asterixis.

Laboratorijskim pretragama u pacijenta s cirozom mogu se otkriti poremećaji krvne slike u smislu citopenije zbog hipersplenizma. Za cirozu je karakteristična hipoalbuminemija zbog smanjene sintetske funkcije jetre te posljedično produženo protrombinsko vrijeme, te hiperglobulinemija zbog povećanog stvaranja autoantitijela. Alkalna fosfataza, bilirubin i aminotransferaze su povišeni s omjerom AST/ALT>1. 

Dijagnoza ciroze jetre postavlja se na temelju anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza i ultrazvuka abdomena, a za definitivnu potvrdu (osim ako je dijagnoza potvrđena neinvazivnim postupcima) radi se biopsija jetre koja se smatra zlatnim standardom.

Komplikacije ciroze su portalna hipertenzija, krvarenje iz varikoziteta jednjaka (u 20-30 % pacijenata s cirozom), ascites (najčešća komplikacija), spontani bakterijski peritonitis, hepatorenalni sindrom, hepatopulmonalni sindrom, jetrena encefalopatija, kardiomiopatija te hepatocelularni karcinom.

Liječenje  pacijenta s cirozom jetre sastoji se od suzbijanja etioloških čimbenika (npr. apstinencija od alkohola ili liječenje kroničnog virusnog hepatitisa), izbjegavanja dodatnih rizičnih čimbenika, cijepljenja (hepatitis  A, B, influenca, pneumokok), prevencije komplikacija (AFP screening svakih 6 mjeseci, endoskopija, β-blokatori, kontrola diureze, liječenje infekcija, kontrola elektrolita i nutricijska potpora). Terminalna faza ciroze liječi se transplantacijom jetre. Za procjenu preživljavanja najčešće se rabi Child-Pugh klasifikacija i MELD-score.

Literatura

• Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, 2010.
• UpToDate, 2012.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hemangiom

Možete li mi očitati UZV sina?

Dislipidemija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Jetra

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Jetra

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Jetra

Kako si pomoći kod masne jetre?

Pojava masne jetre posljednjih godina bilježi porast u mnogim dijelovima svijeta.

Jetra

Masna jetra – ima li razloga za paniku?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Možete li mi očitati nalaze gastroskopije i kolonoskopije?

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Kako se riješiti bijelih naslaga na jeziku?

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.