Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. Iako se bolesti jetre nalaze na visokom desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrtnosti, jetri ne posvećujemo onoliku pažnju koliku ona zbog svoje uloge zaslužuje.

JETRA

Jetra je najveći unutarnji organ, u odrasla čovjeka težak oko 1.2 – 1.5 kg. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i najvećim dijelom zaštićena rebrima. Zbog niza važnih, za život neophodnih funkcija koje obavlja, slikovito se naziva “kemijskom tvornicom” našeg organizma.

Jetra ima veliku sposobnost obnavljanja, a svoje funkcije obavlja i kada je očuvana tek polovina jetrenog tkiva. Međutim, bolesti jetre nerijetko imaju podmukli tijek bez karakterističnih simptoma, te neprimjetno napreduju uzrokujući teško oštećenje ovog važnog organa, kada presađivanje nove jetre predstavlja jedino rješenje.

BOLESTI JETRE

Bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine dijelove – jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Jetru oštećuju razni otrovi, lijekovi, infekcije, smetnje u opskrbi krvlju i drugi poremećaji. Pri tome nastaju poremećaji funkcije jetre koji narušavaju metaboličku ravnotežu organizma.

Upravo da bi se izbjegle ovakve situacije, potrebno je na jetru misliti i prije nego što oboli, a naročito kad se pojave prvi znakovi za uzbunu.

Klinička slika jetrenih bolesti je vrlo često nespecifična pa se samo na temelju bolesnikovih simptoma tj. tegoba i vidljivih znakova bolesti ne može postaviti točna dijagnoza. Stoga se u postavljanju dijagnoze uz podatke o smetnjama dobivenim od bolesnika i klinički pregled, rabe i laboratorijske pretrage krvi, tzv. jetreni testovi te neke druge krvne pretrage.

Jetreni testovi je zajednički naziv za biokemijske pretrage krvi koje služe za otkrivanje ili potvrdu bolesti jetre, odnosno za procjenu postojanja i težine oštećenja jetre. Pokazatelji jetrenog oštećenje su promjene u vrijednostima: bilirubina, AST, ALT, (γ-GT), ukupnih proteina, albumina i protrombinskog vremena.

Najčešće bolesti jetre su: virusne bolesti jetre (Hepatitis A, B, C, D, E i G), alkoholna bolest jetre, nealkoholna masna bolest jetre te ciroza jetre kao završna faza brojnih jetrenih bolesti.

Terapija bolesti jetre ovisi o točnoj dijagnozi i stadiju do kojeg je bolest uznapredovala. Za liječenje nekih bolesti na raspolaganju imamo specifične terapije, pa i mjere za sprečavanje bolesti, poput cijepljenja protiv hepatitisa A i B.

TERAPIJA

Specifična terapija djeluje ciljano na pojedinu bolest. To su visoko diferentne terapije, često i vrlo skupe, s mogućim ozbiljnim nuspojavama pa se stoga primjenjuju pod strogim nadzorom liječnika specijalista. Uz ove lijekove, u liječenju bolesnika s oštećenjima jetre primjenjuje se i potporna terapija. Nju je moguće primijeniti i za one bolesti za koje nema specifičnog tj. ciljanog lijeka, ali i kao što joj samo ime kaže, i kao potporu kod specifičnih terapija. Potporna terapija podrazumijeva primjenu higijensko-dijetetskih mjera, uključujući pravilnu prehranu i nadomjestak određenih vitamina u organizmu, izbjegavanje alkohola i drugih štetnih tvari, mirovanje te hepatoprotektivne lijekove, kao što je Belupov Silymarin.

SILYMARIN BELUPO

Silymarin Belupo je biljni lijek za ublažavanje poremećaja funkcije jetre. Sadrže ekstrakt biljke sikavice ili osljeboda (Silybum marianum). Za hepatoprotektivno djelovanje plodova sikavice odgovorna je skupina flavonoidnih spojeva zajedničkog imena silimarin. Silimarin specifično djeluje na jetrene stanice, a svoje višestruke učinke postiže pomoću nekoliko mehanizama.

  • On se može vezati na receptore smještene u membrani jetrene stanice i na taj način spriječiti vezanje toksičnih tvari, kao što su na primjer toksini iz otrovnih gljiva.
  • Silimarin nadalje djelovanjem na pojedine enzime u stanicama smanjuje stvaranje upalnih medijatora – prostaglandina, koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima.
  • Sličnim mehanizmom – inhibicijom enzima lipooksigenaze, silimarin sprečava oštećenja lipida stanične membrane koje nastaje procesom tzv. lipidne peroksidacije.
  • Silimarin djeluje i kao „hvatač“ slobodnih radikala i na taj način dodatno može spriječiti lančanu reakciju peroksidacije i spriječiti oštećenje membrane hepatocita, a ujedno potiče enzime koji sudjeluju u izgradnji i razgradnji lipida stanične membrane te potiče njezin oporavak. Djelovanje silimarina nije ograničeno na membranu hepatocita, nego silimarin djeluje i na staničnu jezgru potičući regeneraciju oštećenih stanica jetre.

Stoga se Silymarin primjenjuju za ublažavanje poremećaja funkcije jetre vezano uz sljedeće bolesti i stanja:

  • kronični hepatitis B i C,
  • alkoholnu bolest jetre (uz prestanak konzumacije alkoholnih pića) i
  • cirozu jetre.

U pravilu, Silymarin kapsule se na početku liječenja i u težim stanjima uzimaju dva puta na dan po 2 kapsule, tijekom 8 tjedana, a zatim se nastavlja uzimati 1 kapsula dva puta na dan.

I za kraj treba posebno napomenuti da je Silymarin Belupo, za razliku od drugih silymarina,  jedini biljni lijek koji štiti i liječi bolesti jetre snažnim antioksidativnim, antineoplastičkim i antiinflamatornim djelovanjem.  Njegova djelotvornost i sigurnost primjene potvrđena je i kliničkim ispitivanjem.

Silymarin sadrži ekstrakt sikavice. Za oralnu primjenu. Prije upotreba obavezno pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Gastroenterologija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Gastroenterologija

UREA ZA IZDISAJNI TEST (za želudac)

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog kolona i kronična idiopatska konstipacija

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) i kronična idiopatska konstipacija dva su najčešća funkcionalna gastroenterološka poremećaja. Smatra se da oko 5 do 15% ukupnog stanovništva zadovoljava.