Čistoća u ginekološkoj ambulanti

U zdravstvenim ustanovama je čistoća od iznimne važnosti, a tako bi zapravo trebalo biti svugdje.

No, kako na higijenske navike u kućanstvu, a nerijetko i na nečijoj osobnoj razini, liječnici uglavnom ne mogu utjecati, tj. barem u mirnodopskim, rekli bismo redovitim stanjima, razmotrit ćemo što pojam „čistoća“ podrazumijeva kada je u pitanju liječnička, odnosno još uže gledano, ginekološka ordinacija. Onoj šaljivoj interpretaciji poslovice kako je čistoća pola zdravlja, a nečistoća druga polovica u ovom kontekstu nema govora ni u šali.

Čistoća i primjereno postupanje u ginekološkim ordinacijama podrazumijeva uobičajene i posebne postupke čišćenja, sterilizacije i dezinfekcije prostora i instrumentarija, odgovarajuće skladištenje instrumentarija, nošenje odgovarajuće zaštite od strane medicinskog osoblja i primjereno rukovanje instrumentarijem.

Ne sumnjajte u čistoću u ginekološkoj ordinaciji

Ne ulazeći u detalje i procese ovih postupaka, jer to i nije cilj ovoga teksta, navest ćemo kako je nepridržavanje ovih mjera podložno i procesuiranju prema više zakona Republike Hrvatske (odnosno, u svim društvima postoje zakonski propisi koji reguliraju ovaj segment). Stoga, ako vam se ponekad čini kako prostor, instrumenti i sve ostalo u nekoj liječničkoj ordinaciji izgleda drugačije nego u nekoj drugoj, to je samo pitanje dojma i estetike, možda osobnih preferencija nadležnog liječnika, no u adekvatnu čistoću, sterilnost i dezinficiranost prostora i instrumentarija i izvođenja pregleda ne trebate sumnjati.

Od potrebnog instrumentarija u ginekološkim ordinacijama, neki instrumenti su za jednokratnu uporabu (najčešće su pojedinačno pakirani) te se iza uporabe bacaju i posebno zbrinjavaju kao zarazni i/ili medicinski otpad (npr. jednokratni spekulumi, špatule i četkice, prezervativi koji se stavljaju na vaginalnu sondu, igle, vate, tupferi, papirnata presvlaka za ginekološki stol; rukavice koje doktori i medicinske sestre nose pri pregledu pacijentica, igle / braunile i drugo), drugi su za višekratnu uporabu, te se iza uporabe na adekvatan način čiste, steriliziraju, dezinficiraju i primjereno skladište (npr. višekratni spekulumi, škare, iglodržači, dilatatori, … ukratko, metalni instrumenti i slično).

U ginekološkim ordinacijama u pravilu postoji odgovarajući broj instrumenata i za jednokratnu i, što je posebno važno, za višekratnu uporabu. Stoga se instrumentarij koji se može višekratno upotrebljavati najčešće čisti, sterilizira, dezinficira i skladišti krajem radnog vremena, kako bi početkom sljedeće smjene ordinacija raspolagala s dovoljnim brojem instrumenata. U iznimnim situacijama kada je broj pacijentica veći od uobičajenog, dio instrumentarija se čisti, sterilizira i dezinficira i tijekom radne smjene. Gotovo nisu poznate situacije da se rad u ginekološkoj ordinaciji morao prekinuti zbog nedovoljnog broja instrumentarija, sve zahvaljujući dobroj procjeni i, zapravo, uigranom timu ginekologa i medicinske sestre.

Stalni, kolokvijalno rečeno fiksni postav u ginekološkoj ordinaciji također se posebnim postupcima odražava čistim. Primjerice, ginekološki stol za pregled pacijentice posebno se odgovarajućim sredstvom prebriše iza svake pacijentice, kao i stol / ležaj na kojemu pacijentice leže pri ultrazvučnom pregledu; ultrazvučna sonda se također primjereno prebriše iza svakog pregleda (iako je vaginalna sonda dodatno zaštićena i lateksom, tj. prezervativom prije svakog pregleda); radni stol doktora i medicinske sestre, kao i tipkovnice uz kompjutere također se prije svake smjene (te po potrebi i češće) primjereno odražavaju; sam prostor ordinacije se iza svake smjene očisti odgovarajućim sredstvima.

Poučak ovoga teksta

Ne trebate sumnjati u adekvatnu čistoću i pridržavanje svih propisanih mjera sterilizacije i dezinfekcije u vašoj ginekološkoj ordinaciji, jer postupajući prema propisima medicinsko osoblje ne štiti samo pacijentice, nego i sebe.

Ako vam se možda čini kako ginekolog ili medicinska sestra neke instrumente prije vašeg pregleda vade iz neobične ambalaže (jednokratni instrumenti uglavnom su pojedinačno pakirani i na vanjskoj strani ambalaže su oznake s informacijama o provedenim postupcima sterilizacije), iz ormara i slično, to ne znači ništa drugo nego da postupaju prema protokolima.

A ako vam se čini kako je u ordinaciji sve „natrpano“ – možda i je (možda zbog malog prostora ili prema osobnim preferencijama tima), ali sigurno je sve, ali baš sve i posloženo i uskladišteno prema svim smjernicama.

Stoga, kada se pacijentice međusobno na raznim internetskim portalima, društvenim mrežama, ili uživo u kafićima i slično, razgovaraju o izgledu, opremljenosti, sadržaju „njihovih“ ginekoloških ordinacija – neka ostane na tome, na kritikama, ili pohvalama koje se tiču estetike, možda.

No, u čistoću, sterilnost i dezinficiranost instrumentarija i prostora i odgovarajućeg postupanja medicinskog tima nemojte sumnjati.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika