Estrogenska krema

Osim u industriji ljepote, u kozmetici i dermatologiji primjerice, kreme s niskom dozom estrogena široko se primjenjuju i u ginekologiji, ponajprije u žena perimenopauzalne i menopauzalne dobi. Kreme se mogu primijeniti i u žena druge, mlađe životne dobi, koje se žale na određene subjektivne tegobe, o kojima će biti riječi u nastavku.

U ginekologiji, ove se kreme najčešće koriste lokalno, na području vanjskog spolovila, te u rodnici, za koju svrhu se u pakiranju nalazi i prikladan aplikator. O načinu primjene estrogenske kreme žena će upute dobiti od ginekologa, iza pregleda i razgovora. Tako, lokalno primijenjen estrogen djeluje lokalno, tj. zanemariva količina hormona ulazi u cirkulaciju i zapravo nema sistemskog učinka. Također se ni nuspojave, o kojima se uvijek raspravlja kada se govori o hormonskim peroralnim lijekovima, ne povezuju s estrogenom ovako primijenjenim.

Tegobe temeljem kojih će ginekolog ženi preporučiti lokalnu primjenu estrogena, u vidu kreme ili vaginaleta ili ringova za rodnicu, mogu biti sljedeće:

  • suhoća rodnice u peri-/menopauzi,
  • bolni spolni odnosi na koje se žale žene peri-/menopauzalne dobi,
  • česte urinarne infekcije u žena peri-/menopauzalne dobi,
  • svrbež i slične senzacije u području vanjskog spolovila,
  • razne druge nespecifične i neugodne smetnje sa strane donjeg dijela genitalnog trakta itd.

U svim navedenim slučajevima najprije je potrebno razgovarati sa ženom, jasno ustanoviti prirodu tegoba, te primjerenom dijagnostičkom obradom isključiti neke druge moguće uzroke. Kada se zaključi kako u podlozi problema nisu genitourinarna upala, premaligne stanice i drugo, rješavanje problema započinje se lokalnom primjenom estrogenskog preparata. Prema dugogodišnjem iskustvu, žene se najčešće odlučuju za oblik ovog lijeka u kremi, no isti se preparat, prema želji žene, može primijeniti i kao vaginaleta, tj. tableta za rodnicu, odnosno ring, prsten za rodnicu. Lokalna primjena estrogena u bilo kojem od ovih oblika jednostavna je – krema se nanosi ili izvana ili s priloženim aplikatorom u rodnicu, vaginaleta se primjenjuje kao i bilo koja druga vaginaleta (antibiotska, antimikotska), a prsten je također jednostavno umetnuti u rodnicu, prema priloženim uputama. Lijek se primjenjuje prema različitim shemama, najčešće jednom do dva puta tjedno, tijekom različito dugog perioda, koji se broji u mjesecima i godinama. Tijekom uzimanja lijeka potrebne su redovite ginekološke kontrole, prema uputama, odnosno i izvanredne, u slučaju pojave nekih drugih smetnji.

Estrogen, primijenjen ovako, lokalno, nema poznatih i ozbiljnih nuspojava. Ponekad se može pojačati svrbež, ili se može pojaviti lokalno crvenilo, odnosno zadebljanje tkiva i slično, što je najčešće znak preosjetljivosti na neku komponentu lijeka. Naravno, u tim se slučajevima primjena lijeka prekida, a u rješavanju tegoba zbog kojih se ženi preporučio ovaj preparat mogu od koristi biti neki lubrikanti i ovlaživači za rodnicu, odnosno posebno formulirani preparati za intimnu njegu i drugo.

Za razliku od hormonskog liječenja u menopauzi, pod čime se poglavito podrazumijeva peroralna primjena hormonskih preparata, koji se odabiru prema osnovnim tegobama koje žena navodi i za koje postoje jasne preporuke kada ih je prikladno započeti uzimati i do kada, ovi, lokalno primjenjivani estrogenski preparati nemaju tako jasne kriterije primjene, odnosno mogu se primjenjivati u žena različite životne dobi, prema različitim shemama, mogu se prestati primjenjivati, pa nakon nekog vremena nastaviti itd.

Tegobama koje su indikacija za ovakav vid liječenja žene najčešće, barem u početku, ne pridaju važnost, pa se problem, umjesto da nestaje, pojačava. A rješenje je, kako vidimo, jednostavno.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika