Gljivične infekcije rodnice

Smatra se kako preko 70% žena jednom u životu ima vaginalnu kandidijazu, a preko 40% žena i više nego jednom.

Gljivične infekcije ženskog spolnog sustava najčešće su uzrokovane vrstom Candida, i to uglavnom s C. albicans.

Simptomi koji ukazuju na vaginalnu kandidijazu su:

 • svrbež u području vanjskog spolovila, 
 • karakterističan grudasti bjelkasto-žućkasti iscjedak, 
 • bol pri spolnom odnosu.

Smatra se kako preko 70% žena jednom u životu ima vaginalnu kandidijazu, a preko 40% žena i više nego jednom. Do infekcije dolazi kada se Candida, koja se uobičajeno nalazi u probavnom i genitalnom traktu, počinje naglo množiti, uglavnom u stanjima smanjene otpornosti organizma. U rjeđim slučajevima kandidijaza se može i spolno prenijeti.

Tako do razvoja vaginalne kandidijaze često dolazi u trudnica, osoba sa šećernom bolešću, onih na antibiotskoj ili kortikosteroidnoj terapiji. U tih osoba epizode kandidijaze javljaju se češće, kažemo kako kandidijaza recidivira, pa se obzirom na učestalost javljanja kandidijaze, izraženosti simptoma i eventualnom postojanju drugih bolesti, govori o nekompliciranom i kompliciranom obliku kandidijaze.

Nekomplicirana kandidijaza:

 • sporadično ili rijetko se javlja, 
 • simptomi su blaži, 
 • uzročnik je uglavnom C. albicans, 
 • radi se o inače zdravim osobama.

Komplicirana kandidijaza:

 • javlja se češće – recidivira, 
 • simptomi su srednje teški i teški,
 • uzročnik nije isključivo C. albicans, 
 • javlja se u osoba koje iz nekog razloga imaju oslabljen imunološki sustav (kronične druge bolesti, sistemske bolesti, trudnoća).

U podlozi gljivičnih infekcija rodnice poremećena je vaginalna mikroflora, koja u normalnim uvjetima stvara zaštitni biofilm koji oblaže stanice vaginalne sluznice. Sastoji se od laktobacila koji onemogućavaju nekontrolirani rast bakterija, gljivica i ostalih mikroorganizma.

Stoga se nekomplicirani oblici vaginalne kandidijaze mogu tretirati probioticima (koji sadrže laktobacile), a u liječenju ostalih oblika vaginalne kandidijaze potrebno je i liječenje antimikotičnim lijekovima – bilo samo lokalno, bilo kombinacijom oralnog i lokalnog preparata. Liječenje oralnim preparatom traje uglavnom jedan dan, a lokalnim preparatima (vaginalnom kremom ili tabletama za rodnicu) 7 do 14 dana. U kompliciranim oblicima vaginalne kandidijaze liječenje ponekad traje i dva mjeseca, po posebnom protokolu.

U trudnica se liječenje vaginalne kandidijaze provodi isključivo lokalno (vaginalne kreme ili tablete za rodnicu), po potrebi i u nekoliko navrata tijekom trudnoće. Iako se neki od preparata mogu dobiti i bez recepta, uvijek je potrebno pitati stručnu osobu za savjet – izabranog ginekologa, liječnika obiteljske medicine, ljekarnika.

Ginekolog će nakon pregleda (klinički znakovi bolesti) i razgovora (uvid u eventualno postojanje nekih rizičnih čimbenika) preporučiti najprimjerenije liječenje i kontrolu iza provedenog liječenja. Uz preporuke za antimikotične lijekove ginekolog će dati i savjete za pravilno održavanje intimne higijene kao i upute o prikladnoj metodi kontracepcije (preporuča se tijekom aktivne faze bolesti izbjegavati oralnu hormonsku kontracepciju) i adekvatnoj prehrani.

Odgovornim spolnim ponašanjem, urednim životnim navikama, pravilnim održavanjem intimne higijene i primjerenom prehranom činite mnogo u održavanju svoga organizma zdravim, a redovitim liječničkim pregledima na vrijeme ćete spriječiti možebitne ozbiljnije zdravstvene probleme.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika