Kontracepcija iza poroda

Što savjetovati ženama netom po porodu, koje imaju pitanja o mogućnostima kontracepcije?

Nerijetko smatraju kako zbog dojenja, zbog poroda carskim rezom, zbog kompliciranog vaginalnog poroda itd. ne smiju koristiti nikakvu kontracepciju. No, je li doista tako? Naš odgovor je negativan.

U tekstu koji slijedi navesti ćemo osnovne smjernice o kontracepciji u žena koje su nedavno rodile, koje doje ili ne, neovisno je li porod bio vaginalni ili carskim rezom.

• Metoda laktacijske amenoreje, LAM, engl. lactational amenorrhoea method.
(nemenstruiranje zbog dojenja, odnosno povišene razine prolaktina).

Ova metoda ima kontracepcijsku sigurnost od 98% odmah po porodu i tijekom naredna 6 tjedna, ukoliko žena redovito doji i nema menstruaciju. Čim se ritam dojenja promijeni (smanji) kvantitativno i kvalitativno, kontracepcijski učinak je niži i ne više tako siguran. Stoga je potrebno naglasiti kako dojenje ne štiti od trudnoće u potpunosti (čemu svjedoče i primjeri iz prakse).

• Hormonalna kontracepcija.
Odmah ćemo istaknuti kako i dojilje smiju koristiti hormonsku kontracepciju, naravno uz konzultaciju s ginekologom.

Od hormonske kontracepcije u primjeni je kombinirana oralna hormonska kontracepcija, COC, engl. combined oral contraception, „pilule” (kombinacija estrogenske i gestagenske komponente), gestagenska oralna kontracepcija, tzv. mini-pill (samo gestagenska komponenta) i preparati gestagena u vidu intramuskularnih injekcija.

COC se u dojilja smije početi primjenjivati najranije 4-6 mjeseci po porodu, a u žena koje ne doje i ranije, iza 6. tjedna (uz uredne nalaze prethodne laboratorijske obrade i isključenu eventualnu trudnoću), mini-pill praktički odmah po porodu (ukoliko se počnu primjenjivati 21. dan po porodu, kontracepcijska učinkovitost je vrlo visoka); injektabilni gestageni najranije 6 tjedana po porodu.

• Ne-hormonalna kontracepcija.
U ovoj skupini spomenuti ćemo intrauterini uložak, IUD, engl. Intrauterine device, „spiralu” (među kojima je i jedan model s gestagenskom komponentom, ali vrijede smjernice kao i za bilo koju drugu spiralu), prezervative, spermicidna sredstva i slično.

IUD se smije postaviti unutar 48 h iza poroda, odnosno, ukoliko se tada ne postavi potrebno je pričekati 4. tjedan iza poroda – naravno, prethodno je potrebno isključiti eventualnu trudnoću, također citološka (PAPA-test) i mikrobiološka (cervikalni brisevi) analiza uzoraka iz rodnice/ s vrata maternice mora biti uredna.

Prezervativi, spermicidna sredstva i slično mogu se primjenjivati odmah iza poroda.

Posebno pitanje je hitna kontracepcija – je li ženama iza poroda potrebna?
Žene (mlade mame, neovisno doje li ili ne) koje se odluče ne koristiti ništa od navedenoga, imaju spolne odnose i sigurne su kako bi eventualna trudnoća sada bila neželjena, svakako se trebaju javiti ginekologu, koji će procijeniti je li hitna kontracepcija potrebna ili ne. Ako da (poglavito temeljem ultrazvučnog pregleda), mora se primijeniti unutar 72 h od nezaštićenog spolnog odnosa, prema shemi koju preporuči ginekolog.

Iako su česti i raznoliki izvori informacija i o ovoj tematici, primjeri iz svakodnevnog rada pokazuju kako sumnji i nejasnoća ima napretek. Stoga, ako ne ranije, a onda kada se javite na prvi ginekološki pregled iza poroda (uobičajeno oko 6 tj iza poroda) svakako porazgovarajte s ginekologom o najprimjerenijoj metodi kontracepcije upravo za vas.

Kako u svakodnevnom ambulantnom radu vidimo, mlade mame najčešće primjenjuju metodu laktacijske amenoreje (pa ima iznenađenja!), relativno često se odlučuju i za intrauterini uložak (među njima najviše cijena diktira koji), a iznimno rijetko za oralnu hormonsku kontracepciju (zbog straha, koji je uglavnom bezrazložan).

Vidimo kako još ima mnogo prostora za edukativno djelovanje, pa je s tim ciljem priređen i ovaj tekst. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika