Krvarenje iza ginekološkog pregleda

Krvarenje iza ginekološkog pregleda nije često, no može se pojaviti.

 Neka vaginalna krvarenja iza ginekološkog pregleda su, narodski rečeno, bezazlena, druga nisu i zahtijevaju daljnja postupanja. Pa – kako znati koje je vaginalno krvarenje iza ginekološkog pregleda „normalno“, a koje „opasno“?

Oskudno, dapače, vrlo oskudno vaginalno krvarenje, preciznije rečeno sukrvica iza ginekološkog pregleda koja se sljedeći dan više i ne primjećuje, te nije praćena drugim tegobama je, kolokvijalno rečeno, bezazlena i nikakvo daljnje postupanje nije potrebno.

No, što kada se iza ginekološkog pregleda javi vaginalno krvarenje koje je obilnije, traje i dan-dva ili duže, te je ponekad praćeno bolovima? Je li to također očekivano ili ne?

Što kada se vaginalno krvarenje javi iza ginekološkog pregleda trudnice – je li to „opasno“, hoće li trudnoća opstati i hoće li biti u redu?

Vaginalno krvarenje zahtijeva ponovni ginekološki pregled

Ova i slična pitanja vrlo su česta, te vjerujemo kako će ovaj tekst biti vrijedan podsjetnik ženama kako postupiti ako iza ginekološkog pregleda uoče vaginalno krvarenje.

Za početak, treba reći kako svako vaginalno krvarenje zahtijeva (ponovni) pregled ginekologa, ili barem konzultacije „uživo“, ne preko telefona – bez pregleda se ne može reći radi li se o bezazlenom vaginalnom krvarenju ili je potrebno dodatno nešto poduzeti.

Vaginalno krvarenje iza ginekološkog pregleda, za koje se ponovnim pregledom utvrdi kako je bezazleno, najčešće je posljedica mikro ozljeda kapilara u području rodnice i vrata maternice, do čega dolazi zbog možda grubljeg pregleda (često žene ginekologe procjenjuju po tome ima li ginekolog „laku“ ili „tešku“ ruku, misleći pri tome je li sam pregled neugodan ili ne, možda čak i bolan ili ne), jačeg pritiska instrumentima (spekulumima, ultrazvučnom vaginalnom sondom) ili jače manipulacije priborom (drvenom špatulom i štapićem, vatiranim drvenim ili plastičnim sa sitnim zupcima na vrhu) pri uzimanju uzoraka za PAPA-test. Takvo krvarenje je oskudno, više kao sukrvica i nestaje taj ili sljedeći dan, te nije praćeno bolovima ni drugim smetnjama. Žene koje su nekada ranije imala ovakva iskustva, najčešće pričekaju dan-dva i tek ako bi se krvarenje nastavilo i dalje jave se nadležnom ginekologu.

Vaginalno krvarenje iza ginekološkog pregleda može, međutim, biti i možda prvi znak neke bolesti, kao što su genitourinarne upale, (pre)kancerogene promjene na stanicama vrata maternice ili rodnice, odnosno otvaranja cerviksa u trudnica. U ovim slučajevima krvarenje uglavnom ne prestaje za dan-dva, ponekad se i pojačava, češće je obilnije (svakako ne u vidu sukrvice) i nerijetko je praćeno i drugim smetnjama, kao što su nelagoda i bolovi u području genitalija, a u trudnica i bolovi u vidu trudova. Svako takvo vaginalno krvarenje, koje je povezano s nečim od nabrojenoga, zahtijeva daljnje postupanje u smislu daljnje dijagnostičke obrade i liječenja, a najvažnije je bez odlaganja se javiti ginekologu, ili nadležnom ili u hitnu ginekološku službu nadležne zdravstvene ustanove.

Odlazak ginekologu, ne telefoniranje

Imajući sve navedeno u vidu, razumljivo je kako se na pitanje žene „Je li normalno krvariti iza ginekološkog pregleda?“ ne može jednostavno odgovoriti s „da“ ili „ne“. U takvim se situacijama uvijek savjetuje odlazak u ginekološku ambulantu, jer su i pojmovi o tome što je sukrvica, odnosno jače i jako vaginalno krvarenje individualni, kao i karakter i intenzitet bolova (što ovisi o pragu osjetljivosti osobe) i jedini savjet koji se telefonski može dati je preporuka neodgodivog (ponovnog) odlaska ginekologu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika