Minerali i tijelo žene

Minerali su esencijalni mikronutrijenti i za uredno funkcioniranje i zdravlje ženskog organizma potrebni su u malim količinama.

Minerali su esencijalni mikronutrijenti i za uredno funkcioniranje i zdravlje ženskog organizma potrebni su u malim količinama. Primjerenom, izbalansiranom prehranom, zdravi organizam dobiva sve minerale koji su mu potrebni, te nema razloga za njihovim dodatnim unosom.

Međutim, iako ih organizam treba u malim količinama, manjak ili nedostatak minerala može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, te se u stanjima za koja se zna kako mogu za posljedicu imati deficit minerala, preporuča njihov dodatan unos. Kojih minerala, u kojoj količini i kroz koji period je potrebno dodatno uzimati, najčešće u vidu tableta ili kapsula, odnosno napitaka za peroralnu primjenu, dogovorit ćete s nadležnim liječnikom.

U različitim stanjima, kao što su trudnoća ili dojenje, dijeta, bolesti, ili „tek“ zdravstveni poremećaji, ekstremni fizički napori (profesionalno bavljenje sportom), stres, također i starenje i slično, potrebe za određenim mineralima su veće. Tada nadležni liječnik opće/obiteljske medicine ili nadležni ginekolog ako je u pitanju trudnica, da upute i o mineralima koje bi bilo korisno dodatno uzimati, najčešće u vidu tableta ili kapsula, ili pak napitaka, sve za peroralnu primjenu. Kako se radi o jednoj tableti ili žličici (mala, čajna žlica) dnevno, nekim ženama će se takva količina učiniti premala, pa će samoinicijativno posegnuti za još kojom tabletom ili žličicom napitka dnevno. Zato je i ovdje potrebno napomenuti kako je količina tableta ili kapsula, odnosno žličica napitka minerala preporučena od strane doktora optimalna, a sve iznad toga neće koristiti, a može i štetiti.

Koje su to okolnosti u životu žene, koje diktiraju potrebu za dodatnim unosom određenih minerala?

U trudnoći postoji povećana potreba za željezom, čija je iskorištenost bolja kada se uzima c vitaminom C.
U peri- / menopauzi postoji povećana potreba za kalcijem (osobito važan za zdravlje koštanog sustava, te u tom kontekstu odgađa osteoporozu, a pri lomovima ekstremiteta pomaže u bržem cijeljenju) i magnezijem (djeluje protiv nesanice, mišićne slabosti ili spazma mišićja, djeluje protiv tremora, pozitivno utječe na imunološki sustav).
U pubertetu, a i kasnije tijekom života, odnosno kada postoje dugotrajni, kronični kožni problemi, u osmišljavanju terapijskog plana treba uzeti u obzir i mogući manjak cinka.
Spomenuti minerali imaju i mnoga druga pozitivna svojstva osim nabrojenih, a i mnoga su druga stanja u životu žene kada od pomoći mogu biti i drugi minerali osim nabrojenih.

Kao poruku koju bi trebali zapamtiti iz ovog kratkog osvrta o važnosti minerala za organizam žene, navest ćemo kako se pozitivni učinak od dodatnog unosa minerala, ali i vitamina često primjećuje tek kada mnoga dotadašnja terapija nije polučila očekivane rezultate.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika