Načini dovršenja neželjene trudnoće

Namjerni pobačaj, odnosno prekid uredne, ali neplanirane i neželjene trudnoće reguliran je zakonom. Ne postoje dva ista zakonodavstva u svijetu, pa ovom prilikom nećemo ulaziti u detalje, kao što su tjedni trudnoće u kojima je dozvoljen namjerni pobačaj, ustanove u kojima se obavlja, cijena zahvata i tako dalje. Razmotrit ćemo općenito dvije moguće opcije za dovršenje neželjene trudnoće, uz napomenu kako je i ova stavka regulirana zakonom, pa u svim državama nisu dozvoljene obje opcije.

Namjerni pobačaj može se obaviti kirurški i lijekovima.

Kirurški pobačaj, kolokvijalno kiretaža ili čišćenje može se obaviti u općoj ili lokalnoj anesteziji (cijena je različita, s obzirom na odabranu anesteziju), kiretom, te dodatno i vakuum-aspiratorom (ili samo vakuum-aspiratorom). Postupak se izvodi u sterilnim uvjetima i ako prođe bez komplikacija žena isti dan napušta ustanovu u kojoj je zahvat obavljen i može se vratiti svakodnevnim obavezama. Uobičajeno se naručuje na kontrolu za oko 2 tjedna. Eventualne nuspojave, kao što su mučnina ili grčevi moguće se i mogu se simptomatski tretirati. U slučaju bilo kakvih smetnji koje mogu djelovati neuobičajeno, žena se treba javiti ginekologu.

Medikamentozni pobačaj izvodi se lijekovima, mifepristonom i misoprostolom, koji djeluju na način da blokiraju učinak progesterona na maternicu, odnosno uzrokuju kontrakcije maternice i krvarenje.

Postupak uzimanja lijekova traje do četiri dana, započinje u ginekološkoj ordinaciji uputama ginekologa i dalje se nastavlja u kućnim uvjetima. Uspjeh postupka potrebno je potvrditi kontrolnim ginekološkim pregledom, najčešće 7-14 dana od završetka tretmana. Dokazano uspješno proveden postupak ne zahtijeva daljnje kontrole.

Tijekom samog postupka, žena može osjećati neke neugodne nus-pojave, kao što su grčevi, vaginalno krvarenje, mučnina, glavobolja i slično, što ubrzo spontano prolazi, ali ako se javi nešto od navedenoga, smije se primijeniti i simptomatsko liječenje.

Laici medikamentozni pobačaj smatraju jednostavnim i, nećemo pretjerati kažemo li i elegantnim načinom za prekid neželjene trudnoće. Međutim, nije svaka trudnica koja želi namjerni prekid trudnoće ujedno i dobar kandidat za medikamentozni pobačaj. Kao i inače, postoje kontraindikacije i ograničenja, te će ginekolog dati konačni prijedlog za način dovršenja neželjene trudnoće, poštujući pri tom i želju trudnice, kao i njene financijske mogućnosti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika