Prevencija uroinfekcija kod žena

Žene u generativnoj dobi gotovo 30 puta češće obolijevaju od muškaraca, a najveći broj urinarnih infekcija javlja se u inače zdravih žena: čak preko 50% žena najmanje jedanput u životu.

Žene u generativnoj dobi gotovo 30 puta češće obolijevaju od muškaraca, a najveći broj urinarnih infekcija javlja se u inače zdravih žena: čak preko 50% žena najmanje jedanput u životu ima akutnu infekciju donjih mokraćnih puteva. Iako je upala mokraćnog mjehura (cistitis) najčešća kod spolno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, može se pojaviti i u spolno neaktivnih žena ili djevojčica, a oko 20% mladih žena s inicijalnom epizodom cistitisa ponovno dobiva infekciju. Ove brojke su najbolja potvrda da je upala mokraćnog mjehura vrlo raširen problem s kojim velik broj žena periodički muku muči tijekom cijelog života, a teško da bi se uopće i pronašla žena koja se bar jednom u životu nije suočila s tom neugodnom bolešću.

Zašto su žene češća meta

Cistitis se u svom najjednostavnijem obliku u znatno većoj mjeri javlja u žena nego u muškaraca, i to zbog razlike u građi urogenitalnog sustava. Naime, žene imaju znatno kraću mokraćnu cijev od muškarca (kod žene je ona duga tek 4-5, a kod muškarca 16-20 centimetara), a njezin otvor je mnogo bliži izlaznom dijelu debelog crijeva i rodnice, odakle patogeni lakše mogu kontaminirati sluznicu i uzrokovati infekciju. Ipak, treba naglasiti da svaka prisutnost mikroorganizama u mokraći odnosno mokraćnom mjehuru ipak ne izaziva upalu jer naše tijelo ima zaštitne mehanizme koji sprečavaju nastanak bolesti: mokraćni mjehur kontinuirano se ispire i tako uklanja prispjele bakterije, sluznica ima svoje obrambene mehanizme, a sastav mokraće djeluje izrazito nepovoljno na život mikroorganizama. Osim toga, sluznica mokraćnog mjehura stvara protutijela za borbu protiv mikroorganizama. I tek kada jedan ili više ovih mehanizama zataje, nastaje upala i pojavljuju se simptomi bolesti.

E. coli najčešći krivac

Najčešći uzročnici upale mokraćnog mjehura su mikroorganizmi iz grupe tzv. „gram-negativnih“ bacila, a među njima je vodeći bakterija Escherichia coli, koja se nalazi u debelom crijevu i koja je danas uzročnik čak 80% nekompliciranih infekcija donjih mokraćnih puteva. Nerijetko se u mikrobiološkom nalazu urina izoliraju bakterije Proteus, Klebsiella i Enterobacter, a upala izazvana Proteusom može upućivati na prisutnost kamenaca u mokraćnom sustavu, te kod takvih bolesnica treba razmišljati o temeljitoj urološkoj obradi i radiološkoj dijagnostici gornjeg urotrakta. U nešto manjem postotku cistitis može izazvati i druga grupa mikroorganizama, tzv. „gram-pozitivni“ koki, koje u mikrobiološkim nalazima susrećemo pod nazivima Staphylococcus, Enetrococcus itd. Uzročnici upale mokraćnog mjehura, pogotovo u mlađih žena, mogu biti i spolno prenosivi mikroorganizmi (Chlamidia trichomatis, Ureaplasma urealythicum, Neisseria gonorrhoeae, Herpes simplex virus), a ako se oni izoliraju, treba provesti dijagnostiku i liječenje oba partnera. Osim toga i gljivice (Candida) mogu biti izolirane u bakteriološkim nalazima urina, i to kod bolesnica koje boluju od šećerne bolesti, imaju oslabljen imunološki sustav ili imaju trajno ili privremeno postavljen urinarni kateter. Cistitis mogu uzrokovati i virusi, alergijske reakcije, različita kemijska sredstva (primjerice neki lijekovi) i fizikalna sredstva (rendgensko zračenje). Stroge dijete, koje posebno vole mlade djevojke, zbog reducirane prehrane dovode do nedostataka vitamina i minerala te dolazi do slabljenja obrambenog sustava organizma, što u konačnici može biti uzrokom upale mjehura. Ženama u menopauzi cistitis može postati kronični problem – usprkos liječenju, neprestano se ponavlja. Glavni je krivac starenje površinskog tkiva na sluznici mokraćne cijevi, koja tako postaje lakše dostupna bakterijama. Osim toga hormonski poremećaji, tipični za menopauzu, čine rodnicu, koja atrofira i postaje suha, osjetljivijom na mikroorganizme. Tu je važna pravilna prehrana i osobna higijena, ali i medicinska dijagnoza.

Uzrok infekcijama mokraćnih putova mogu biti i spolni odnosi. Tzv. “cistitis medenog mjeseca” jedna je od klasičnih situacija: peckanje je posljedica “mehaničkog” nadraživanja, odnosno čestih i strastvenih odnosa, što olakšava ulazak mikroorganizama u unutrašnjost spolnih organa, a ponekad izaziva i male ranice, koje mogu pospješiti infekciju. 

Ne zanemarujte higijenu

Određene osobitosti ponašanja, genetike i biologije uvjetuju sklonost ponavljanju upale u mladih zdravih žena. Primjerice, cistitis se najčešće veže uz loše higijenske navike, posebno uz nedovoljno i neredovito pranje područja genitala i okoline čmara. Još jedan mogući uzrok je izlaganje hladnoći (tzv. „prehlada“) koje izlaže organizam stresu te mijenja uvjete za rast i razvoj bakterija rezultirajući učestalijom pojavom bolesti, a češćoj pojavi upale mjehura može pridonijeti i duži boravak u relativno hladnoj i nečistoj vodi. Upala mokraćnog mjehura može se javiti i nakon učestalijih ili nehigijenskih spolnih odnosa, no uzročnici takve upale najčešće su klasični uropatogeni, a ne spolno prenosivi uzročnici. Također, treba voditi računa i o tome da primjena određenih sredstava protiv začeća mijenja karakteristike okoline otvora mokraćne cijevi i rodnice omogućujući tako prodor invazivnijih mikroorganizama, kao i da homoseksualni i analni odnos bez zaštite lako dovode do naseljavanja crijevnih bakterija u mokraćni sustav. Ljeto je najčešće vrijeme za duži odmor i opuštanje, za mnoge uz more, bazen ili jezero. Užitak je bezbrižno plivati, no nakon izlaska iz mora ili bazena nemojte zaboraviti da vlažan kupaći kostim može biti uzrok upala mokraćnih puteva, posebno kod žena koje su sklone učestalijim tegobama s mokraćnim putevima.

Uz to, upale mokraćnog mjehura znatno su češće u žena koje boluju od inkontinencije, dijabetesa, neurološke, kardiovaskularne ili maligne bolesti, a rizik od upale povećavaju i određeni urološki poremećaji, poput inkontinencije, urogenitalnog prolapsa i cistokele.

Prepoznatljivi simptomi

Znaci akutne bolesti su lako prepoznatljivi, pa žene često već i same pri ulasku u ordinaciju navode kako „imaju cistitis“. Jedan od vodećih simptoma cistitisa je nezadrživi nagon na mokrenje, učestalo mokrenje s tek po nekoliko kapi (polakizurija), uz jako pečenje (dizurija) i veću ili manju bol u području mokraćne cijevi ili spolovila. Bol nije prisutna samo u mokraćnoj cijevi već i u donjem dijelu trbuha i traje kontinuirano te je najintenzivnija na kraju mokrenja. Mokraća je nerijetko crvena, sukrvava i pacijenti se tuže da mokre „čistu krv“ ili je pak zamućena i neugodnog mirisa. Nekomplicirana upala mjehura naglo prestaje za 2-3 dana uz pravilno provedenu terapiju, obilnu hidraciju i mirovanje, no ponekad se simptomi pogoršavaju i traju dulje uz pojavu bolova u leđima, zimicu, tresavicu, mučninu i povraćanje. Tada treba posumnjati na razvoj upale bubrega i treba se obratiti lječniku obiteljske medicine, specijalistu infektologu ili nefrologu koji će procijeniti je li potrebno bolničko liječenje.

Infekcija mokraćnog mjehura može biti i bez simptoma, tako da se može otkriti slučajno prilikom pregleda mokraće i tada govorimo o asimptomatskoj bakteriuriji koja se ne liječi, osim u bolesnika povišenog rizika (operirani, imunkompromitirani, dijabetičari, trudnice…). Pojavu krvi u mokraći, koja je dosta česta kod akutne upale mokraćnog mjehura, treba posebno pažljivo ispitati jer može pobuditi sumnju na ostale bolesti mokraćnog sustava, kao što su nefropatije, kamenci, rak bubrega, mokraćnog mjehura ili slično.

Što ako se ponavlja

Ponovne upale česte su u mladih, spolno aktivnih žena unatoč funkcionalno i anatomski normalnom urotraktu, a mogu biti relaps ili reinfekcija.

  • relaps je upala uzrokovana istim mikroorganizmom koji je dokazan prije početka liječenja posljednje upale, no ponekad može biti i posljedica tihe (subkliničke) upale bubrega. Vjeruje se da relaps može biti posljedica umnožavanja iste bakterije u vagini ili području oko mokraćne cijevi i izlaza debelog crijeva te se ponavljane upale događaju zbog “uspona” i ponovnog umnožavanja istih mikroorganizama u mokraćnom sustavu. Takva se infekcija može izliječiti pravilnim i dovoljno dugim liječenjem antibioticima.
  • reinfekcija je nova epizoda infekcije uzrokovana mikroorganizmom različitim od prijašnje upale mokraćnog mjehura i u tom slučaju potrebno je tragati za uzrokom (koji može biti povezan sa spolnom aktivnošću, odgađanjem mokrenja nakon spolnog odnosa, uporabom dijafragme i/ili spermicida, genetskom sklonošću itd.) kako bi se primijenile mjere prevencije. Smatra se da je većina ponovnih upala posljedica reinfekcije.

Liječenje početi odmah

Nekomplicirani akutni cistitis liječi se empirijski antimikrobnim lijekovima i liječenje treba početi odmah, ne čekajući rezultat eventualno uzete mokraće za mikrobiološku analizu, a liječenje traje od 3 do 7 dana, ovisno o izboru lijeka te izraženosti i trajanju simptoma.

U smanjenju rizika od ponovnih infekcija dokazano je učinkovita profilaksa (prevencija) antimikrobnim sredstvima, koja se propisuje ženama koje imaju dvije ili više simptomatskih mokraćnih upala unutar šest mjeseci. Trajna profilaksa, profilaksa prije ili nakon snošaja te povremeno samoliječenje (koje zapravo nije metoda profilakse) učinkoviti su u liječenju ponavljane nekomplicirane upale mokraćnog mjehura, a izbor antibiotika ovisi o mikroorganizmu koji je uzrokovao ranije upale te postojanju alergije na lijekove. Većina stručnjaka preporučuje za početak šestomjesečnu terapiju niskim dozama antibiotika koji se uzima prije spavanja.

Kako ublažiti simptome i izbjeći vraćanje bolesti

Simptomi infekcije mogu se smanjiti, a vraćanje infekcije spriječiti provođenjem nekih jednostavnih preventivnih mjera:

  • preporučuje se obilna hidracija (2-4 litre tekućine dnevno) i mirovanje na toplom.
  • ukoliko se urološke tegobe pojave dobro je imati pri ruci Urosal lady. Urosal lady brzo i učinkovito uklanja tegobe s mokraćnim putevima, posebno na početku upale ili one izazvane bakterijom Escherichiom coli. Pažljivo odabrana kombinacija biljaka sadržana u Urosalu lady predstavlja izvrsnu nadopunu u prevenciji i liječenju tegoba mokraćnog sustava.                                             

Arbutin, glavni sastojak lista medvjetke djeluje antibakterijski i dezinfekcijski.  

Flavonoidi iz lista medvjetke i zelene zlatnice zbog svog diuretskog djelovanja, potiču brže izlučivanje mokraće. Djelatne tvari korijena koprive pojačavaju mokraćni mlaz te tako smanjuju količinu mokraće koja nastaje u mokraćnom mjehuru nakon mokrenja.  

Djelatne tvari iz zelene zlatnice opuštaju glatke mišiće mokraćnih putova I postiže se olakšano mokrenje. Najčešće pogreške u terapiji te kako bi se osigurala najveća učinkovitost Urosala lady, mokraća treba biti lužnata, a to se postiže primjenom mliječnih proizvoda ili konzumacijom dvije žličice sode bikarbone te izbjegavanjem citričnog voća (limun, naranča i sl.), kiselih i gaziranih sokova, rajčice te većih doza vitamina C..

  • urološki čajevi i sokovi (brusnica) blagotvorno i dezinficirajuće djeluju na sluznicu mokraćnog mjehura. Istraživanjima je dokazano da sok brusnice sprečava pričvršćivanje bakterija na površinske stanice mokraćnog sustava,
  • treba izbjegavati pijenje crne kave, alkohola i gaziranih sokova,
  • održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema straga može smanjiti mogućnost prijenosa bakterija iz područja čmara na ušće mokraćne cijevi,
  • spolno aktivne žene, osobito ako koriste spermicidna sredstva ili dijafragmu, trebaju se posavjetovati s liječnikom. Apstinencija, promjena kontracepcijskog sredstva, eliminacija ili rjeđa uporaba dijafragme i spermicida trebala bi smanjiti učestalost ponovnih infekcija,
  • dokazano je da se pojava upale mokraćnog mjehura smanjuje ako žena nakon spolnog odnosa mokri, a prije planiranog odnosa uzima više tekućine. Operite se prije i poslije seksualnog odnosa i zamolite Vašeg partnera da učini isto,
  • da bi ste izbjegli razvoj bakterija u menstruacijskoj krvi, redovito mijenjajte tampone i uloške,
  • preporučuje se tuširati, a ne kupati u kadi,
  • izbjegavati duže zadržavanje u mokrom kupaćem kostimu,jer je vlažna sredina idealna za razvoj mikroorganizama, a najbolje bi ga bilo nakon kupanja presvući. Na plaži, betonu ili na ležaljkama uvijek sjediti na čistim, suhim ručnicima, jer su kupaći kostimi slaba barijera od bakterija i virusa,
  • tuširanje nakon bazena ili mora prva je linija obrane od mokraćnih infekcija,
  • izbjegavajti uporabu lužnatih sapuna, pjenušavih kupki, pudera i spreja za održavanje higijene intimnog dijela tijela. Ta sredstva mogu nadražiti mokraćnu cijev, te tako poticati upalu i bakterijsku infekciju,
  • izbjegavati usku odjeću poput uskih hlača, donjeg rublja. Uske hlače, na primjer, nadražuju mokraćnu cijev i onemogućuju prozračivanje genitalnog područja. Preporučuje se nositi pamučno, a ne sintetsko donje rublje, jer je vlažnost genitalnog područja pogodna za razmnožavanje bakterija,
  • mokrite kad god osjećate potrebu ili barem svaka 4 sata te
  • nastojite potpuno isprazniti mjehur prilikom mokrenja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]