Problematičan ten, masna kosa, višak kilograma – ginekološki pristup problemu

Dermatološki problemi, kao što su problematičan ten, masna kosa, zatim višak kilograma i slično česti su problem zbog kojega se, naročito adolescentice i žene generativne dobi, javljaju u ginekološku ambulantu, ponekad samoinicijativno, ponekad prema preporuci dermatologa.

No, neovisno jave li se najprije dermatologu ili ginekologu, potrebno je obaviti preglede kod oba specijalista (možda i kod još nekih, što će se procijeniti tijekom dijagnostičke obrade) i potom se odluka o liječenju donese zajednički. U podlozi navedenih dermatoloških problema često je ginekološki problem i to najčešće tzv. sindrom policističnih jajnika, engl. Polycystic ovary syndrome, PCOS.

To je vrlo kompleksan zdravstveni, preciznije endokrinološki poremećaj, a manifestira se različito. U nekih žena prevladavaju ginekološki simptomi, kao što su produljeni i ne-ovulacijski menstruacijski ciklusi, nemogućnost spontanog zanošenja (ili otežano ostvarenje spontane trudnoće), i slično, u drugih dermatološki, kao što su problematičan ten, masna kosa, višak tjelesne težine i drugo. Od simptoma sastrane drugih organskih sustava često se može razviti šećerna bolest i depresija.

U žena koje se s navedenim problemima jave u ginekološku ambulantu, dijagnostički je potrebno učiniti:

– uzeti detaljnu obiteljsku i osobnu anamnezu, s naglaskom na ginekološku
– detaljan fizikalni pregled (naročito obratiti pozornost na razvoj dojki, raspored masnog tkiva i procjenu dlakavosti)
– rutinski ginekološki pregled na ginekološkom stolu uz uzimanje uzoraka za tzv. PAPA-test
– ginekološki ultrazvučni pregled (vaginalnom sondom u žena koje imaju spolne odnose, odnosno abdominalnom/rektalnom sondom u žena koje nikada nisu imale spolne odnose)
– pretrage spolnih hormona i hormona štitnjače (poglavito obratiti pozornost na razine androgena, muških spolnih hormona, koji su i glavni „krivci” za vidljive estetske i dermatološke probleme)
– kompletnu krvnu sliku, test opterećenja glukozom, razinu inzulina, lipidogram; pretrage za funkciju jetre i pretragu urina
(Ponekad je potrebno, prvenstveno radi isključenja nekih drugih sindroma koji mogu doći u obzir, učiniti i dodatne pretrage, pai dijagnostički operacijski zahvat).

U osmišljavanju terapijskog plana, treba voditi računa o primarnom poremećaju koji je u podlozi kao i o najizraženijim vidljivim simptomima, odnosno o želji bolesnice. U tom smislu preporučaju se:

– lijekovi za regulaciju dijabetesa, za snižavanje razine androgena i za regulaciju razine masnoća u serumu
– antibiotici kod upalnih formi akna
– drugi dermatološki lijekovi i kozmetički postupci radi rješavanja ožiljaka, pretjerane dlakavosti i slično
– lijekovi za stimulaciju ovulacije (odnosno i neki drugi lijekovi za liječenje neplodnosti ili neki od drugih postupaka medicinski potpomognute oplodnje), ukoliko je žena jako motivirana za ostvarenje trudnoće u skorije vrijeme

U okviru ginekološkog pristupa, u žena koje ne planiraju trudnoću u skorije vrijeme, najčešće primjenjivani lijek su oralni hormonski kontraceptivi, OHK, kojima se postiže regulacija menstruacijskih ciklusa i razine hormona. U tom smislu potrebno je voditi računa o gestagenskoj komponenti oralnih hormonskih kontraceptiva, pa će ginekolog pri propisivanju OHK voditi računa i o tome.

Dakako, u korisnica OHK potrebno je raditi redovite kontrole (detaljne pretrage krvi, po potrebi i pretrage zgrušavanja krvi). Zdravstveni problemi koji uključuju poremećaj razine spolnih hormona i posljedične dermatološke probleme nisu jednostavni za rješavati – liječenje je dugotrajno s često ne odmah vidljivim rezultatima. Zbog toga, naročito mlađe žene, nerijetko odustaju od daljnjeg liječenja i traže pomoć alternativne medicine.

Stoga je za naglasiti kako je i u ovom slučaju važno imati povjerenja u liječnike i pridržavati se uputa (često upute podrazumijevaju i promjenu prehrambenih i higijenskih te ostalih životnih navika, što je malo teže za prihvatiti), jer je samo tako moguće i realno za očekivati uspjeh liječenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika