Sa ili bez epiziotomije

Epiziotomija, ili incizija perineuma (područja između rodnice i anusa) ili, kolokvijalnim izrazom rečeno, „rezanje u porodu“, ne tako davno bila je smatrana rutinskim zahvatom u vaginalnom porodu, zahvatom bez kojega vaginalni porod ne može proći.

Epiziotomija, ili incizija perineuma (područja između rodnice i anusa) ili, kolokvijalnim izrazom rečeno, „rezanje u porodu“, ne tako davno bila je smatrana rutinskim zahvatom u vaginalnom porodu, zahvatom bez kojega vaginalni porod ne može proći. Danas su se, međutim, stajališta promijenila, pa se nastoji vaginalni porod voditi bez epiziotomije. Opet zbog svih onih dobrobiti koje su se ranije pripisivale – upravo epiziotomiji.

Međutim, u nekim situacijama epiziotomija je neizbježna, tim se zahvatom preveniraju ozbiljne komplikacije koje su poznate i koje se mogu desiti u vaginalnom porodu. Naravno, neke se komplikacije mogu desiti i uz epiziotomiju, neke i prate epiziotomiju, no u slučajevima kada se procijeni kako je epiziotomija dobro rješenje, zapravo se procjeni kako su možebitne komplikacije zbog epiziotomije daleko manje nego ako se dalje porod nastoji voditi bez tog zahvata.

Postoje neke naznake još tijekom trudnoće, prije samog procesa rađanja, kako će epiziotomija biti neizbježna. U drugim slučajevima o tome odluku donose ginekolog i primalja koji su uz rodilju u tijeku samog poroda, u doba izgona.

Neke okolnosti koje još tijekom trudnoće upućuju kako će epiziotomija biti neizbježna su:

  • sa strane majke: niži rast, uska zdjelica, odnosno neproporcionalna u odnosu na procjenjenu veličinu djeteta, ranija fizička neaktivnost i mišićje dna male zdjelice bez tonusa i slično;
  • sa strane fetusa: ultrazvučno procjenjeno veliko dijete, ili veliko u odnosu na mjere zdjelice majke, položaj/stav fetusa i drugo.

Neke okolnosti koje indiciraju epiziotomiju u samom tijeku porođaja su:

  • potreba da se započeti porod što hitnije dovrši započetim vaginalnim putem (npr. zbog pre/patološkog CTG-zapisa, obilnijeg krvarenja, zastoja ramena u porodu, zbog primjene vakuum-ekstraktora i drugo);
  • procjena kako je dijete veće od ranije ultrazvučne procjene i drugo.

U nekim situacijama, iznimno rijetkim, porod započne kao vaginalni, u samom tijeku poroda procijeni se kako je potrebno napraviti epiziotomiju koja se i učini, a potom se postavi i indikacija za hitno dovršenje poroda operativnim putem, carskim rezom. Takav slijed događaja poznata je i opisana komplikacija, ne greška, koja se ipak dešava iznimno rijetko.

Naravno, u porodništvu i rađaonici stvari nisu ovako jednostavne kako su prikazane u ovom tekstu. Ali je jasno pokazano o čemu sve ginekolozi i primalje razmišljaju dok je mlada obitelj u iščekivanju svog potomka, što je i bila nit vodilja u sastavljanju ovog teksta, zapravo kratkog vodiča.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika