Samopomoć kod ginekoloških tegoba

„Samopomoć“ – kako se definira ovaj termin, što to zapravo znači, je li to pozitivno ili nije, napokon, kako ginekolozi gledaju na pokušaje „samoliječenja“ od strane pacijentica?

Znati si i moći si pomoći kada nije moguće odmah do ginekologa

Odgovorno posegnuti za mjerama samopomoći pozdravljamo. Štoviše, u sadašnjem trenutku globalne pandemije, preopterećenosti zdravstvenog sustava i restriktivnih mjera, ovakvo ponašanje i potičemo.

Samopomoć kod ginekoloških tegoba uključuje široku lepezu postupaka, sredstava i medikamenata koje žena sama može i smije poduzeti s ciljem rješavanja nekih ginekoloških tegoba i unapređenja svojega ginekološkog zdravlja.

Najčešće ginekološke tegobe u žena svih dobnih skupina su infekcije donjeg dijela genitalnog trakta, koje se manifestiraju raznim i nespecifičnim simptomima. Do nekog trenutka žena takve blaže simptome ignorira, no kada isti postanu izraženiji, neugodniji, s većim reperkusijama na svakodnevno funkcioniranje, tada je postupanje ipak neizbježno.

Iscjedak, svrbež, pečenje, …

Uobičajene i česte smetnje u ovom kontekstu su pojačani vaginalni iscjedak, ponekad karakterističnog mirisa, svrbež i pečenje u području vanjskog spolovila, bolnost kod spolnih odnosa i slično.

Treba li zbog ovih simptoma žena hitno na ginekološki pregled? Ako ima mogućnosti – da (najčešće je to moguće u sustavu privatnog zdravstva), no nije neophodno. Ono što sama može napraviti prije dogovorenog pregleda je u ljekarni ljekarniku navesti smetnje koje ima i kupiti vaginalete i kremu koje će ljekarnik preporučiti. Važno je sjetiti se i reći ako postoji alergija na neki lijek ili komponentu lijeka, čak i ako ljekarnik ovu informaciju zaboravi pitati. Naime, neki od ovih lijekova, za ove najčešće simptome genitalnih infekcija u slobodnoj su prodaji i obično se poboljšanje primijeti kroz 2-3 dana. Ako smetnje ne nestanu iza provedenog liječenja, pregled ginekologa je neophodan.

Bolovi …

Sljedeći po učestalosti razlog koji ženu bilo koje dobi dovodi ginekologu su bolovi u abdomenu. I u ovim situacijama je moguće u ljekarni kupiti neki lijek protiv bolova, koji je u slobodnoj prodaji. Važno je sjetiti se i reći ako postoji alergija na neki lijek ili komponentu lijeka, čak i ako ljekarnik ovu informaciju zaboravi pitati. Ono što se kupuje bez liječničkog recepta i uzima u dozvoljenim dozama trebalo bi dovesti do poboljšanja već isti ili sljedeći dan. Ako se to ne desi, pregled ginekologa je obavezan. Također je potrebno reći kako analgetik koji je u slobodnoj prodaji u ljekarni i kojega se uzme u preporučenoj dozi neće pogoršati stanje ako se radi i o nekoj dijagnozi zbog koje će biti potrebna hitna operacija.

Kućna apoteka

Osim ovih lijekova koji su u slobodnoj prodaji i koji mogu biti sastavni dio tzv. kućne apoteke, samopomoć kod ginekoloških tegoba podrazumijeva i primjenu odgovarajućeg sredstva za intimnu higijenu, odgovarajuće druge higijenske potrepštine kod menstruacije, odgovarajuću higijenu prije i poslije spolnog odnosa i druge uzuse odgovornog spolnog ponašanja i slično.

Drugih akutnih ginekoloških tegoba koje bi se mogle početi rješavati postupcima iz područja samopomoći zapravo i nema.

Google-doktor NIJE vaš prijatelj

Na kraju ovog osvrta mora se naglasiti kako je veliki neprijatelj zdravlju općenito, ne samo ginekološkom, tzv. Google-doktor. Tražiti savjete po bespućima interneta upisivanjem simptoma u Google-tražilicu nije pametno postupanje i nikako nije ono što se zove samopomoć.

U ovoj Ginekološkoj kolumni ima jako puno tekstova s najrazličitijim ginekološkim temama, te tisuće pitanja i odgovora na stvarne situacije. Ovo je internetski sadržaj koji možemo odgovorno preporučiti i u ovom kontekstu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika