Strahovi i reprodukcija u žena

Jednom postignuta trudnoća u žene s PCOSom (najčešće primjenom lijekova), dalje napreduje kao bilo koja druga trudnoća, dakle sam tijek trudnoće može biti sasvim uredan, a mogu ju pratiti i određeni problemi, koji nemaju (ne moraju) imati direktne veze s PCOS-om.

U trenutku kada se žena odluči za majčinstvo, nađe se pred mnoštvom pitanja, koja mahom započinju sa “Što ako …” i slično. Ako ima i neke ginekološke probleme, pitanja i strahova je još i više. Najčešće njene bojazni tiču se toga hoće li se uz ginekološki problem koji ima uspjeti ostvariti kao (biološka) majka, hoće li se trudnoća desiti spontano ili će biti potreban neki postupak medicinski potpomognute oplodnje, hoće li trudnoća, kada se ipak ostvari, protjecati uredno i tako dalje.
Od ginekoloških stanja koja buduću trudnicu tjeraju u, nećemo pretjerati kažemo li – očaj, ima više. U ovom tekstu razmotrit ćemo ukratko nekoliko najčešćih. O svemu smo ranijih godina detaljno pisali i svakoj temi posvetili nekoliko tekstova. U svakodnevnom radu vidimo kako nejasnoća i pitanja i dalje ima mnogo, pa zaključujemo kako nikada nije naodmet iznova podsjećati na važne teme.

Endometrioza i trudnoća.

Uz endometriozu je česta smanjena reprodukcijska sposobnost, iako nije zapravo sasvim jasno zašto. Ako do trenutka kada se odluči za potomstvo ženi nije dijagnosticirana endometrioza, u tijeku dijagnostičke obrade neplodnosti u oko 35% neplodnih žena ustanovi se kako je upravo ona uzrok problema.
Važno je zapamtiti da sama dijagnoza endometrioze ne znači kako žena nikada neće postati biološka majka, a upravo je to pitanje s kojim se u svakodnevnom radu često susrećem.
Jednom ostvarena trudnoća iza liječenja endometrioze, neovisno postigne li se spontano ili iz postupka medicinske oplodnje, dalje napreduje kao i svaka „obična” trudnoća.

Sindrom policističnih jajnika i trudnoća.

Prema nekim istraživanjima, oko 6-7% žena generativne dobi imaju PCOS, a od njih gotovo 25% ni ne zna da ima PCOS, dok se ne pojavi problem neplodnosti.
Razlog smanjenoj plodnosti/neplodnosti je razumljiv. Naime, PCOS je povezan i s određenim odstupanjima u statusu spolnih hormona, pa žene s PCOSom gotovo u pravilu imaju anovulatorne menstruacijske cikluse.
Jednom postignuta trudnoća u žene s PCOSom (najčešće primjenom lijekova), dalje napreduje kao bilo koja druga trudnoća, dakle sam tijek trudnoće može biti sasvim uredan, a mogu ju pratiti i određeni problemi, koji nemaju (ne moraju) imati direktne veze s PCOS-om.
Ako trudnoća ni na koji način ne bi bila moguća, kao zadnja opcija postoji i mogućnost surogat-majke, odnosno posvojenje.

Miomi i trudnoća.

Miome maternice ima 20-50% žena generativne dobi. Oni imaju tendenciju rasta tijekom trudnoće, te, ovisno o veličini i smještaju, mogu komplicirati trudnoću, a ponekad diktiraju i način poroda. Uz miome, neovisno o tome ima li žena određene smetnje ili ne, postoji veća mogućnost spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja, pa se takva trudnoća prati kao (uvjetno) rizična.
Manji miomi u pravilu ne uzrokuju nikakve probleme, no veći mogu uzrokovati određene komplikacije i u samom tijeku trudnoće i poroda.
Ako trudnoća i porod proteknu bez većih komplikacija, rješavanje mioma maternice ostavlja se za razdoblje iza puerperija.

Ginekološki rak i trudnoća.

Odmah na početku ćemo reći kako je trudnoća, spontana ili medicinski potpomognuta moguća i u žena koje se liječe od ginekološkog raka, odnosno koje su izliječene, odnosno u kojih se definitivno liječenje planira za vrijeme iza ostvarene trudnoće. Naravno, sve ovisi o stadiju bolesti, o histološkom tipu raka, o terapijskim mogućnostima, o kondiciji i o dobi žene itd.
Uz neke maligne bolesti, naročito u početnoj fazi bolesti, od kojih je žena bolovala i liječila se prije trudnoće moguće je zanijeti i iznijeti trudnoću do kraja. Uz neke druge maligne bolesti (bilo zbog odstranjenja reproduktivnih organa, bilo zbog agresivnog liječenja, bilo zbog uznapredovalog stadija bolesti) iako je žena u generativnoj dobi, trudnoća nije moguća.
Žena koja zanese tijekom liječenja od neke maligne bolesti ili u koje se maligna bolest pojavi u trudnoći predstavlja ogroman problem liječnicima – mora se pravilno procijeniti kolika je opasnost za trudnicu i nerođeno dijete od ne-liječenja, odnosno liječenja. Ako se odluči provoditi liječenje, potrebno je procijeniti pravi trenutak i modalitet liječenja.
Ponekad treba donijeti odluku čiji život spašavati – trudnice ili nerođenog djeteta.

Prema interesu, ovaj popis strahova kada je u pitanju reprodukcija u žene će se obnavljati i dopunjavati. Pozivamo vas na suradnju.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Menopauza

Ukoliko sam u menopauzi i bez menstruacije već 4 godine – smijem li imati spolne odnose bez zaštite i straha da ne ostanem trudna?

Folna kiselina

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Niski progesteron

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Dijete

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Beta HCG

Testovi na trudnoću – najčešća pitanja

Gdje se može nabaviti test na trudnoću? Vrlo jednostavno, može se kupiti u svakoj ljekarni. Na što se mora obratiti pozornost? Obavezno slijediti upute! Kako upotrijebiti test? Kako očitati rezultate testa? Proizvođači nude različite opcije. Npr. odmah se detektira rezultat u vidu trudnoće ili nije trudnoća, kod digitalnih testova. Neki testovi nude smajlića ili bilo […]

Ejkaulacija

Ako partner nije ejakulirao u mene, koristili smo zaštitu i popila sam tabletu za dan poslije – postoji li šansa da sam trudna?

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Imam sve simptome trudnoće – mislite li da sam trudna?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]

Ginekologija

Testovi na trudnoću – II dio

Koje vrste testova postoje? Postoje dvije metode određivenje hCG-a, iz krvi odnosno seruma ili iz mokraće. Oni određuju ukupnu molekulu hCG-a, a ne podjedinice. Test iz krvi (seruma) To su vrlo precizni testovi, ne samo da pokazuju prisutnost korionskog gonadotropina već pokazuju i njegovu vrijednost. Ako je vrijednost ispod 5 IU/L rezultat testa se smatra […]

Ginekologija

Intrauterini uložak i trudnoća – molim savjet