Strahovi i reprodukcija u žena

Jednom postignuta trudnoća u žene s PCOSom (najčešće primjenom lijekova), dalje napreduje kao bilo koja druga trudnoća, dakle sam tijek trudnoće može biti sasvim uredan, a mogu ju pratiti i određeni problemi, koji nemaju (ne moraju) imati direktne veze s PCOS-om.

U trenutku kada se žena odluči za majčinstvo, nađe se pred mnoštvom pitanja, koja mahom započinju sa “Što ako …” i slično. Ako ima i neke ginekološke probleme, pitanja i strahova je još i više. Najčešće njene bojazni tiču se toga hoće li se uz ginekološki problem koji ima uspjeti ostvariti kao (biološka) majka, hoće li se trudnoća desiti spontano ili će biti potreban neki postupak medicinski potpomognute oplodnje, hoće li trudnoća, kada se ipak ostvari, protjecati uredno i tako dalje.
Od ginekoloških stanja koja buduću trudnicu tjeraju u, nećemo pretjerati kažemo li – očaj, ima više. U ovom tekstu razmotrit ćemo ukratko nekoliko najčešćih. O svemu smo ranijih godina detaljno pisali i svakoj temi posvetili nekoliko tekstova. U svakodnevnom radu vidimo kako nejasnoća i pitanja i dalje ima mnogo, pa zaključujemo kako nikada nije naodmet iznova podsjećati na važne teme.

Endometrioza i trudnoća.

Uz endometriozu je česta smanjena reprodukcijska sposobnost, iako nije zapravo sasvim jasno zašto. Ako do trenutka kada se odluči za potomstvo ženi nije dijagnosticirana endometrioza, u tijeku dijagnostičke obrade neplodnosti u oko 35% neplodnih žena ustanovi se kako je upravo ona uzrok problema.
Važno je zapamtiti da sama dijagnoza endometrioze ne znači kako žena nikada neće postati biološka majka, a upravo je to pitanje s kojim se u svakodnevnom radu često susrećem.
Jednom ostvarena trudnoća iza liječenja endometrioze, neovisno postigne li se spontano ili iz postupka medicinske oplodnje, dalje napreduje kao i svaka „obična” trudnoća.

Sindrom policističnih jajnika i trudnoća.

Prema nekim istraživanjima, oko 6-7% žena generativne dobi imaju PCOS, a od njih gotovo 25% ni ne zna da ima PCOS, dok se ne pojavi problem neplodnosti.
Razlog smanjenoj plodnosti/neplodnosti je razumljiv. Naime, PCOS je povezan i s određenim odstupanjima u statusu spolnih hormona, pa žene s PCOSom gotovo u pravilu imaju anovulatorne menstruacijske cikluse.
Jednom postignuta trudnoća u žene s PCOSom (najčešće primjenom lijekova), dalje napreduje kao bilo koja druga trudnoća, dakle sam tijek trudnoće može biti sasvim uredan, a mogu ju pratiti i određeni problemi, koji nemaju (ne moraju) imati direktne veze s PCOS-om.
Ako trudnoća ni na koji način ne bi bila moguća, kao zadnja opcija postoji i mogućnost surogat-majke, odnosno posvojenje.

Miomi i trudnoća.

Miome maternice ima 20-50% žena generativne dobi. Oni imaju tendenciju rasta tijekom trudnoće, te, ovisno o veličini i smještaju, mogu komplicirati trudnoću, a ponekad diktiraju i način poroda. Uz miome, neovisno o tome ima li žena određene smetnje ili ne, postoji veća mogućnost spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja, pa se takva trudnoća prati kao (uvjetno) rizična.
Manji miomi u pravilu ne uzrokuju nikakve probleme, no veći mogu uzrokovati određene komplikacije i u samom tijeku trudnoće i poroda.
Ako trudnoća i porod proteknu bez većih komplikacija, rješavanje mioma maternice ostavlja se za razdoblje iza puerperija.

Ginekološki rak i trudnoća.

Odmah na početku ćemo reći kako je trudnoća, spontana ili medicinski potpomognuta moguća i u žena koje se liječe od ginekološkog raka, odnosno koje su izliječene, odnosno u kojih se definitivno liječenje planira za vrijeme iza ostvarene trudnoće. Naravno, sve ovisi o stadiju bolesti, o histološkom tipu raka, o terapijskim mogućnostima, o kondiciji i o dobi žene itd.
Uz neke maligne bolesti, naročito u početnoj fazi bolesti, od kojih je žena bolovala i liječila se prije trudnoće moguće je zanijeti i iznijeti trudnoću do kraja. Uz neke druge maligne bolesti (bilo zbog odstranjenja reproduktivnih organa, bilo zbog agresivnog liječenja, bilo zbog uznapredovalog stadija bolesti) iako je žena u generativnoj dobi, trudnoća nije moguća.
Žena koja zanese tijekom liječenja od neke maligne bolesti ili u koje se maligna bolest pojavi u trudnoći predstavlja ogroman problem liječnicima – mora se pravilno procijeniti kolika je opasnost za trudnicu i nerođeno dijete od ne-liječenja, odnosno liječenja. Ako se odluči provoditi liječenje, potrebno je procijeniti pravi trenutak i modalitet liječenja.
Ponekad treba donijeti odluku čiji život spašavati – trudnice ili nerođenog djeteta.

Prema interesu, ovaj popis strahova kada je u pitanju reprodukcija u žene će se obnavljati i dopunjavati. Pozivamo vas na suradnju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika