Erektilna disfunkcija i kardiološki pacijent

Erektilna disfunkcija (ED) je nesposobnost postizanja i/ili održavanja erekcije dovoljno čvrste za zadovoljavajući spolni odnos u trajanju duljem od tri mjeseca.

Erektilna disfunkcija (ED) je nesposobnost postizanja i/ili održavanja erekcije dovoljno čvrste za zadovoljavajući spolni odnos u trajanju duljem od tri mjeseca. Ovo je simptom sa kojim se sučava više od 30% muškaraca u dobi 40-70 god. Kardiovaskularne bolesti (KVB) i vaskulogena erektilna disfunkcija dijele čimbenike rizika (dob, hiperlipidemija, arterijska hipertenzija, šećerna bolest, pušenje, pretilost, metabolički sindrom, depresija i sedentarni stil života). Zbog užeg promjera penilnih arterija (1-2 mm) od koronarnih arterija (3-4 mm) se erektilna disfunkcija javlja 2-3 god. prije simptoma KVB, a 3-5 god. prije kardiovaskularnih događaja što je čini pretkazateljem koronarne bolesti srca i ranim biljegom polivaskularne bolesti. Prediktivna vrijednost ED za ishemijsku bolest srca je veća kod muškaraca 40-49 god. života u usporedbi sa starijima od 70 god. Zato bolesnici s ED zahtijevaju praćenje, adekvatnu regulaciju čimbenika kardiovaskularnog rizika i rano otkrivanje KVB.

Prije dijagnoze vaskulogene erektilne disfunkcije treba isključiti patološka stanja mokraćnog i endokrinog sustava kao i neurološke te psihogene uzroke. Potrebno je voditi računa o tome da neki lijekovi (beta blokatori, tiazidiski diuretici, psihijatrijski lijekovi i antiandrogeni) mogu uzrokovati ED.

Osnovno liječenje vaskulogene ED je adekvatna kontrola čimbenika rizika. Svakako je neophodan prestanak pušenja uz smanjenje energetskog unosa hranom te povećanje tjelesne aktivnosti. Bolesnici sa dobro reguliranom hipertenzijom, hiperlipidemijom ili šećernom bolesti imaju nižu pojavnost ED od osoba sa lošom regulacijom ovih bolesti. Terapija statinima čak poboljšava erektilnu funkciju (učinak pleiotropnih protuupalnih i antioksidativnih učinaka).

Prva terapijska opcija u liječenju ED su inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (PDE-5). Navedeni enzim se nalazi u kavernoznom tijelu i glatkim mišićima krvnih žila. Njegovom inhibicijom se postiže opuštanje glatke muskulature i vazodilatacije što uzrokuje erekciju. Ovi lijekovi ne povećavaju rizik od velikih kardiovaskularnih događaja niti pogoršavaju ishemiju ili toleranciju napora u bolesnika sa poznatom ishemijskom bolesti srca. Treba naglasiti da ove lijekove ne mogu uzimati bolesnici koji uzimaju nitrate (PDE-5 inhibitori inhibiraju razgradnju cGMP, a nitrati stimuliraju produkciju cGMP što može uzrokovati hipotenziju i slabiju perfuziju miokarda). Nije preporučljivo liječnje ovim lijekovima ni kod bolesnika koji imaje nestabilnu anginu pectoris kao i šest mjeseci nakon preboljenog infarkta miokarda. Nuspojave kod lijekova prve generacije (sildenafil, vardenafil i tadalafil) su glavobolja, dispepsija i crvenilo lica. Sildenafil može uzrokovati smetnje vida, a tadalafil mialgije. Uzrok ovih nuspojava je inhibicija drugih fosfodiesteraza radi nedovoljna selektivnosti ovih lijekova. Radi toga je razvijena druga generacija visokoselektivnih inhibitora PDE-5 (avanafil). Svi lijekovi iz ove skupine (prva i druga generacija) su dostupni na našem tržištu.

Usprkos značajnom napretku u dijagnozi erektilne disfunkcije, tretiranju čimbenika kardiovaskularnog rizika kao i specifičnim terapijskim postupcima, određeni broj bolesnika ne odgovara na terapiju inhibitorima fosfodiesteraze 5 ili na primjenu drugih farmakoterapijskih opcija (najčešće davanje vazoaktivnih tvari u kavernozno tijelo penisa). Za njih su rezervirani ostali terapijski modaliteti koji uključuju kirurške intervencije, penilne proteze i sl.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika