Tumori srca

Primarni tumori srca su rijetki. Njihova prevalencija je manja od 1 na 1000, odnosno incidencija im je oko 0,02%. Od toga je 75% primarnih tumora benigno. To je heterogena skupina tumora koja može zahvatiti bilo koju srčanu strukturu. Češće se javljaju metastatski tumori, incidencija ima je 5-6%. odnosno sekundarni tumori.

Simptomi koje tumori uzrokuju ovise o morfologiji tumora i njegovoj lokalizaciji. Simptomi se mogu podijeliti u četiri skupine:

  1. Sistemski simptomi: povišena tjelesna temperatura, bolovi u zglobovima, gubitak na tjelesnoj težini sve do kaheksije, opći umor
  2. Simptomi zbog emboličkih incidenata: pojava plućne ili sistemske tromboembolije
  3. Simptomi od strane srca: tumor ometa srčanu funkciju, protok krvi, dovodi do smetnji provođenja električnih impulsa (aritmije, srčani blokovi). Oni mogu uzrokovati gubitke svijesti, zaduhu, bol u grudima, osjećaj lupanja srca.
  4. Simptomi nastali zbog metastaza malignog tumora srca, a ovise o lokalizaciji metastaza i zahvaćenom organu

Znakovi bolesti prilikom pregleda bolesnika koji nas mogu uputiti da se postavi sumnja na tumor srca su šum na srcu prilikom auskultacije srca, zatajenje srca i pojava plućnog edema, poremećaji srčanog ritma, slabokrvnost.

Ultrazvuk (UZV) srca je prvi dijagnostički postupak kojim se postavlja dijagnoza tumora, njegova veličina, raširenost. Također se koristi kompjuterizirana tomografija (CT), magnetna rezonanca, te uz UZV se koriste u praćenju liječenja, postoperativno i u daljnjim kontrolama.

Benigni tumori srca su: miksom (najčešći, 50%), rabdomiom, fibrom, lipom, angiom, papilom, teratom, leiomiom, ksantom.

Maligni tumori srca su: sarkom (rabdomiosarkom, fibrosarkom, angiosarkom), hemangioblastom, mezoteliom perikarda.

Miksomi su najčešći benigni tumori srca. Javljaju se u srčanim kavitetima i to najčešće u lijevoj pretklijetki srca (75%), u desnoj pretklijetki 23%, a ostali mali broj slučajeva u klijetkama. Svojim rastom može dovesti do opstrukcije protoka krvi i time posljedično do znakova srčanog zatajenja. U nekim slučajevima može se dio tumora ili ugruška krvi s površine tumora odvojiti i ući u arterijsku cirkulaciju što uzrokuje plućnu arterijsku emboliju ili cerebrovaskularni inzult. Dijagnozu miksoma postavljamo UZV-om srca. Liječi se kirurškom resekcijom tumora. Nakon operativnog odstranjenja očekuje se manje od 5% ponovnog javljanja miksoma.

I drugi benigni tumori mogu uzrokovati različite simptome ovisno o svojoj lokalizaciji i veličini. Dijagnoza se najčešće postavlja UZV-om, ali je često potrebna dodatna obrada CT-om, MR-om, a ponekad je potrebna i biopsija. Liječenje i drugih benignih tumora je operativno, osobito ako uzrokuju simptome.

Rabdomiomi se najčešće javljaju u ranoj dječjoj dobi, češće kod djece koje boluju od tuberozne skleroze. Mogu biti multipli. Simptomi koje uzrokuje ovaj tumor povezani su s opstrukcijom cirkulacije i aritmijama.

Maligni tumori srca su znatno rjeđi od benignih tumora. Najčešći maligni tumori su sarkomi i većinom se javljaju u dobi od 20. do 50. godine života. Najčešće zahvaćaju srčane pretklijetke, brzo rastu, infiltriraju srčane strukture i okolicu, metastaziraju. Uzrokuju simptome srčanog zatajenja zbog opstrukcije srčanih kaviteta, aritmije, srčani zastoj, tamponadu srca. Osnovna terapija je kirurška resekcija, kemoterapija i zračenje. Medikamentozna terapija je potrebna za kontrolu simptoma. Što se ranije postavi dijagnoza uspjeh liječenja je bolji.

Češće se javljaju u srcu sekundarni tumori,  odnosno tumori kao posljedica metastaziranja primarnih malignih tumora lokaliziranih u drugim organima. Oni mogu zahvatiti bilo koju srčanu strukturu, ali najčešće miokard i perikard i većinom su multipli. Mogu uzrokovati simptome iste kao i primarni tumori srca. Manifestiraju se perikardijalnim izljevom, aritmijama, srčanim zatajenjem, opstrukcijom cirkulacije krvi u srcu. Svim bolesnicima koji boluju od maligne bolesti, a razviju srčane simptome, savjetuje se učiniti UZV srca. U liječenju se koristi kemoterapija i resekcija tumora.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika