Putna ljekarna – 1. dio

Dolaskom lijepog vremena budi se i naša želja za putovanjem. Kako bi doživljaj bio bez stresa bitno je dobro se pripremiti. Putna ljekarna je bitna, pogotovo ukoliko se spremate na put u strane zemlje ili na dulje vrijeme.

Što bi sve trebala sadržavati putna ljekarna?

Važno je naglasiti da putna ljekarna sadrži lijekove i pomagala koji su dostupni bez recepta i mogu riješiti tegobe i stanja koja ne zahtijevaju pregled liječnika.

Bolest putovanja može pokvariti i najljepšu pustolovinu. Mučnina i povraćanje mogu se spriječiti uzimanjem tablete koja sadrži lijek dimenhidrinat, različitih kombinacija s ekstraktom đumbira, homeopatskih pripravaka pa čak i stavljanjem akupresurnih narukvica. Tablete dimenhidrinata nisu pogodne za djecu mlađu od 5 godina i trudnice bez savjetovanja s liječnikom.

Odlazak u zemlje različite klime i prehrane je uzbudljiv, no često uzrokuje poteškoće probavnog sustava. Prilikom putovanja u stranu zemlju bitno je provjeriti je li voda dobra za piće te prehrambene navike lokalnog stanovništva.

Onečišćena voda, uporaba začina, nepravilno skladištene namirnice mogu dovesti do neravnoteže crijevne mikrobiote. Pojava proljeva i povraćanja za vrijeme putovanja nije rijetka. Kako bi se simptomi crijevnih viroza što prije ublažili, dobro je uz sebe imati probiotike i lijek za zaustavljanje proljevastih stolica (loperamid, racekadotril). Česta i jaka povraćanja i proljevaste stolice iscrpljuju organizam i uzrokuju dehidraciju. Bitno je nadoknaditi ne samo tekućinu nego i elektrolite – soli koji se gube zajedno s tekućinom. Stoga je uputno u putnu ljekarnu staviti i oralne rehidracijske otopine (ORS), koje danas znaju biti u kombinaciji s probioticima. Sredstva koja uklanjaju višak kiseline u želucu – antacidi, mogu ublažiti neugode zbog prejedanja i hrane na koju nismo navikli.

Zatvor je još jedna neugodna pojava promjene podneblja i prehrane. Ukoliko ste svjesni ovoga problema, putna ljekarna bi trebala sadržavati i neki od dostupnih laksativa – tablete, čepiće ili čajeve.

Odlazak u tople krajeve je uvijek uzbudljiv, no kao i ljetni godišnji uz sebe veže izlaganje jakom sunčevom zračenju. Kod organiziranih putovanja se ne može izbjeći boravak na jakom suncu stoga je jako bitno paziti na pravilnu zaštitu. Pokrivala za glavu, duga prozračna odjeća, kreme s visokim zaštitnim faktorom i voda su bitni za prevenciju opeklina i sunčanice.

Manje ozljede su često dio odlaska na godišnji, pogotovo ako putujete s djecom. Putna ljekarna bi trebala sadržavati i flastere različitih veličina, sterilne komprese, sredstvo za dezinfekciju rana i ogrebotina (sprej, krema s antiseptikom, antibiotski prašak ili gel i slično). Ako putovanje uključuje i duže pješačenje ili planinarenje dobro je uključiti i flastere protiv žuljeva. Tu svoje mjesto mogu naći i pinceta, škarice, krema, gel ili sprej za ublažavanje bolova, magnezij.

Svaka bi putna ljekarna morala sadržavati i sredstvo protiv temperature i bolova – u slobodnoj je prodaji veliki broj analgetika (paracetamol, ibuprofen, ketoprofen, naproksen) u različitim oblicima za različite dobne skupine. Uz analgetike dobro je spremiti i toplomjer.

Alergijske reakcije mogu se desiti u bilo koje doba godine. U ljekarnama se mogu kupiti lijekovi protiv alergije – antihistaminici. Kožne alergijske reakcije, bilo na sunce ili ubode mogu se ublažiti mazanjem gelom ili kremom koji sadrže antihistaminik ili pak biljna sredstva za ublažavanje iritacija, kao što su aloe vera, ekstrakt kamilice i slično.

Ronjenje u moru ili bazenu i višak ušnog voska (cerumena) može rezultirati problemima. Iritacija ili upala uha zbog zadržavanja vode može se spriječiti uporabom kapi ili sprejeva za higijenu ušne školjke.

Iritacija oka se također može pojaviti zbog izlaganja uvjetima zagađenog zraka, klima uređaja, vjetra, alergena. Kapi za vlaženje oka ili ublažavanje iritacije mogu pomoći i ublažiti tegobe. Time se putna ljekarna napunila…

Problemi sa spavanjem zbog promjene okoline, kreveta i drugačijeg dnevnog ritma također mogu umanjiti zabavu na putovanju. Putna bi ljekarna trebala sadržavati i tablete s melatoninom, valerijanom, hmeljom i drugim biljnim drogama koje mogu pomoći kod nesanice. Čepići za uši će pomoći kod buke, bilo da se radi o prometu ili cimeru koji hrče.

Putovanja s djecom su uvijek zahtjevnija, pogotovo ako putujemo izvan zemlje ili na mjesto gdje nema liječnika i ljekarnika. Potrebno je misliti na sve moguće scenarije koji se s djetetom mogu dogoditi…

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika