Glavobolja „zbog tableta“

Iako je „zlatno pravilo“ u liječenju glavobolja uzeti lijek što je moguće ranije u dovoljno visokoj dozi, potreban je oprez jer prekomjereno uzimanje analgetika dovodi do glavobolje…

Iako je „zlatno pravilo“ u liječenju glavobolja uzeti lijek što je moguće ranije u dovoljno visokoj dozi, potreban je oprez jer prekomjereno uzimanje analgetika dovodi do glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova (engl. medication overuse headache – MOH), poznate i kao povratne (engl. rebound) glavobolje.
Ovaj oblik glavobolje predstavljaju treći najčešći uzrok glavobolje (nakon tenzijske i migrenske glavobolje) te su češće u žena u dobi između 30 i 40 godina života, iako se mogu javiti u bilo koje doba životnog vijeka. Obično nastaju kod osoba koje imaju epizodičku migrenu ili tenzijsku glavobolju koja se s vremenom transformira u kronični oblik (više od 15 glavobolja mjesečno) zbog čega bolesnici počinju svakodnevno uzimati analgetike zbog boli, ali i zbog straha od povratka glavobolje. Bilo koji analgetik može dovesti do glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova, međutim najbrže i najčešće to dovode kombinirani pripravci koji u sebi sadrže kofein i kodein, opioidni analgetici i triptani. Smatra se da uzimanje više od 15 tableta običnih analgetika (ibuprufena, ketoprofena, paracetamola, deksketoprofena itd.) ili preko 10 tableta triptana mjesečno u razdoblju dužem od 3 mjeseca dovodi do razvoja tog tipa glavobolje. Veliki je problem što su kombinirani pripravci analgetika (obično kombinacija paracetamola, kofeina i kodeina) koji najbrže dovode do „glavobolje zbog tableta“ dostupni u u ljekarnama bez recepta. Također osobito veliki rizik imaju bolesnici koji uzimaju opioidne analgetike (npr. tramadol). 

Prema kriterijima Međunarodne klasifikacije glavobolja, u ovom se slučaju radi o glavobolji koja je prisutna više od 15 dana mjesečno, a takvi bolesnici uzimaju analgetike svakodnevno duže od 3 mjeseca i bez obzira na uzeti analgetik, intenzitet i frekvencija glavobolje se pogoršava. Potvrda dijagnoze je izostajanje glavobolje unutar 2 mjeseca nakon prestanka uzimanja analgetika. Glavobolje su vrlo česte u općoj populaciji i problem nastaje kada se bolesnici liječe sami, bez savjetovanja s liječnikom obiteljske medicine ili specijalistom neurologom.

Princip liječenja tog tipa glavobolje je da se nakon detaljno uzete anamneze i neurološkog pregleda bolesnika procijeni o kojem se tipu glavobolje radi, odnosno koja primarna glavobolja (najčešće migrena ili tenzijska glavobolja) je dovela do potrebe prekomjernog uzimanja lijekova. Pri tome, neurolog će procijeniti može li se liječenje tih bolesnika provesti ambulantno ili je potrebna hospitalizacija. U oba slučaja neophodno je odmah ili postupno (u slučaju kad je uzročnik kombinirani pripravak ili opioiodni analgetik) prestati uzimati analgetik. Bolesnike koji nisu hospitalizirani posebno treba upozoriti na mogući razvoj „sindroma ustezanja“ te je moguće da im kroz nekoliko dana dođe do pogoršanja glavobolje uz druge popratne simptome tipa mučnine, povraćanja, povišenja krvnog tlaka, lupanja srca, poremećaja spavanja, psihomotornog nemira i nervoze. U nekih bolesnika samo izostavljanje analgetika dovest će do prestanka glavobolje, dok će se u drugih bolesnika javiti povremena glavobolja istog ritma kakva je bila prije uzimanja lijekova u prekomjernoj dozi.

Nakon detaljnog uvida u tip glavobolje (uglavnom se postavi dijagnoza migrene ili tenzijske glavobolje) u nekih je bolesnika potrebno uvesti profilaktičku terapiju (lijek koji se uzima svaki dan). Istraživanja su pokazala da oko 70% bolesnika s glavoboljama „zbog tableta“ uspije prestati s redovnim uzimanjem analgetika i potom se osjećaju puno bolje, dok 30% ljudi nakon početnog poboljšanja ponovo počinju uzimati analgetike, i to obično neki drugi u prevelikoj mjeri. Stoga u tih bolesnika potrebna je suradnja (multidisciplinarni pristup) koji uključuje liječnike obiteljske medicine, neurologa, psihologa i psihijatra budući da su ti bolesnici vrlo često i depresivni.
Kao što je rečeno na početku, „zlatno pravilo“ u liječenju glavobolje je uzeti odgovarajući analgetik na početku glavobolje i to u odgovarajućoj terapijskoj dozi, međutim najviše 15 tableta mjesečno „običnih“ analgetika ili do 10 tableta triptana. Također potrebno je izbjegavati lijekove koji sadrže kodein i kofein budući da njihova kontinuirana uporaba dovodi do svakodnevne glavobolje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika