Numularna glavobolja

Numularna glavobolja je jedna od vrlo rijetkih primarnih glavobolja, iako iza tog tipa glavobolje…

Numularna glavobolja je jedna od vrlo rijetkih primarnih glavobolja, iako iza tog tipa glavobolje može se kriti i maligni proces zbog čega je neophodna obrada. Prevalencija primarne numularne glavobolje je 6/ 100 000. S obzirom da u tog tipa glavobolja bol je ograničena isključivo na jednom području glave ili vlasišta te je okruglog ili epliptičnog oblika promjera veličine 1-6 cm još se naziva glavobolja „u obliku novčića. Bol može biti konstantna, tupog karaktera ili povremena. Opisani su slučajevi gdje se na kontinuiranu tupu bol superponira kratkotrajna oštra ili probadajuća bol trajanja par sekundi. Opisani su i slučajevi jake boli trajanja nekoliko minuta ili sati. Mjesto boli može postati jako osjetljivo na dodir i obično se bol prisutna u tjemenom području.
U slučaju prisustva takve glavobolje uz fizikalni pregled i laboratorijsku obradu (uključujući imunološku), neophodno je učiniti neuroradiološku obradu (MSCT s angiografijom ili senzitivniji MR mozga s angiografijom) s obzirom da u diferencijalnoj dijagnozi dolazi u obzir tumor mozga, multipli mijelom, osteomijelitis ili aneurizma.
Uzrok nastanka tog tipa glavobolje nije jasan iako su neke studije opisale povećanu incidenciju takve glavobolje u bolesnika s autoimunim bolestima. Lijek izbora kod tog tipa glavobolje je indometacin u dozi od 3 x 25 mg /do max 225 mg/ uz zaštitu želučane sluznice. U slučaju nedjelotvornosti može se pokušati s antiepileptikom gabapentinom ili aplikacijom onabotulinum toxin type A u bolno područje. Opisani su slučajevi u literaturi koji su bili refraktorni na svu akutnu i profilaktičku terapiju kao i oni u kojih je došlo do spontane regresije boli.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika