Što je okcipitalna neuralgija?

Okcipitalna neuralgija podrazumjeva jaku bol u zatiljnom dijelu glave (obično na mjestu gdje završava rast kose između vrata i glave).

Okcipitalna neuralgija podrazumjeva jaku bol u zatiljnom dijelu glave (obično na mjestu gdje završava rast kose između vrata i glave). Relativno je rijetka u kliničkoj praksi. Opisuje se kao izuzetno jaka, obično jednostrana, paroksizmalna, oštra ili probadajuća bol  koja ponekad može biti praćena sa smanjenim osjetom u tom području ili“osjećajem kao da prolaze trnci“ te je često povezana s preosjetljivošću u tom području. Jedno od glavnih obilježja je da bol može biti trigerirana (potaknuta) nekim nebolnim stimulansom (češljanje, dodir, hladni zrak, vjetar). Ponekad bolesnici izbjegavaju pomicanje vratom radi provociranja boli. Neurološki status u tih bolesnika uredan. Ukoliko postoji neurološki ispad to predstavlja alarm za dodatnom dijagnostičkom obradom. Dijagnoza okcipitalne neuralgije postavlja se na temelju tipične kliničke slike. Jedna od mogućnosti potvrde dijagnoze je lokalna blokada okcipitalnog živca anestetikom.

Prema Međunarodnoj klasifikaciji glavobolje iz 2019.g. potrebno je zadovoljiti slijedeće kriterije za postavljanjem dijagnoze:

A ) jednostrana ii obostrana bol u području okcipitalnog živca

B) bol ima barem 2 od 3 sljedeće karakteristike

·         paroksizmalne atake boli trajanja nekoliko sekundi do minuta

·         jaki intenzitet boli

·         probadajuća ili oštra bol

C) bol je povezana sa sljedećim

·         promijenjen osjet u tom području (dodir izaziva bol)

·         jedno ili oboje od sljedećeg:

-preosjetljivost u tom području

– triger točke

D) bol nestaje prilikom aplikacije lokalnog anestetika

Prilikom obrade potrebno je napraviti magnetsku rezonancu mozga i vratne kralježnice. Okciptalnu neuralgiju moguće je liječiti antiepileticma tipa karbamazepina, okskarbamazepina, gabapentin ili pregabalinom.   U slučaju nedjelotbornosti moguće je učiniti blokadu okcipitalnog živaca pomoću anestetika i kortikosteroida. Potvrda dijagnoze je promtan gubitak boli koji može potrajati mjesecima. U novije vrijeme postoji radovi gdje se uspješnom pokazala aplikacija 50 jedinica botulinskog toksina u tom području.  U obzir dolaze i neurokirurške metode. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika