Tic douloureux ili neuralgija trigeminusa

Neuralgija trigeminusa je kronično stanje okarakterizirano intenzivnom boli u području lica odnosno zahvaćenošću   trigeminalnog živca. Trigeminalna neuralgija predstavlja oblik neuropatske boli odnosno boli povezane s ozljedom živca ili lezijom živca. 

Trigeminalni živac je odgovoran za prenošenje osjećaja boli i ostalih osjeta s lica.  Dijeli se na tri grane koje provode osjet iz područja čela, obraza i brada. Trigeminalna neuralgija može zahvatiti jednu ili sve tri grane te bol može biti prisutna u dijelu lica ili čitavom licu. Tipični ili “klasični” oblik poremećaja (nazvan “tip 1” ) uzrokuje ekstremne, sporadične, iznenadne bolove u licu nalik šoku trajanja od nekoliko sekundi do dvije minute po epizodi. Ti se napadi mogu dogoditi brzo uzastopno, u salvama koje traju i dva sata. “Atipični” oblik poremećaja (nazvan “tip 2” i) karakterizira stalna paleća, probadajuća bol nešto nižeg intenziteta od tipa 1. Oba oblika boli mogu se javiti kod iste osobe, ponekad u isto vrijeme. Intenzitet boli može biti fizički i mentalno onesposobljavajući.

Bol može izazvati  blagi podražaj  poput četkanja zuba ili brijanja. Često se opisuje kao osjećaj električnog udara ili uboda nožem. Osobe s trigeminalnom neuralgijom  mogu u početku imati kratke, blage epizode boli, ali s vremenom se javljaju sve duži i  češći napadi jake boli. Većina ljudi s trigeminalnom neuralgijom   simptome ima u ciklusima – bol dolazi i prolazi danima ili tjednima, a zatim popušta. U nekim slučajevima stanje postaje progresivno i bol je stalno prisutna.

Ne postoji određeni test za postavljanje dijagnoze trigeminalne neuralgije  pa ponekad nije lako doći do  dijagnoze. Liječenje ovisi o uzroku i težini stanja. Dostupno je nekoliko lijekova koji olakšavaju bol i smanjuju broj bolnih epizoda. Ponekad je potrebna operacija.

Simptomi trigeminalne neuralgije

Bol kod trigeminalne neuralgije se javlja kao  oštri grčevi poput električnog udara. Bol se uglavnom javlja na jednoj strani lica, a može se izazvati zvukom ili dodirom. Bol može biti izazvana rutinskim postupcima, uključujući: pranje  zubi, brijanje, šminkanje, dodirivanje lica, žvakanje hrane, pijenjem vode, govorom i slično. Napadaji  boli  mogu  trajati nekoliko sekundi ili minuta. Niz napada može trajati danima, tjednima ili mjesecima, nakon čega slijede razdoblja u kojima nema simptoma (remisija).

Ponekad su tegobe progresivne te se napadi  povećavaju u težini i učestalosti. U nekim slučajevima bol postaje stalno prisutna.

Uzroci neuralgije trigeminusa

U mnogim slučajevima uzrok trigeminalne  neuralgije  nije poznat. Ponekad su  uzroci:

  • pritisak na živac (krvna žila ili tumor)
  • multipla skleroza, stanje koje oštećuje mijelinsku ovojnicu, koja je zaštitni sloj oko živaca

Trigeminalna  neuralgija  je češće u žena u usporedbi s muškarcima te je  češća kod osoba starijih od 50 godina, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi.

Kako se dijagnosticira neuralgija trigeminusa

Dijagnoza je klinička te ovisi o vrsti i mjestu boli i čimbenicima koji izazivaju bol. Potrebno je javiti se svom liječniku kako bi se učinio fizikalni i ​​neurološki pregled kojim se može utvrditi koji je dio trigeminalnog živca zahvaćen. Potrebno je isključiti  druga stanja sa sličnim simptomima, poput klaster glavobolje ili postherpetične neuralgije. Također je potrebno učiniti magnetsku rezonancu glave koja može otkriti da li je u podlozi trigeminalne neuralgije multipla skleroza. Prilikom odlaska neurologu dobro je donesti dnevnik simptoma u kojem su zabilježeni svi simptomi,  koliko traju i što ih pokreće.

Liječenje trigeminalne neuralgije

Lijekovi

Lijekovi mogu olakšati bol i smanjiti broj napada. Koriste se lijekovi koji sprečavaju aktivaciju živaca. Lijekovi druge linije uključuju relaksanse mišića i tricikličke antidepresive.

Kirurške metode liječenja

Iako većina slučajeva trigeminalne neuralgije reagira na lijekove, ponekad bol prestaje reagirati na lijekove. U tim slučajevima operacija može biti opcija. Uobičajeni kirurški postupci koji se koriste za liječenje trigeminalne neuralgije su:

Injekcije glicerola

Tijekom ovog postupka pod lokalnom  anestezijom  inicira se  sterilni glicerol u trigeminalni živac. Glicerol može blokirati sposobnost živca da prenosi signale povezane s boli.

Stereotaktička radiokirurgija

Ovaj postupak koristi računalnu sliku za donošenje visoko fokusiranih zraka zračenja do korijena živca. Ovaj postupak je bezbolan i obično se izvodi bez anestezije.

Radiofrekventna toplinska lezija

Ovaj ambulantni postupak izvodi se u općoj anesteziji i koristi dugu šuplju iglu za vođenje električne struje do trigeminalnog živca. Tijekom postupka osoba je budna i kako bi se u utvrdilo  točno mjesto nastanka boli. Jednom kada se identificira mjesto boli, elektroda se zagrije i uništav živac.

Radiokirurgija gama-knife

Ovo je ambulantni postupak koji koristi ciljani pristup za isporuku zračenja koje uništava trigeminalni živac. Popularnost raste zbog svoje preciznosti, učinkovitosti i činjenice da se smatra sigurnijim od ostalih kirurških tretmana i da je najmanje invazivna opcija.

Mikrovaskularna dekompresija

Ovo je postupak koji uključuje operaciju mozga. Postupak djeluje tako da ublaži pritisak zahvaćenih živaca i omogući im da zarastu. Studije su pokazale da 90 posto pacijenata nakon ove metode ima blažu  bol.

Druge opcije

Ostale kirurške mogućnosti uključuju prekidanje živca ili premještanje krvnih žila koje mogu vršiti pritisak na živac. Sve operacije nose rizik od privremene do trajne utrnulosti lica. U nekim se slučajevima bol može na kraju vratiti.

Prilikom odabire kirurške metode vrlo je bitno s kirurgom razmotriti prednosti i rizike povezane s bilo kojim oblikom liječenja.

Trigeminalna neuralgija je kronično, bolno stanja koje može znatno remetiti kvalitetu života kako bolesnika tako i njihovih obitelji. Danas se ovo stanje može liječiti te ukoliko imate simptome trigeminalne neuralgije bitno je da se javite svom liječniku kako bi s njim mogli raspraviti različite  mogućnosti liječenja te odabrati najprikladniju opciju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika